StoryEditorOCM
Županijadani ponosa i slave

Počelo obilježavanje 31. obljetnice rujanskog ratnog podviga, donosimo čitav program od Skradina do Vodica

Piše Šibenski.hr
12. rujna 2022. - 13:44

Oslobođenjem šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, Zbor narodne garde i policija osujetili su u rujnu 1991. godine plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela. U Šibeniku, na šibenskom mostu, propao je san o Velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet. Upravo u spomen na te dane, u mjesecu rujnu, prigodnim događanjima u Šibensko-kninskoj županiji čuvaju se od zaborava dani ponosa i slave, ali i slavna povijest stvaranja i obrane Domovine za nove generacije rođene nakon Domovinskog rata.

Danom sjećanja na poginule hrvatske branitelje poginule na skradinskom području jučer je započeo program obilježavanja 31. obljetnice rujanskog ratnog podviga koji se, suradnjom udruga proisteklih iz Domovinskog rata, gradova Šibenika, Vodica, Skradina i Drniša, kao i općina Unešić i Rogoznica,  realizira u koordinaciji sa Šibensko-kninskom županijom. Pred spomen križem na Velikoj Glavi položeni su vijenci i zapaljene svijeće, a potom je u Dubravicama služena sveta misa.

U petak 16. rujna 2022. godine, s početkom u 9:00 sati, u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić u Šibeniku, održat će se javna tribina na temu „Spomen područje vojne povijesti Ruža Hrvatska Žirje, jučer, danas, sutra". Istoga dana, u 19:13 sati, u suradnji sa šibenskim Funcutima, Udruga „Ruža hrvatska Žirje“ priprema bakljadu koja će se održati istovremeno na tri mjesta: na Šibenskom mostu, na brdu Smričnjak i na poziciji Južne topničke bitnice Žirje.

U Vodicama se istoga dana, 16. rujna 2022., održava tradicionalna manifestacija „Srcem protiv čelika“, koja započinje rekreativnom biciklističkom vožnjom, a nastavlja se mimohodom i komemoracijom kod spomenika hrvatskim braniteljima, na Trgu mučenika, gdje će biti prikazan film Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“. Potom je predviđen prigodni kulturno-zabavni program.

U subotu 17. rujna 2022. pripadnici braniteljske populacije, zajedno s predstavnicima Županije, gradova i općina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima; na Šibenskom mostu u 9:30 sati; u Mandalini u 10:30 sati te u Rogoznici u 16:00 sati.

U 17:00 sati u Zečevu započinje organizirani obilazak položaja, a slijedi prigodni zabavni program.

S početkom u 17:30 sati, na nogometnom igralištu u Zablaću, igrat će se nogometna utakmica između HNK Veterani113. i HNK Veterani policije.

U utorak, 20. rujna. 2022., u 17:00 sati predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina položit će vijence kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom i u Pakovu Selu.

U 19:00 sati, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, šibenski biskup,  mons. Tomislav Rogić predvodit će svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu.

U srijedu,  21. rujna 2022. godine, u organizaciji šibenske Gimnazije Antuna Vrančića  u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić održat će se tribina „Rujanski rat 1991.“.

Središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice  Spomendana Rujanskog rata održat će se u četvrtak,  22. rujna 2022. godine u Šibeniku.

Svečanost započinje u 17:00 sati, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a nastavlja se komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

Po završetku komemoracije, u 18:00 sati, započinje mimohod branitelja gradskim ulicama prema šibenskoj rivi, gdje će na Trgu Pavla Šubića I. biti održan prigodni kulturno-zabavni program.

02. svibanj 2024 21:48