StoryEditorOCM
Županijažupanijska skupština

Jelić otkrio na čemu će raditi do kraja mandata, Petrina nema ništa protiv novih izbora

Piše Toni Veljača
3. svibnja 2023. - 13:13

U kino dvorani u Pirovcu održana je 17. sjednica Županijske skupštine Šibensko-kninske županije koja je već tradicionalno započela aktualnim satom te vijećničkim pitanjima koja su se uglavnom odnosila na objedinjavanje domova zdravlja kao i pitanje budućeg sjedišta Doma zdravlja Šibensko-kninske županije. Razgovaralo se i o sjedištu Parka prirode Dinara na koje pretendira i susjedna Splitsko-dalmatinska županija ali i o nekim, neuspjelim projektima, poput Centra za posjetitelje koji je trebao izgrađen u Vodicama. No, krenimo redom.

Prvi za govornicu stao je Nenad Tisaj (HDZ), kojem je Stipe Petrina, predsjednik Županijske skupštine, odmah u startu oduzeo riječ. Naime, Tisaju je na sjednici tek trebao biti potvrđen mandat vijećnika, pa time nije mogao ni sudjelovati na aktualnom satu. Tisaj je, spomenimo na funkciju vijećnika došao kao zamjena za dosadašnjeg vijećnika, Tomislava Lucića, koji je odstupio s te dužnosti, zbog kako je navedeno, osobnih razloga.

Vijećnik Marijo Bajić (HDZ) otvorio je temu postavljanja pročišćivača u gradu Kninu te nove tvornice PicoPack koja je najavila više stotina novih radnih mjesta.

- Najavljeno je 300 novih radnih mjesta s prosječnom plaćom od 1000 eura. Tvornica je već trebala početi s radom, a trenutno stoji prazna s tek jednim jedinim strojem. Kada će tvornica započeti s radom – pitao je Bajić župana Jelića.

- Oba pitanja vezana su za grad Knin pa savjetujem da ovo pitanje postavite gradonačelniku grada Knina, Mariju Ćaćiću, bilo bi neozbiljno od mene da ja odgovaram u njegovo ime – kazao je Jelić.

Ivana Bašića (SDP) zanimalo je kada će se održati tematska sjednica vezana za projekt brze ceste Šibenik – Drniš – Knin. Petrina je predložio da se ista održi u lipnju ove godine, što su vijećnici u konačnici i prihvatili.

- Jutros, dok sam vozio prema Pirovcu, ministar Butković se na radiju dotakao i tog, za nas važnog cestovnog pravca. Slažem se, tematsku sjednicu treba što prije održati – kazao je Jelić.

image

 Marko Jelić

Nikša Stipaničev/Cropix

Vijećnicu Sanju Radin Mačukat (NLSP) zanimala je imovinsko pravna situacija s ambulantom u Vodicama te Centar za posjetitelje, milijunski projekt koji je trebao biti izgrađen u Vodicama a od kojeg se u konačnici odustalo.

- Već 10 godina predmet ambulante nije riješen što je i jedan od razloga zašto Dom zdravlja ne može napredovati. Kada će se taj problem riješiti i u kojoj je fazi izmišljeni projekt Centra za posjetitelje. Gradsko vijeće Vodica odlučilo je raskinuti ugovor o pravu građenja Centra za posjetitelje, a iz Županije nam odgovaraju da će, ako jednostrano raskidamo ugovor, tražiti odštetu troška Županije – kazala je Radin Mačukat.

- Odgovor o ambulanti će vam se pismeno dostaviti a što se tiče Centra za posjetitelje, tu je stvar sljedeća. Napravili smo niz sastanaka na tu temu. Projekt koji je vrijedan gotovo 100 milijuna kuna, u sadašnjoj omotnici se ne može financirati. Ja moram štititi interese Županije. Nastavi li se proces jednostranog raskida ugovora Grad Vodice će morati obeštetiti Županiju za oko 400.000 kuna uloženih u taj projekt ili ćemo dogovoriti neki drugi potencijalno zanimljiv projekt u Vodicama – kazao je Jelić.

Nezavisnog vijećnika, Florijana Žižića zanimalo je koji su prioriteti Županije u narednom periodu.

- Prva polovica mandata upamćena je po nesuglasicama, u kojem smjeru i s kojim projektima ćete nastaviti rad – pitao je Žižić župana Jelića.

- Dugo smo se bavili uređivanjem sustava koji nije funkcionirao. Smanjili smo čekanje na građevinsku dozvolu, radimo na dokumentaciji za novu bolnicu u Šibeniku a pripremili smo i projekte za školu u Vodicama i dvoranu u Rogoznici. Gradi se centar kompetencija, do kraja godine trebao bi biti dovršen – kazao je Jelić.

Govornicu je nakon Žižića preuzeo Petrina koji se dotakao transparentnosti kada je u pitanju trošenje sredstava te izrada elaborata o spajanju domova zdravlja u Šibensko-kninskoj županiji

- Na službenim internet stranicama Šibensko-kninske županije možete pristupiti svakom računu. Taj sustav je zbog GDPR uredbi bio na čekanju ali sada je potpuno u funkciji. Elaborat je napravljen, bio je u stanju mirovanja jer nije tada bio donesen zakon na koji bi se mogao primijeniti – odgovorio je Jelić.

Vijećnika Josu Smolića (HDZ) zanimalo je gdje će biti buduće središte domova zdravlja u Županiji, te hoće li Petrina uspjeti privesti mandat kraju

- To vas ne bi trebalo mučiti, ono što je jedino važno je da građani imaju što bolju zdravstvenu skrb – kratko je odgovorio Jelić.

- Što se mene tiče, nemam ništa protiv da se Županijska skupština raspusti i krenemo na nove izbore – poručio je Petrina.

image

 Stipe Petrina

Nikša Stipaničev/Cropix

Gorana Šimića, vijećnika s Nezavisne liste Stipe Petrine  zanimao je Park prirode Dinara odnosno njegovo buduće središte.

- Je li donijeta odluka gdje će biti središte, prema mojim informacijama stopira se da ono bude u Kijevu – pitao je Šimić Jelića.

- Svi u Županiji ga želimo pozicionirati u Kijevo jer su oni odradili cijelu dokumentaciju. Političke struje iz Splitsko-dalmatinske županije pretendiraju na Vrliku. Zanimljivo, smijali su se tom projektu a sada žele da središte bude u njihovoj županiji. Odluka nije donijeta zbog sukoba unutar HDZ-a iz naše i susjedne Županije – kazao je Jelić.

Dodajmo za kraj kako je nakon aktualnog sata na glasovanje stavljen rebalans proračuna za ovu godinu koji ipak nije dobio potrebnu većinu glasova. Naime, rebalans je podržalo 15 vijećnika, 11 ih je bilo protiv dok je devet ruku ostalo suzdržano.

 

29. travanj 2024 03:04