StoryEditorOCM
Županijaodlična sezona

Ravnateljica Nacionalnog parka ‘Krka‘ otkrila planove: ‘Ne želimo raditi istu grešku...‘

Piše Šibenski.hr
14. rujna 2024. - 14:11

Odlična posjetiteljska sezona u NP Krka nastavlja se i u rujnu, nezaobilazno je to turističko odredište, kako za individualce tako i za organizirane grupe, goste na kružnom putovanju, đačke ekskurzije i slično. 

Osim planova za poboljšanje turističke infrastrukture u idućoj sezoni, stručnjake Nacionalnog parka čeka i sanacija opožarenog područja. Naime, nedavni veliki požar u skradinskom zaleđu zahvatio je i 400 ha zaštićenog prirodnog krajolika,piše HRT

Ne jenjava želja turista da odmor u Dalmaciji obogate šetnjom uz obalu Krke.

- Sviđa mi se, prelijepo, najbolje što sam ikad vidjela, bolje nego Engleska! Nevjerojatno je!, kazala je Jessie, turistica iz Engleske.

- Uživamo u obilasku slapova, snimili smo neke dražesne fotografije, ovo je odlično mjesto za uživanje u Hrvatskoj, rekao je Alfonso iz Portugala.

- Zaista je predivno što možemo hodati mostom iznad rijeke. Prijatelji koji su bili u Hrvatskoj, a i svi turistički portali koje smo pregledavali ističu ovo mjesto kao nezaobilazno ako ljetujete u Dalmaciji, kaže Lorenne iz SAD-a. 

Potvrdila je to odlična predsezona, a turistički promet nastavio je rasti i u sezoni. No cilj nije rušenje rekorda nego ograničavanje broja posjetitelja radi zaštite prirode.

image

Nella Slavica

Niksa Stipanicev/Cropix

- Planiramo više raditi na edukaciji naših posjetitelja u odnosu na korištenje vodnih resursa, na zbrinjavanju otpada, ali i na obnovi staništa i svemu onom ostalom što zapravo su donijele klimatske promjene i kojih smo danas sve više i više svjedoci, kazala je Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka.

Pa je i gost kojeg nitko ne želi stigao potkraj srpnja u nacionalni park. Požar u skradinskom zaleđu proširio se i na obale kanjona Krke. Slijedi stoga sanacija izgorjele površine.

-  Mi ćemo se potruditi da pašnjaci i livade ostanu takvi, da ih obnovimo, a isto tako da obnovimo šumu. No ne želimo ponavljati iste greške već ćemo gledati pronaći rješenja koja će, zapravo, u budućnosti spriječiti požare, objašnjava Slavica.

Zbog onog posljednjeg dva je dana za posjetitelje bio zatvoren Roški slap, najposjećenija lokacija parka nakon Skradinskog buka. Krka je ovdje mirnija, pruža i dobrodošlo osvježenje u vrućim ljetnim danima. 

Neprekidnim ulaganjem u posjetiteljsku infrastrukturu, uspjelo se u namjeri da turisti sve češće posjećuju srednji i gornji tok rijeke Krke, a ne samo onaj njezin dio koji čini samo tri posto prostora Nacionalnog parka, ali je najprepoznatljiviji - Skradinski buk, piše HRT

14. rujan 2024 14:11