StoryEditorOCM
Županijada se ne zaboravi

Rujanski ratni podvig: donosimo kompletan program obilježavanja prekretnice Domovinskog rata

Piše Šibenski.hr
8. rujna 2023. - 14:48

Svake godine u mjesecu rujnu, prigodnim događanjima u županiji, od zaborava čuvamo uspomenu na rujanski ratni podvig, koji je bio prekretnica u Domovinskom ratu i zahvaljujući kojem su stvoreni uvjeti za konačno oslobođenje Hrvatske.

Ove godine slavimo 32. obljetnicu Spomendana Rujanskog rata, a Šibensko-kninska županija je, kao i dosadašnjih godina, koordinator programa obilježavanja nastalog u suradnji s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama i Skradinom, kao i općinama Unešić i Rogoznica.

Bogat i raznovrstan program 32. obljetnice, koji traje od 10. do 23. rujna, predstavio je danas na tiskovnoj konferenciji župan Šibensko-kninske županije dr. sc. Marko Jelić, zajedno sa zamjenicom župana Iris Ukić Kotarac te predstavnicima braniteljskih udruga i lokalne samouprave.

– Pozivamo sve građane, a naročito učenike i srednjoškolce da u što većem broju poprate događanja koja smo za njih pripremili kroz iduća dva tjedna, i tim se putem obrazuju o Domovinskom ratu kako bi istinu o njemu sačuvali od zaborava. – kazao je župan.

Ivo Plenča, predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata „Jastrebovi“, pozvao je sve hrvatske branitelje i sudionike Rujanske bitke na sudjelovanje u obilježavanju 32. godišnjice Rujanskog rata, osobito u središnjoj proslavi, koja će se održati 22. rujna, na Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

– Ovo je naš dan, naš praznik, stoga dođite i pridružite nam se u mimohodu gradom kojeg smo ponosno obranili! – naglasio je Plenča.

Program obilježavanja započinje u nedjelju, 10. rujna, u Velikoj Glavi i Dubravicama, gdje se komemoracijom i svetom misom obilježava Dan sjećanja na poginule branitelje skradinskog zaleđa.

U subotu, 16. rujna, u Vodicama se održava sad već tradicionalna manifestacija „Srcem protiv čelika“, koja osim 19. biciklijade istoga naziva, uključuje i mimohod hrvatskih branitelja, komemoraciju za sve poginule branitelje te prikazivanje filma Šime Strikomana „Vodice, Šibenik 91/92“ i prigodni kulturno-zabavni program.

Istog dana se u Šibeniku, na Šubićevcu, u popodnevnim satima, održava trail utrka „Rujansko srce“, u organizaciji DSR „Sport za sve“ 08 Forca Šibenik i BK Faust Vrančić Šibenik.

U nedjelju, 17. rujna, na više lokacija, odajemo počast poginulim hrvatskim braniteljima, i to u 9:30 kod kapelice u spomen na pok. Marinka Karduma; u 11 sati na Spomeniku pripadnicima USPDR-a „Jastrebovi“ u Mandalini; te u 16 sati u Rogoznici. U 17 sati, u Zečevu, započinje organizirani obilazak položaja, nakon čega slijedi prigodno obraćanje župana i drugih uzvanika te domjenak.

Sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu služi se istog dana, u 11 sati, u katedrali sv. Jakova u Šibeniku, a predvodi je šibenski biskup mons. Tomislav Rogić.

U ponedjeljak 18. rujna, za sve zainteresirane hrvatske branitelje Šibensko-kninske županije organiziran je besplatni posjet Tvrđavi sv. Nikole i Posjetiteljskom centru „Kanal sv. Ante“.

Istog dana, s početkom u 19 sati, otvara se popularna izložba ratnih fotografija, u organizaciji Udruge Volim Šibenik i Državnog arhiva u Šibeniku - „Šibeniče, ti si stina!“

U srijedu, 20. rujna, u 17 sati predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina polažu vijence kod Središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom u Pakovu Selu.

U četvrtak, 21. rujna, u 18:30 sati, u organizaciji šibenske Gimnazije Antuna Vrančića i pod vodstvom profesorica povijesti Irene Sačić i Suzane Slavice, u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ održat će se tribina pod nazivom „Obrana Šibenika u Rujanskom ratu ‘91.“

Središnja svečanost 32. obljetnice Spomendana Rujanskog rata održat će se u petak, 22. rujna, kada se ujedno obilježava i Dan hrvatskih branitelja Šibensko-kninske županije.

Svečanost započinje u 18 sati, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, a nastavlja se komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu.

U 19 sati započinje mimohod branitelja, kojem će se pridružiti i motoristi Vojno motociklističkog kluba Green Knights.

Prigodni kulturno-zabavni program na Trgu Pavla Šubića I. (ispred zgrade Županije) predviđa se za 19:30 sati, a Bakljada na šibenskom mostu u 20 sati.

O detaljima programa središnje svečanosti više u narednih nekoliko dana.

Program završava u subotu, 23. rujna, košarkaškim turnirom u organizaciji Košarkaškog kluba invalida Šibenik, koji će se u jutarnjim satima održati u Veteranskom centru Šibenik.

28. travanj 2024 19:45