U nedjelju, već od 10 sati ujutro, rogoznička riva bila je dupkom puna, jer je veliki broj domaćih i stranih posjetitelja došao marendati. Za dobru spizu pobrinuli se vlasnici poznatih restorana Antonijo i Mario, a svoja vina su prodavali vinari ovoga kraja: Gracin, Prgin, MI i Galjin Dvor. Posjetitelji su uživali i u zvucima mandoline i gitare, djeca su se zabavila na slastičarskoj radionici, a oni koje zanimaju stari zanati mogli su naučiti kako se krpa ribarska mreža. U događaj su nas uveli turistički vodiči iz udruge Mihovil Šibenik zanimljivom pričom o okusima i mirisima kužine.
Održana je i druga marenda u sklopu projekta „Taste like... marenda“ u organizaciji TZ Šibensko-kninske županije, uz podršku lokalne turističke zajednice, a protekle je nedjelje na redu bila Rogoznica. Da je revitalizacija marende kao starog običaja načina druženja uz jelo, dobru kapljicu i pismu pun pogodak, pokazao je broj okupljenih domaćih i stranih gostiju koji su vrlo brzo ispraznili lonce pune ukusne domaće spize, spravljene od sezonskih i lokalnih namirnica.
- Drago nam je da je i druga manifestacija promocije marende prošla u skladu s našim očekivanjima – izvrsno! Na taj je način potvrdila našu procjenu o interesu za ovakav oblik prezentacije naše gastronomske tradicije – poručio je Krešimir Šakić, direktor TZ Šibensko-kninske županije.
Osoblje restorana Antonijo pripremalo je sipu s bobom i slanutkom, ekipa iz restorana Mario pripremila je orzoto s teletinom, sušenim rajčicama i tikvicama. Za vrhunsku kapljicu uz spizu pobrinuli su se vinari ovoga kraja: Vinarija Gracin, Vinarija MI, Vinarija Prgin i Galjin Dvor. Marende i vino i na ovoj manifestaciji su se prodavale po pristupačnim cijenama.
Samu manifestaciju otvorile su članice Udruge turističkih vodiča Mihovil Šibenik zanimljivom gastro pričom o okusima i mirisima naše kužine te provele sudionike po starom dijelu Rogoznice.
A da ovakav događaj ne može proći bez dobre pisme, vrlo dobro znaju u Rogoznici pa su se za atmosferu pobrinu DJ Dule, Darko Pastar na gitari i Žarko Mimica na mandolini.
U ovom zanimljivom događanju su uživali i mališani na mini slastičarskoj radionici, na kojoj su izrađivali domaće fritule, pod budnim okom ugostitelja Maria Pavića. Svi oni koje zanimaju stari zanati i način na koji su preživljavali naši vrijedni ribari, imali su priliku naučiti kako se krpaju ribarske mreže, a to im je pokazao Dragan Zulić.
Uz to, posjetitelji su imali priliku kupiti i neke lokalne proizvode, i to maslinovo ulje od nagrađivanog OPG Laurenta Domagoj Živković, čiji je vlasnik ujedno i predsjednik Udruge maslinara i uljara Šibensko-kninske županije, Ultra Extra. Svoje su rukotvorine još izložile i Mirela Ercegović, vlasnica obrta Mirela te Daria Stamenić, vlasnica obrta Delfin.
- Ušli smo u projekt „Taste like... marenda“ očekujući pozitivan dojam, jer je projekt pripremljen stručno i pažljivo. Međutim, nitko nije mogao očekivati ovakav uspjeh. Okupio se veliki broj ljudi, što stranih što domaćih, i svi su mogli uživati u zajedničkoj marendi kao nekada. Sve se u rekordnom roku pojelo, a gosti su nakon marende uživali uz čašicu lokalnog babića i zvuke mandoline – dodao je Ivan Ramljak, direktor TZ Rogoznica.
Nakon marende u Rogoznici, za mjesec dana nas očekuje iduća lokacija, Kistanje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....