StoryEditorOCM
ŽupanijaNajslabiji interes za strukovne škole

Provjerili smo koliko je slobodnih mjesta ostalo u srednjim školama: Mladima u Šibensko-kninskoj županiji ne žuri se na tržište rada

Piše Katarina Rudan
30. srpnja 2019. - 13:47

Nakon prvog, odnosno ljetnog upisnog roka u prve razrede srednjih škola u Šibeniku, Drnišu i Kninu, ostalo je 108 slobodnih mjesta, tako da niti jedan učenik neće ostati neupisan.

Drugo je pitanje hoće li u drugom, jesenskom roku upisati željeno zanimanje, pošto su mjesta u najatraktivnijim četverogodišnjim školama - popunjena. Inače, u 14 škola kojima je osnivač Županija i 10 kojima je osnivač Grad Šibenik, na kraju školske 2018/'19. godine ukupno je 857 učenika završilo osmi razred, što je 50 manje nego lani.

Prema planu upisa u školsku 2019./20. godinu, u deset srednjih škola kojima je osnivač Županija, planirano je upisati 989 učenika u 53 razredna odjela. U ovoj upisnoj kvoti je i broj učenika planiranih za upis u prvi razred srednje škole u šibenski Centar za odgoj i obrazovanje Šubićevac kojemu je osnivač Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Centar Šubićevac, podsjetimo, skrbi o osobama s intelektualnim i višestrukim teškoćama, dok privatnih srednjih škola na području županije nema.

U ljetnom upisnim roku ukupno je upisano 881 učenik u prve razrede srednjih škola. Treba navesti da je broj veći od ukupnog broja osmaša koji su završili osnovno školovanje u školama na području Šibensko-kninske županije iz razloga što znatan broj učenika iz susjedne Zadarske županije, posebno s područja Stankovaca i Starog Velima, gravitiraju šibenskim srednjim školama.

Isti broj razreda

- Iako smo na kraju školske 2018./'19. godine imali 50 osmaša manje nego godinu ranije, prema planu upisa kojeg osnivaču, Šibensko-kninskoj županiji, predlažu srednje škole nismo išli na smanjenje broja razrednih odjela, već će u nekima biti manji broj učenika. Razlog takvoj odluci je što ćemo slijedeće godine imati 61 osmaša više i da smo išli na smanjivanje broja odjela, dogodine bismo morali povećavati njihov broj. U odnosu na prethodnu godinu ostali su isti i obrazovni programi, osim što je u Medicinskoj školi Šibenik, na traženje županijske Opće bolnice Šibenik, županijskog Zavoda za javno zdravstvo te drugih zdravstvenih ustanova, nakon dvadesetak godina "vraćen" i u prvom upisnom roku popunjen četverogodišnji obrazovni program zdravstveno-laboratorijski tehničar, a popunjeni su i svi ostali obrazovni programi u toj srednjoškolskoj ustanovi, rekla nam je Diana Ercegović, pročelnica županijskog Upravnog odjela za prosvjetu, znanost, kulturu i šport.

Kad se radi o popunjenosti upisnih kvota u ljetnom upisnom roku, većih iznenađenja u odnosu na lani nema. Popunjena su sva mjesta u pet srednjih škola u Šibeniku: Gimnaziji Antuna Vrančića, u već spomenutoj Medicinskoj školi, koja je jedina ustanova medicinskog obrazovanja u županiji, Prometno-tehničkoj školi, Turističko-ugostiteljskoj školi i Tehničkoj školi.

- Dobra je vijest da su sva mjesta u Turističko-ugostiteljskoj školi popunjena u prvom upisnom krugu, što lani nije bio slučaj. Naime, ostalo je upražnjeno desetak mjesta cijelu godinu i to u zanimanjima konobar i kuhar. Ove godine, uz jedan razred turističkih tehničara koji se obrazuju četiri godine, popunjena su i tri razredna odjela, po jedan i pol, konobara i kuhara. Možemo slobodno reći da je popunjena i upisna kvota Ekonomske škole, jer su ostala samo dva prazna mjesta namijenjena učenicima s teškoćama za zanimanje administrator, kaže Ercegović.

Iznenađenja nema

U šibenskoj Srednjoj strukovnoj i Industrijsko-obrtničkoj školi nastavio se trend interesa učenika za trogodišnja zanimanja, što je dobro.

- U Industrijsko-obrtničkoj ostalo je samo devet slobodnih mjesta u deset obrazovnih programa i to po tri mjesta za autolimara, vodoinstalatera i plino-instalatera. U jesenskom roku ta će mjesta sigurno biti popunjena, dok je u Srednjoj strukovnoj školi ostalo 17 slobodnih mjesta. Četverogodišnji programi su popunjeni, a razred za prodavače - koje je također traženo zanimanje na tržištu rada kao i konobari - ima čak 14 slobodnih mjesta i četiri za stolare, kaže Ercegović.

U drniškoj Srednjoj školi Ivana Meštrovića, planirano je upisati 80 učenika u četiri razredna odjela, a u ljetnom upisnom roku upisano je 66 učenika, što je 18 više nego prošle školske godine. Mjesta za program ekonomist su popunjena, a ostalo je ukupno 14 slobodnih mjesta u preostala tri programa: opća gimnazija, elektroinstalater i elektrotehničar.

U Kninu su dvije srednje škole – Srednja strukovna škola Kralja Zvonimira i Srednja škola Lovre Montija. I jedna i druga planirale su u prve razrede upisati po 85 učenika.

- U školu Kralja Zvonimira u šest razrednih odjela upisano je ukupno 65 učenika, a u Lovre Montija u pet razrednih odjela 55 učenika. To je znači da je u ove dvije kninske srednje škole ukupno upisano 120 učenika, a ostalo za jesenski rok ostalo je 50 slobodnih mjesta. Inače, u dvije kninske osnovne škole i Osovnoj školi Kistanje, čiji učenici gravitiraju srednjim školama u Kninu, na kraju školske godine ukupno je bilo 148 osmaša. Očito je da ih je dosta imalo popravne ispite, pa vjerujemo da će na jesenskom roku broj upisanih biti veći, na kraju će Ercegović.

POSLJEDNJA PRIGODA Treći upisni rok

Objava službenih rezultata o slobodnim mjestima u srednjim školama na području županije bit će 12. kolovoza, dok je početak prijava u jesenski upisni rok 21. kolovoza. Lista poretka bit će objavljena 29. kolovoza, kaže Ercegović i podsjeća da od prije dvije godine postoji i takozvani treći upisni rok. On počinje 1. rujna u školama u kojima ostane slobodnih mjesta nakon drugog upisnog kruga. A u školske klupe, kao što je poznato, i osnovci i srednjoškolci će sjesti 9. rujna.

25. svibanj 2024 00:08