StoryEditorOCM
ŽupanijaVirtualna rasprava o otpadu

Rogoznički komunalci bore se s enormnim količinama smeća

Piše Vedrana Stočić
25. siječnja 2017. - 15:53

Nacrt Plana gospodarenja otpadom u Općini Rogoznica od 2016. do 2021. godine nalazi se na javnoj raspravi koja je ovog puta virtualna. Objavljena je na službenoj općinkoj  web stranici i trajat će do 13 veljače. Svi zainteresirani do tag datuma mogu dostavljati svoje prijedloge i primjedbe.

Inače, Općina Rogoznica ili bolje kazano lokalni komunalac još prstom nije mrdnuo na razvrstavanju otpada. U kontejnere se trpa mješoviti kućni otpad, raznorazno raslinje i šut, a pored kontejnera ostavlja se krupni otpad. Posebice su stravične slike u proljeće kada se obnavljaju turistički apartmani,  svakodno se odlažu stari madraci, kreveti, ormari, stara bijela tehnika... Upravo neselektivno prikupljanje otpada naslabija je karika inače uspješnog rogozničkog turizma, a pored ružne turističke slike veliki je to trošak za komunalno poduzeće i građane. 

- Nakon što Program gospodarenja otpadom prođe javnu raspravu usvojit će ga Općinsko vijeće. Do konca ove godine građani bi trebali dobiti po tri kante za razvrstavanje otpada i trebali bi biti postavljeni svi zeleni otoci. Konačno smo Prostornim planom utvrdili i lokaciju reciklažnog dvorišta i nakon njegove izgradnje Plan gospodarenja otpadom će se u potpunosti realizirati, građani i poduzetnici plaćat će prema količini otpada, a ne po kvadraturi kuće ili stana. Jedini je problem što općina nema vlastito zemljište za izgradnju reciklažnog dvorišta, pa moramo ići u otkup- kaže rogoznička načelnica Sandra Jakelić.

Prema podacima iz rogozničkog komunalnog poduzeća „Škovacin“ količine miješanog komunalnog otpada na rogozničkom području su goleme. U razdoblju od svibnja do studenog odveze se mjesečno između 170 i 473 tona komunalnog otpada. Izvan turističke sezone mjesečno se prikupi oko 100 tona, u razdoblju od 01.06. do 30.09. komunalni otpad prikuplja se i odvozi svakodnevno, a tijekom srpnja i kolovoza  čak dva puta dnevno. Prikupljanje glomaznog otpada obavlja se jednom mjesečno po predjelima, odnosno i češće, na zahtjev građana, unutar sat vremena od dojave.

Očito je dakle da se komunalci bore s enormnim količnama smeća i da ga nastoje odvosti i zbrinuti što brže. Ma koliko bili brzi i revni zbog nerazvrstavanja otpada nikako im ne uspjeva dovoljno brzo pokupiti sva brda šuta, raslinja i krupnog otpada. Na rogozničkom području ima preko osam tisuća krevata samo u privatnom smještaju, prema podacima Turističke zajednice u srcu sezone u osam priobalnih, kategoriziranih turističkih naselja boravi oko 30 tisuća ljudi i krajnje je vrijeme da se Program gospodarenja otpadom što prije počne primjenjivati. U početku će troškovi možda biti nešto veći, međutim sveukupna korist za okoliš i turizam bit će neprocijenjiva.   
 

18. rujan 2024 12:01