StoryEditorOCM
Županijapogledajte video

Smeće baca u prirodu i odbija plaćati komunalije! Vlasnik nekoliko apartmana u Rogoznici prijavljen policiji

Piše Vedrana Stočić
20. srpnja 2021. - 21:05

Na rogozničkom području muke po smeću se nastavljaju. Radnici komunalnog poduzeća "Škovacin“ konačno su presreli vlasnika apartmana koji otpad od početka turističke sezone uredno odlaže u - prirodu!

- Odbio je uzeti kantu za smeće iako je registriran i ima dug preko 4,5 tisuća kuna. Snimili smo registraciju i poslali je komunalnom redaru - rekao nam direktor "Škovacina“ Ivan Ercegović.

Kakvi su to ljudi, pitaju se lokalnom komunalcu, koji od turizma zarađuju na desetke tisuća eura, a smeće odlažu u prirodu, u tuđe ograde, na zelene otoke i ako im se  posreći pod okriljem noći pune tuđe kante. Jedna takva "vesela" ekipa uhvaćena je kako smeće odlaže ispred vrata vojarne Krušćice.

Višegodišnje neplatiše odvoza smeća razotkrivene su 1. listopada prošle godine kada je započelo prikupljanje otpada s kućnog praga, kante su dobili samo oni koji su u evidenciji. Prema općinskim podacima tada je 4200 kuća plaćalo komunalnu naknadu, a svega 3500 objekata plaćalo je odvoz smeća. Čak 700 kuća, među kojima ima iznajmljivača s objektima od milijun eura i neki restorani, nikada nisu plaćali odvoz smeća, samo do fiksne naknade komunalno poduzeće Škovacin godišnje je gubio preko pola milijuna kuna. Brojke i gubici su i znatno veći jer je i neplatiša, sada je jasno, bilo znatno više od tih 700 utvrđenih.

Zbog smrada i strašnih prizora razbacanog smeća koje smo i mi objavljivali, ali i građani na društvenim mrežama, te prvih ispisanih kazni komunalno poduzeće "Škovacin“  posljednjih mjeseci evidentiralo je nekoliko stotina novih korisnika i podijelio je isto toliko kanti.  Međutim još je veliki broj upornih koji i dalje brutalno zagađuju okoliš i javne površine. Iz "Škovacina“ poručju za uhvaćene na djelu neće biti milosti, svi će biti prijavljeni komunalnom redaru i policiji.

Općina koja se godinama benevolentno odnosila prema tom gorućem rogozničkom problemu treba konačno dobro zasukati rukave, tim više što je se na rogozničkom području nalaze na tisuće kuća za takozvano sekundarno stanovanje i  gotovo sve te kuće iznajmljuju se turistima. To je ogroman pritisak na komunalnu infrastrukturu koja do sada nije pratila izgradnju  pustih novih vila i apartmana.

Valja istaknuti da Rogoznica debelo kasni za EU direktivama o zbrinjavanju i recikliranju otpada koji je na rogozničkom području gotovo nula posto iako se do 2020. godine otpad iz kućanstva trebao reciklirati 55 posto, a građevinski otpad čak 70 posto.             

16. travanj 2024 21:19