StoryEditorOCM
Županijaslučaj zlatke kundid

Prijavila mobing i to bi je moglo stajati posla: vrijedna županijska službenica ima dva fakulteta i 20 godina staža, a nitko je ne treba?!

Piše Davorka Blažević
3. siječnja 2022. - 08:45
Priča o Zlatki Kundid, službenici šibensko-kninske županijske uprave, nije nimalo prigodna novogodišnja priča. Ali zaslužuje biti ispričanaArhiva/Cropix, Screenshot Facebook

Priča o Zlatki Kundid, službenici šibensko-kninske županijske uprave, višoj savjetnici u Upravnom odjelu za prosvjetu, znanost, kulturu, sport i nove tehnologije, nije nimalo prigodna novogodišnja priča. Ali zaslužuje biti ispričana jer puno govori o ljudima i pozicijama, o odnosu moći i nemoći, o (ne)osjetljivosti na probleme drugih, o uljebljivanju i zapošljavanju, suradnji i nesuradnji, kooperativnosti i konkurenciji u poslu...

Zlatka je vjerojatno jedna od najobrazovanijih službenica u županiji: ima čak dvije diplome - Filozofskog fakulteta (pedagogija) i Glazbene akademije (violina), te magisterij, ali unatoč tome po novom preustroju županijske uprave, između svih 169 zaposlenika jedna je od dvoje prekobrojnih! Zašto nakon 20-ak godina radnog iskustva u županiji za Zlatku nema posla ni u jednom upravnom odjelu? Činjenica da nije raspoređena prema novom Pravilniku i Sistematizaciji, i da je, uz kolegu Antu Skrozu, jedina koja nije dobila ugovor o radu, tim je nelogičnija kad se ima u vidu da je za svoj rad uvijek dobivala samo odlične ocjene!

Odluka do 24. siječnja 2022.

No, još za Zlatku nije sve izgubljeno, jer po zakonu je predviđen rok od 60 dana od donošenja novog Pravilnika da se djelatnike rasporedi, a taj rok istječe 24. siječnja 2022. godine. Kako kaže zamjenica župana Iris Ukić Kotarac, do tada se još može otvoriti novo radno mjesto za Zlatku, ostaviti je na dosadašnjem radnom mjestu ili je prebaciti u neku drugu županijsku ustanovu, a u tom se kontekstu spominje Razvojna agencija ŠKŽ, odnosno AluTech. Vjeruje se, niame, da bi novo radno okruženje za ovu županijsku djelatnicu bilo najbolje rješenje. Ali, ako u tom, zadanom roku Zlatka ne dobije ugovor o radu, ostaje bez posla, u 52. godini života, nakon 23 godine radnog staža, s dementnom majkom na skrbi, sama i bez ičije zaštite, a realno, i bez neke šanse da se ponovo zaposli...

Što je to tako strašno Zlatka počinila, kome i zašto smeta toliko da je danas, u 50-im godinama života, pred otkazom?!
Iako odgovor na to pitanje zahtijeva podužu anamnezu, treba odmah reći da je ključno za njezinu trenutno neizvjesnu, a u osnovi ponižavajuću situaciju, da pročelnica Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu, sport..., Sanja Kumanović Stipaničev, izravno nadređena Zlatki koja u tom Odjelu radi kao viša savjetnica (za kulturu, sport i mlade), Zlatku ne želi!

A još prije godinu dana, za rad u 2020. godini Zlatki je dala ocjenu-odličan! No, ne želi je ni pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, branitelje i civilne stradalnike iz Domovinskog rata, Marica Spahija, koja je na tu poziciju došla nakon, i po preporuci, Nikole Mihaljevića, bivšeg pročelnika, s kojim počinje "povijest bolesti" u slučaju Zlatke Kundid koja je svojevremeno u tom odjelu radila.

Mihaljević je, kako tvrdi Zlatka, godinama mobingirao, a naposljetku (2017.) prijavio i na Službenički sud zbog "teške povrede službeničke dužnosti" za koju je tražio da joj se izrekne mjera uvjetnog otkaza. Pročelnik je tvrdio da je izložen njezinom sustavnom omalovažavanju, da Zlatka ima problem "krive percepcije sebe", da pati od želje za dominacijom, da smatra da je najbolja itd.

Nasuprot tome, Zlatka je i na sudu isticala da je spor nastao zbog pročelnikova odbijanja da joj, zbog prevelikog obujma posla, dodijeli pomoćnika, makar vježbenika, da je vrijeđao, govorio joj kako je "niš' koristi", "dno dna", "jad i bijeda", per fin je, tvrdi, i fizički napao, a zbog čega je potražila i liječničku pomoć. Njezine prijedloge i inovacije nije prihvaćao, zatrpavao je najnižim poslovima, poput prepisivanja kojekakvih dokumenata, tretirao je kao piskaralo degradirajući njezinu znanstvenu titulu i njezin status više savjetnice.

Kada probleme nije uspjela riješiti u razgovoru s pročelnikom, Zlatka se obratila mailovima nadležnim službama u županiji i državi, što je zapravo bio okidač da Mihaljević pokrene stegovni postupak protiv nje optužujući je da diskreditira i njega i županiju. Iako za to sasvim nestručan, pročelnik Mihaljević je i na sudu izigravao njezinog psihoanalitičara i pokušavao sve svesti na psihološke probleme i strukturu ličnosti Zlatke Kundid. Tvrdio je da "izmišlja, iznosi neistine, izvrće činjenice, zamagljuje stvarnost te omalovažava njega i zaposlenike tog upravnog odjela, dovodi u pitanje njegovu informatičku pismenost, a sebe neopravdano izdiže".

Uvijek odlično ocijenjena, a nitko je neće?!

Izjavio je čak i da je bio spreman premjestiti je u drugi upravni odjel, ali je problem što je nitko neće...

Zanimljivo. Jer, kad s bilo kime u županijskoj administraciji razgovarate o Zlatki Kundid reći će vam sve najbolje, vrijedna, predana poslu, ozbiljna, pristojna, pedantna...Također, a što je zapravo kruna svega, u kojem god je odjelu radila redovito je za svoj rad dobivala odlične ocjene. A sad je nitko ne želi?! Štoviše, pokušava se dovesti u pitanje njezino mentalno zdravlje. No, sve su njezine medicinske dijagnoze uredne, pa je zapravo skaredno na takav način govoriti o jednoj funkcionalnoj osobi, koja korektno obavlja svoj posao, po mišljenju kolega i nadređenih – odlično. O čemu se radi?

Od pročelnika Nikole Mihaljevića do danas, dakle, godinama, Zlatka je, kako sama ističe, na meti mnogih u upravnim tijelima županije jer ne šuti, o propustima koje uoči otvoreno govori, na njih upozorava, traži da se riješe i isprave, i od toga ne odustaje. Zbog toga je Mihaljević 2017. poslao na Službenički sud tvrdeći da ga kontinuirano kao pročelnika diskreditira, denuncira resornom ministarstvu, institucijama u županiji i državi, da se radi o konfliktnoj osobi s kojom je suradnja nemoguća. Spor je na Višem službeničkom sudu u Zagrebu, u ponovljenom postupku, Zlatka izgubila. I kažnjena je s 20 posto manjom plaćom tri mjeseca.

No, Zlatka nije odustala, podnijela je privatnu tužbu, zbog, kako je navela, dvogodišnjeg mobinga u Odjelu čiji je pročelnik bio Nikola Mihaljević, koji je zapošljavao nove djelatnike i dodjeljivao im njezine zadatke, a ona je pretvorena u sjenu koja u odjelu samo besposleno figurira. No, Upravni sud je potvrdio presudu, pa se, preko odvjetnika obratila Ustavnom sudu na kojem njezina tužba još čeka pravorijek. A Zlatka – posao ili otkaz. Jer je ponovo “zviždala”, kako to veli dožupanica Ukić Kotarac, a zviždači su kod nas potpuno nezaštićeni.

Zlatka Kundid je ponovo došla u situaciju koju je već prošla s pročelnikom Mihaljevićem jer je vijećnicima NL Stipe Petrine prijavila nepravilnosti u Odjelu koje su se odnosile na Zajednicu sportova županije koja godišnje dobiva 1,5 milijuna kuna iz proračuna.

– A oni nemaju volje i sposobnosti navesti u ugovoru ni primatelja, ni davatelja sredstava, ni zašto se novac daje, ni broj računa, nego uporno rade krnje, nepotpune ugovore – kaže dožupanica Ukić Kotarac.

Zlatka, kako sama kaže, nije dozvoljavala toj ustanovi da novac troši nenamjenski, a oni su to pokrivali nepotpunim ugovorima koji su za nju bili neprihvatljivi, pa kad problem nije mogla riješiti drugačije, prijavila je to vijećnicima ŽS.

Župan Marko Jelić je Zlatki zamjerio, kaže njegova zamjenica, što je podatke o tome dala bez suglasnosti pročelnice i bez dogovora s njom.

- Ovdje se radilo o tome da su vijećnici tražili podatke o troškovima Zajednice sportova, a službenik nema pravo odbiti vijećnike. I sad se kažnjava Zlatku Kundid zato što je prokazala nekog u županiji da ne radi svoj posao kako treba. Ne može se štititi pročelnicu na štetu sustava – smatra Ukić Kotarac.

Jelić: Želim pomoći, ali ne želim kršiti zakon!

Zlatku se, dodaje, želi prikazati kao konfliktnu, zbrčkanu osobu koja narušava odnose i remeti mir u Odjelu u kojem radi. No, kolege u Odjelu redom kažu da je Zlatka dobronamjerna, stručna i predana u poslu. Problem je što je isfrustrirana izostankom poštovanja koje joj se uskraćuje.

- Ona je magistrica znanosti, a tretira ju se kao nekompetentnu osobu, pa se u oba odjela u kojima je radila traže novi zaposlenici, a nju, koja ima sve kvalifikacije za te poslove, smatraju nepotrebnim viškom. Čini se sve da ju se doslovce izludi - zaključuje Ukić Kotarac, dodajući kako je spremna zauzeti se za ovu senzitivnu, pristojnu i vrijednu osobu u raljama županijske administracije jer je doslovce, kako veli, sama, i zato će je štititi do kraja kao što bi štitila svakog tko je ugrožen nepravdom.

Župan Jelić, koji je u poziciji da rješava zatečeno stanje, kako veli, juhu koju su neki drugi prije njega zakuhali, na sto je muka. Cilj mu je,tvrdi, uspostaviti red u županijskoj upravi, i lakše bi bilo "riješiti" se jedne službenice negoli dviju pročelnica, i dobiti mir u kući. Ali, je li to pravedno, pošteno rješenje ili tek oportunizam i linija manjeg otpora?

– To je težak slučaj. Ali, zakon je jasan: ja kao župan upravljam pročelnicima, a pročelnici upravljaju službenicima. A nitko od pročelnika Zlatku Kundid ne vidi u svom odjelu. Ja ne mogu narediti pročelnicima da čine što ne žele i ne misle da je dobro, ne mogu na njih raditi pritisak da bi gđa Kundid ostala na poslu, jer bi time i sam kršio zakon – reći će na sve župan Marko Jelić, napominjući kako razumije i situaciju službenice Kundid, ali županija nije socijalna ustanova.

– Zlatka Kundid se ne ponaša kao službenica. Na mene radi strašan pritisak a to je samo kontraproduktivno. To što je ona radila to nije “zviždanje”. Ona je napravila grešku u poslu, to su bili njezini predmeti i pokušala je za njih odgovornost prebaciti na druge. Na kraju je utvrđeno da u Zajednici sportova nije bilo nikakve krađe novca, ništa osim propusta. S druge strane, Zlatkin rad je uvijek ocjenjivan odličnim ocjenama. Ne možete kontinuirano svima davati odlične ocjene. Ne znam, možda su čekali trenutak kada neće biti političkog pritiska pa da napokon mogu reći što doista misle. Neka pročelnici počnu raditi svoj posao kako treba, a političke i medijske pritiske neću trpjeti - poručuje Jelić.

Iskreno mu je, kaže, žao Zlatke, žena je u 50-im godinama, sama je, ima na skrbi bolesnu majku, ali županija nije socijalna ustanova.

Ipak, naglašava kako želi pomoći, trudi se naći optimalno i socijalno osjetljivo rješenje, ali Zlatka mu u tome, veli, ne pomaže svojim komentarima na društvenim mrežama...

"Ne mogu komentirati"

I na kraju, tražili smo mišljenje i pročelnice Sanje Kuzmanović Stipaničev koja Zlatku u svom Odjelu više ne želi, iako je njezin rad ocjenjivala odličnim.

– Ne mogu davati komentare, iznijela sam svoj prijedlog Pravilnika županu, on vas je sigurno upoznao sa svim, i zbilja bih se od komentara zasad suzdržala – rekla nam je pročelnica. Na našu opasku da je jasno kako nitko ne voli da ga se "tužaka" drugim institucijama, ali zašto je službenicu Kundid, unatoč tome, ocjenjivala odličnom ocjenom, kratko je uzvratila: "Tu nije riječ o tužakanju".

Hoće li Zlatka Kundid i nakon 24.siječnja 2022. biti službenica šibensko-kninske županijske uprave? Ili će je njezino "zviždanje" stajati posla, unatoč dvjema fakultetskim diplomama i magisteriju, unatoč odličnim ocjenama nadređenih tijekom 20-ak godina rada u županiji. Nitko, naravno, ne voli kad ga se "tužaka" i prokazuje za nepravilosti, ili još gore, nezakonitosti u radu, ali, ne možete licemjerno nekoga redovito ocjenjivati kao odličnog radnika, a onda mu uskratiti ugovor o radu!

27. travanj 2024 09:10