StoryEditorOCM
Županijaprimjer za druge

Škola u Unešiću među rijetkima u Hrvatskoj: postavili solarne panele i ugradili platformu za invalide

Piše Mladen Nejašmić
9. rujna 2022. - 16:06

U tijeku energetske krize i pronalaska alternativnih izvora energije, u OŠ "Jakova Gotovca" u Unešiću, nemaju tih problema. Od ove školske godine na krovištu škole postavljeno je dvanaest 10 KW solarnih panela planirane godišnje proizvodnje 11 700 kWh.

Sto tisuća kuna vrijedna je to donacija Hrvatskog mirovinskog fonda i Maria Klarića, člana uprave i direktora Professio Energia čije je postavljanje i instalaciju obavila šibenska tvrtka Gambi d.o.o. 

Također, unešićka osmoljetka bogatija za kosu platformu za prijevoz osoba sa smanjenom pokretljivošću i u onima u kolicima maksimalne nosivosti do 250 kilograma. 

- Platforma duga dvadeset metara koja vodi od podruma do drugog kata, koštala je ukupno dvjesto tisuća kuna, a financirala ju je općina Unešić sa 105 tisuća kuna i Ministarstvo hrvatskih branitelja sa deset tisuća kuna manje. Slijed je to raspisanog natječaja Ministarstva branitelja na koji smo se javili i prošli. Na sreću u školi trenutno nemamo invalidnih osoba, ali zlu ne trebalo. Radove na postavljanju platforme obavila je tvrtka "Ecoflex-M.A.F“ iz Šibenika.

Što se tiče mini solarne elektrane na našoj školi željeli smo uštedjeti sredstva kako bi smo ušteđenim novcem mogli kupiti potrebnu didaktičku opremu i sve ono ostalo što je nužno našoj obrazovnoj ustanovi. Osim toga naša je škola jedna od rijetkih koja će biti energetski neovisna, a instaliranjem mrežne krovne centrale potičemo i druge na primjenu alternativnih izvora energije - informirao nas je Živko Bulat, načelnik općine Unešić, ujedno i ravnatelj tamošnje osnovne škole. 

image

OŠ "Jakova Gotovca" u Unešiću

Joško Šupić/Cropix
29. travanj 2024 00:20