Konobari, kuhari, kuhinjski radnici, pomoćni kuhari, slastičari, sobarice i ostala zanimanja bez kojih hotelijerstvo i ugostiteljstvo ne može kvalitetno odraditi sezonu i dalje su vrlo tražena zanimanja. Oglasa su pune internetske stranice koje se bave posredovanjem pri zapošljavanju, ali i društvene mreže. Potražnje za radnom snagom ima i u našoj županiji, od Pirovca, preko Vodica, Srime, Šibenika, Primoštena, Rogoznice pa do otoka Obonjana. Doduše, u pravilu se radi o zapošljavanju jedne osobe pa valja pretpostaviti da su na samom početku špice turističke sezone ostali, primjerice, bez kuhara ili konobara.
Ništa to nije čudno, jer činjenica da takozvanog "bijelog osoblja" na tržištu rada trenutno jednostavno nema, to kao posljedicu ima i čestu fluktuaciju radnika što nam je potvrdio i predstojnik šibenske Podružnice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Luka Petrina.
- Ljudi počnu raditi u jednom restoranu, kafiću ili hotelu za određenu plaću i u međuvremenu im se otvori prilika da za taj isti posao kod drugog poslodavca budu bolje plaćeni. Jasno je da će ponudu prihvatiti. To je jednostavno zakon ponude i potražnje i dokaz da je tržište rada profunkcioniralo - kaže Petrina.
Taj isti zakon ponude i potražnje prisilio je bojne poslodavce da zadnjih dvije, tri godine znatno povećaju plaće, jer drukčije nisu mogli dobiti sezonske radnike. Posebno one koji su iz kontinentalnog dijela Hrvatske godinama stizali na more odraditi sezonu za relativno niska primanja. Situacija se promijenila zbog mogućnosti rada u zemljama Europske unije za znatno veću plaću. Tako domaći poslodavci postaju svjesni da im više nitko neće raditi za "sitnu paru", loš smještaj i jedan topli obrok dnevno. Nadalje, važno je i koliko dugo traje sezonski rad, je li to samo tri ili četiri mjeseca rada u nekom kafiću ili malom restoranu ili devet u velikim sustavima, nakon čega ostvaruju pravo na naknadu na Zavodu za zapošljavanje.
Velike hotelske kuće na šibenskom području su se na vrijeme pobrinule za radnu snagu i sezonu dočekale relativno spremne. No, kako nam je prije nekoliko dana rekao direktor jednoga vodičkog hotela - za dobrog kuhara ili konobara uvijek ima mjesta.
- Moram reći da je potražnja velika i bili smo "u knap" s traženim zanimanjima, ali uspjeli smo zadovoljiti sve potrebe velikih poslodavaca, usprkos činjenici da imamo i novootvorenih hotelskih objekata, te niz malih restorana, kafića i štekata. U našoj evidenciji već duže vrijeme nemamo slobodnog "bijelog osoblja". Sve što može raditi u hotelijerstvu i ugostiteljstvu radi. Ako i postoji koji konobar ili kuhar u evidenciji to su stariji ljudi koji zbog zdravstvenog stanja nisu sposobni za rad ili su pred ostvarivanjem uvjeta za mirovinu - kaže Petrina.
Ukupno je ove godine na sezonskim poslovima u turizmu, uključujući i trgovačku djelatnost koja također zapošljava velik broj sezonaca, preko šibenske Podružnice HZZ-a zaposleno oko 3500 osoba.
- Od tog broja više je od 50 posto zaposlenih u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. S obzirom na to da su velike hotelske kuće određeni broj sezonskih radnika našle preko drugih podružnica Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iz unutrašnjosti Hrvatske, procjene su da je na našem području ove sezone ukupno zaposleno oko 4000 ljudi. Predlažem poslodavcima da radnicima ponude korištenje mjere HZZ-a "stalni sezonac" kojom će istog radnika osigurati i slijedeće godine te izbjeći neizvjesnost, a radniku tijekom zime ide mirovinsko osiguranje i naknada plaće uz rekao bih minimalne obveze poslodavca - rekao je na kraju Petrina.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....