StoryEditorOCM
Županija‘Srcem protiv čelika‘

Vodice obilježavaju 31. obljetnicu Rujanskog rata i rušenje sna o velikoj Srbiji, donosimo cijeli program

Piše Šibenski.hr
16. rujna 2022. - 08:59

Oslobađanjem Šibenskog mosta i odbacivanjem agresorske JNA, Zbor narodne garde i policija osujetili su u rujnu 1991. godine plan agresora da Republiku Hrvatsku podijeli na dva dijela. U Šibeniku, na Šibenskome mostu, propao je san o velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet. Upravo u spomen na te dane u rujnu, prigodnim događanjima u Šibensko-kninskoj županiji čuvaju se od zaborava dani ponosa i slave, ali i slavna povijest stvaranja i obrane Domovine za nove generacije rođene nakon Domovinskog rata.

Ova, 31. obljetnica spomendana Rujanskog rata obilježena je na Velikoj Glavi još početkom tjedna. Položeni su vijenci, zapaljene svijeće, nakon čega je služena sveta misa u Dubravicama.

Program obilježavanja 31. obljetnice rujanskog ratnog podviga organiziraju udruge proistekle iz Domovinskog rata, gradovi Šibenik, Vodice, Skradin, Drniš, Rogoznica te općina Unešić, a sve u koordinaciji sa Šibensko-kninskom županijom.

Vožnja biciklima

Sutra se program tradicionalnom manifestacijom "Srcem protiv čelika" nastavlja i u Vodicama. Program započinje rekreativnom biciklističkom vožnjom, a nastavlja se mimohodom i komemoracijom kod spomenika hrvatskim braniteljima, na Trgu mučenika, gdje će biti prikazan film Šime Strikomana "Vodice, Šibenik 91./92.". Potom je predviđen prigodni kulturno-zabavni program.

Istog dana, s početkom u 9 sati, u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u Šibeniku, održat će se javna tribina na temu "Spomen-područje vojne povijesti Ruža hrvatska Žirje, jučer, danas, sutra". U 19 sati, u suradnji sa šibenskim Funcutima, Udruga "Ruža hrvatska" Žirje priprema bakljadu koja će se održati istovremeno na tri mjesta: na Šibenskome mostu, na brdu Smričnjak i na poziciji Južne topničke bitnice Žirje.

image

Mimohod branitelja u Vodicama

Nikša Stipaničev/Cropix

U subotu 17. rujna 2022. pripadnici braniteljske populacije, zajedno s predstavnicima Županije, gradova i općina polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odat će počast poginulim hrvatskim braniteljima: na Šibenskome mostu u 9.30 sati, u Mandalini u 10.30 te u Rogoznici u 16 sati.

Obilazak položaja

U 17 sati u Zečevu započinje organizirani obilazak položaja, a slijedi prigodan zabavni program.

S početkom u 17.30 sati, na nogometnom igralištu u Zablaću, igrat će se nogometna utakmica između HNK Veterani 113. i HNK Veterani policije.

U utorak 20. rujna, u 17. sati, predstavnici braniteljskih udruga, Županije, gradova i općina položit će vijence kod središnjeg križa na mjesnom groblju u Unešiću, a potom i u Pakovu Selu.

U 19 sati, u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić predvodit će svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje i ratnog biskupa Srećka Badurinu.

03. svibanj 2024 08:53