StoryEditorOCM
Županija‘BUBE‘ U KAMPU

Slovenci se s Murtera vratili prepuni neobičnih mrlja i rana: ‘Prvo smo mislili da su stjenice, ali izgleda da nisu...‘

Piše S.N/JL
13. kolovoza 2024. - 09:02
Zabrinuti slovenski turisti koji ljetuju na Murteru ukazali su u Facebook grupi na neobične mrlje, koje se prema njihovim riječima ‘razlijevaju‘ i bubre te jako peku i svrbe,Profimedia/facebook/jutarnji List/

Nekoliko slovenskih turista požalilo se da su ih napale neke bube u kampu na Murteru. Neki su posumnjali na stjenice, hrastove uši ili grinje, ali liječnica žene koja je medijima poslala fotografije ugriza sumnja da bi se moglo raditi o pustinjskoj mušici koja prenosi bolest lišmaniozu.

Zabrinuti slovenski turisti koji ljetuju na Murteru ukazali su u Facebook grupi na neobične mrlje, koje se prema njihovim riječima ‘razlijevaju‘ i bubre te jako peku i svrbe, piše slovenski portal 24ur.

Jedan od članova grupe napisao je da ga je u unajmljenoj prikolici nešto grizlo od prvog dana. Prvo su posumnjali na stjenice, pa su posteljinu oprali, a koristili su i sredstva protiv insekata. No, kad to nije pomoglo, obitelj je posjetila bolnicu gdje su im propisali antibiotike i antihistaminik, a kupili su i kremu koja je trebala pomoći.

‘U četvrtak je moja doktorica rekla da bi se možda moglo raditi o ‘pješčanoj mušici‘‘, napisala je slovenska turistica i naglasila kako se zasad radi samo o nagađanju.

Još je nekoliko turista prijavilo slične probleme. Čak ni repelenti nisu pomogli, a zbog silnih uboda i neizdržive situacIje, neki su gosti odlučili ranije završiti svoj odmor.

‘Provela sam dio noći na hitnoj, primala intravenozne lijekove. Ubodi bole, svrbe, peku. Psihički sam i fizički iscrpljena‘, napisala je.

Dodala je kako je osjetila peckanje i primijetila malu prozirnu ‘mušicu‘ koja joj je odletjela s noge.

Još nekoliko turista koji imaju slična iskustva rekli su da će posjetiti liječnika i testirati se na lišmaniozu, prenosi Jutarnji list

Lišmanijaza je bolest kože, sluznica i unutarnjih organa koju uzrokuju paraziti, bičaši vrste Leishmania. Bolest se može manifestirati u različitim oblicima, no najčešće se javljaju kožni i visceralni oblici ove bolesti.

Bolest se prenosi putem ja pješčane mušice, vrlo male mušice, teško vidljive, koje lete tiho. Aktivnije su u sumrak i noću (od sumraka do zore).

Ne postoji učinkovita prevencija bolesti lijekovima ni cijepljenjem. Prevencija infekcije lišmaniozom moguća je samo pridržavanjem mjera zaštite od uboda insekata.

19. rujan 2024 12:20