Vladimir Tomaić iz Otočca sa sirom škripavac pobjednik je 8. Festivala sira održanog u Drnišu, pod pokroviteljstvom Šibensko-kninske županije te u organizaciji kninskog Ureda Hrvatske gospodarske komore za područja posebne državne skrbi i Grada Drniša.
Zlatnim plaketama ocjenjivači sa Agronomskog fakulteta u Zagrebu nagradili su svježi sir OPG Markoš Miloš iz Pađena, krasnarski sir Tomaić Commerce iz Otočca, svježi ovčji sir OPG Božo Djak iz Knina te OPG Sinjanke Ankice Poljak za mladi kuhani sir.
OPG Vuletić iz Maovica za polutvdi punomasni sir iz mišine osvojio je srebrnu plaketu, a OPG Validžić iz Oklaja nagrađen je za ovčji tvrdi sir brončanu plaketu.
Tako je sudio žiri pod vodstvom ugledne profesorice Jasmine Havranek, koji je ocjenjivao oblik, okus, kemijski i biološki sastav.
No sud žirija i sud naroda godinama se već razilaze. Stara narodna kaže – o ukusima se ne raspravlja. Ali, ako je suditi po redu koji se čekao ispred svakog pojedinog štanda da bi ose sladilo nepce onda je lako zaključiti da- što se ukusa posjetitelja tiče - mišnom siru iz Maovica nema premca.
Iz godine u godinu ispred štanda Jagode i Željka Vuletića nepregledni je red onih koji žele njihov proizvod:
- Planinski sir je uvijek bio na cijeni. To je čisti ovčji sir u koji je uloženo puno rada i truda, kazao nam je Željko Vuletić, dodajući kako je lijepo dobiti plaketu, ali da red kupaca dovoljno govori sam za sebe.
Na sajmu je sudjelovalo 50 izlagača, a osim proizvođača sira, svoje proizvode predstavili su i proizvođači pršuta, meda, ulja i suvenira.
- Šampion je autohtoni sir Like i Korduna, ove godine prijavljen za zaštitu na nacionalnoj razini. To će biti prvi sir u Hrvatskoj koji će imati zaštitu. Procedura je započela prije par godina a sva dokumentacija je predana prije šest mjeseci. Njegova specifičnost je u tome što škripi pod zubima dok se jede. Mlijeko je iz Gacke doline, s Velebita, s područja koje obiluje ljekovitim travama a koje mlijeku daje posebnu aromu', kazao nam je Vladimir Tomaić, navikao na dobivanje nagrada. Njegova sirana je moderni pogon s dugogodišnjom tradicijom, a u Drnišu je po prvi puta. Tvrtka ima 14 zaposlenih a godišnje prerađuju oko 80 tona sireva godišnje.
Okupljenim izlagačima i posjetiteljima obratili su se zamjenica župana Šibensko kninskog Darija Puljić, gradonačelnik Drniša Josip Begonja, Ivan Soža predsjednik Gospodarske komore Šibensko-kninske županije i predsjednik Obrtničke komore Šibensko-kninske županije Joso Smolić koji su ujedno pobjednicima uručili plakete.
- Imamo festivale sira i pršuta, i kako bi zaokružili cjelinu zadaća nam je, ako ne ove onda svakako slijedeće godine, u Drnišu organizirati i festival vina – kazao je gradonačelnik Drniša Josip Begonja pozdravljajući okupljene.
- Tijekom svih ovih godina uspjeli smo iskristalizirati niz kvalitetnih proizvođača. Provodeći ocjenjivanje sira pri Agronomskom fakultetu u Zagrebu postigli smo to da su sirevi napredovali. Na samim počecima imali smo nekolicinu vrlo loše ocjenjenih sireva, a sada od deset ispitanih uzoraka imamo sedam medalja, a ni ostali sirevi nisu loši i zaslužuju svaku pohvalu. Uspjeli smo i u promociji sira, posebno autohtonih sorti kao što je mišni sir, kazao je Josip Laća voditelj kninskog ureda HGK.
- Drniški kraj ima jako dobre predispozicije za razvoj stočarstva i proizvodnju sira ali i ostalih autohtonih tradicionalnih proizvoda po kojima je naš kraj prepoznatljiv. Podržavanjem ovakvih manifestacija promoviramo sve naše proizvode. Šibensko kninska županija ulaže u brendiranje proizvoda kao što su mišni sir, drniški pršut, dalmatinska janjetina i med. Do sada prepoznatljiva turistička destinacija naša županija je sve poznatija i kao gastro destinacija', kazala je dožupanica Darija Puljić.
Kao i proteklih godina, manifestacija je imala humanitarni karakter u suradnji s Ligom protiv raka grada Drniša.
StoryEditorOCM
ŽupanijaFestival sira u Drnišu
Potvrđena ona stara - o ukusima se ne raspravlja: Žiri dao titulu ličkom škripavcu, posjetitelji navalili na mišni sir iz Maovica
18. lipnja 2017. - 11:42
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....