StoryEditorOCM
Županijabudućnost turizma

Potekao tekući smaragd s Krke: učenici Turističko-ugostiteljske škole prezentirali svoje umijeće na Skradinskom buku, evo što smo sve zabilježili

Piše Toni Veljača
16. listopada 2021. - 08:02

Tekući smaragd, koktel nastao u suradnji Turističko-ugostiteljske škole Šibenik, bar akademije IKS i Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ doživio je svoju premijeru na Skradinskom buku. Mahom vrijedni i ambiciozni učenici Turističko-ugostiteljske škole prezentirali su svoje umijeće. Na ponos ravnateljice škole, Senke Dodig, pokazali su da će biti važni dionici u turističkoj i ugostiteljskoj ponudi Grada i Županije.

- Projekt je dio jednog većeg projekta „Konobari kao zvijezde“, koji traje već nekoliko godina i sigurno ćemo ga nastaviti provoditi i u budućnosti - rekla nam je ravnateljica Dodig.

Istaknula je ulogu Nacionalnog parka Krka kao partnera u projektu te još jednom iskazala zadovoljstvo svojim učenicima.
- Koktel koji smo osmislili za Nacionalni park Krka je na neki način i vraćanje duga. Već nas godinama prate i financijski podržavaju u brojnim aktivnostima i projektima - rekla je ravnateljica.

- Osim naših konobara, moram pohvaliti i naše kuhare koji su kao podlogu za ovaj koktel osmislili degustacije, ali i naše hotelijerke koji su na nekoliko stranih jezika napravile vodič za ovaj koktel - zaključila je Dodig.

image
Np ‘Krka‘

Sve iz prirode

Koktel, osim prezentacije vještina učenika, promiče i baštinu Grada i Županije. To potvrđuje i sam naziv koktela - Tekući smaragd, aludirajući pritom na rijeku Krku i bogatstvo raslinja koje se ogleda duž čitava njezina toka.
Zadovoljstvo projektom nije krila ni ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica.

- Velika nam je čast što smo mogli sudjelovati u ovom projektu, a sve zahvaljujući ovim predivnim učenicima Turističko-ugostiteljske škole Šibenik - rekla je Slavica.

Uputila je ravnateljica komplimente učenicima na dobro odrađenom projektu.

- Sretna sam jer su učenici pokazali izrazitu motiviranost i inovativnost. Imaju ogromnu želju za otkrivanjem novoga i za prezentaciju naše baštine, možemo biti ponosni na njih - zaključila je Slavica.

Više o sastojcima koji se kriju u koktelu rekao nam je profesor Turističko-ugostiteljske škole Nikola Nimac.

- Bazu koktela čine pića napravljena od autohtonog bilja i lokalnih proizvođača. Dakle, baza je travarica uz dodatak jasmina, cijeđenog soka od limuna te soka od bosiljka - rekao nam je profesor Nimac.

Pohvalio se profesor radom škole te najavio nove projekte koji će se realizirati u bližoj budućnosti.

- Među rijetkim školama smo koji upisuju ovako pozamašan broj konobara, ove godine ih je upisano 20. Kao škola nastojimo izlaziti što više iz okvira uobičajene nastave, da se pokažemo javnosti i da ljudi vide kako ovakvi projekti izgledaju u praksi - istaknuo je profesor.

- Sredinom studenoga sudjelujemo u humanitarnoj akciji za našu Kiaru zajedno s bar akademijom IKS. Nadamo se da će i taj projekt biti jednako uspješan kao i ovaj - s optimizmom će Nimac.

Lagan i damski

Tomislav Stančić iz bar akademije IKS, koji je bio važan kotačić u ovom projektu, istaknuo je neke važne elemente koktela.

- Poanta ovog koktela je da bude lagan, damski, boja je smaragdnozelena, što podsjeća na Krku i ovaj kraj. Ja sam u ovom projektu stručni suradnik i mislim da smo napravili koktel koji je jako trendovski - rekao je Tomislav.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Napomenimo i to da su u projektu sudjelovali učenici drugog i trećeg razreda konobara i kuhara, odnosno treći i četvrti razred hotelijera. Evo i njihovih dojmova.

- Projekt je dobar, lijepo je otići s vremena na vrijeme izvan učeničkih klupa. U planu mi je nakon završetka škole zaposliti se u struci i dodatno se usavršavati u području koktela - rekao nam je učenik drugog razreda Niko Šupe.

Njegov kolega Zvonimir Bartolec također nam je prenio svoje dojmove.

- Projekt mi se sviđa, volim ovaj posao i želja mi je ovo raditi u budućnosti. Nakon škole ću upisati akademiju za koktel majstora - rekao nam je Zvonimir.

Zvonimir, kao i njegovi kolege, izgleda već imaju razrađene planove za budućnost. A za budućnost se Grad i Županija, u kontekstu kvalitete usluge u turizmu i ugostiteljstvu, uz ovakve učenike ne trebaju brinuti.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 20:35