StoryEditorOCM
ŽupanijaTribunj

Stavljen kamen temeljac: počeli radovi na šetnici dugoj 450 metara; Odzvonilo privatnim plažama u Zamalinu

Piše Katarina Rudan
21. veljače 2019. - 19:45

– Presretni smo, uređuje se plaža, uređuje se šetnica i napokon su mladi došli na vlast jer zbilja znaju što Tribunjcima triba. I nama i našim turistima – rekla nam je u četvrtak mještanka Seka Cvitan, koja se s povratnicom iz Njemačke, Slavonkom s tribunjskom adresom, Ljubicom Duktaj spustila na plažu Zamalin kako bi svjedočile polaganju "kamena temeljca" i otvorenju radova na kapitalnom turističkom projektu izgradnje šetnice Zamalin – Luna, vrijednom 2,4 milijuna kuna.

I gospođa Duktaj, koja se u Tribunju nastanila prije 20 godina i danas uživa u njemačkoj mirovini, koju je zaslužila za 43 godine rada u tuđini, kaže da je sretna što su konačno mladi došli na vlast u Trbunju.

– Više je dosta ovih starih na vlasti, neka idu kući ženi svojoj, a mladi neka rade jer su bolji. Super su. Bore se za razvoj mjesta a to nama treba – kazala je.

Da će projekt šetnice "misto vuči naprid", sigurni su i dvojica Nikola, Vulin i Gašpić.
– Kako ne, značit će puno za selo i neka ljudi rade. Uvik triba ići naprid i lipo je kad se radi za selo – rekoše.

Zadovoljstvo zbog početka radova na šetnici ne skriva ni bivši zamjenik načelnika općine Tribunj, danas umirovljenik, Slobodan Ukić.

– Nakon "duge i teške bolesti", ovaj projekt konačno se realizira i sretan sam zbog toga. Deset godina smo radili na pripremi dokumentacije i svega što je trebalo za jedan ovakav zahvat. Za Tribunj je ovo od neprocjenjive vrijednosti, područje koje do sada nije bilo dostupno svim mještanima, već samo pojedincima. Kad se šetnica napravi bit će to jedan novi turistički sadržaj koji će Tribunj pozicionirati na višu razinu u turističkoj ponudi – rekao nam je Ukić.

Radovi na izgradnji šetnice Zamalin – Luna u dužini od 450 metara izvodit će se u dvije faze. U prvoj, do 16. lipnja obavit će se spajanje s postojećom šetnicom kod restorana "Luna" i bit će postavljena rasvjeta. Nakon završetka turističke sezone, oko 1. listopada planiran je nastavak radova, odnosno druga faza, popločavanje šetnice i postavljanje urbane opreme. Izvođač radova je tvrtka "Agrad projekt" d.o.o. iz Šibenika, a projektant "Studio Arx" d.o.o., također iz Šibenika.

Kamen temeljac

Kako i priliči, sa zaštitnom kacigom na glavi i lopatom u rukama, simbolični "kamen temeljac" buduće šetnice betonom je prvi "zalio" načelnik općine Marko Grubelić, i u znak podrške i odobravanja, ne samo za ovaj, već i ostale projekte koji su u realizaciji ili će uskoro biti, pobrao pljesak svojih kolega i okupljenih mještana. Na samoj plaži u tijeku su i radovi na postavljanju rampe za osobe s invaliditetom, za što je osigurano 300 tisuća kuna. Novac, kao i za šetnicu, osiguran je u općinskom proračunu i za sada nisu povukli nikakva nepovratna sredstva.

– Za sada nismo, ali možemo se aplicirati na fondove unatrag tri godine. Moram kazati da su dva razloga zašto smo započeli s radovima. Prvi je taj što nam u svibnju istječe građevinska dozvola i moramo je konzumirati, a drugi je da što prije oplemenimo ovo područje. Naime, dugo vremena je postojala svojevrsna blokada radova, odnosno manjak volje bivše vlasti da ovu šetnicu i realizira, unatoč tome što su je svih 10 godina svojeg mandata najavljivali. Ishodovali su čak i građevinsku dozvolu, ali zbog "ne zamjeranja" korisnicima "privatnih" plaža, radovi nisu krenuli. Naša mlada ekipa je ovoj problematici pristupila bez ikakve opterećenosti pojedinim interesima, vođena činjenicom da bi pomorsko dobro trebalo služiti svima, a ne samo pojedincima. Javni interes nam je ispred svih drugih i tako ćemo nastaviti i dalje. Da nam naši sugrađani nisu dali povjerenje na izborima i da nije došlo do smjene vlasti, ova šetnica se iz navedenih razloga ne bi nikad dogodila – rekao je načelnik Grubelić.

 

Novi vrtić 2020. godine

U nizu, što većih ili manjih, ali jednako važnih projekata za Tribunj, prioritet je izgradnja zgrade dječjeg vrtića koja će se raditi pokraj područne škole u kojoj sada vrtić i djeluje.

– Za projekt izgradnje i opremanja dječjeg vrtića iz "Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.", dobili smo 6,6 milijuna kuna nepovratnih sredstva i sada idemo u proceduru javne nabave. Nadamo se da ćemo dobiti izvođača i što prije krenuti u realizaciju projekta, jer bi vrtić kapaciteta 72 do maksimalno stotinu djece, trebao početi s radom na jesen 2020. – kaže Grubelić.

Šetnica i turizam

Turistička zajednica općine Tribunj prošle je godine evidentirala oko 30.000 dolazaka domaćih i stranih gostiju koji su ostvarili oko 260.000 noćenja. Značajna je to brojka za malo, nekada isključivo ribarsko mjesto, a danas sve više turističko i zbog toga je svako ulaganje dobro došlo.

– Ova šetnica je od velikog značenja za daljnji razvoj turizma u mjestu. Obogaćujemo turističku ponudu jer spajamo nešto što do sada nije bilo pristupačno svima. Sada će i naši gosti moći prošetati uz more i uživati u ljepotama Tribunja, izjavila je direktorica TZ-a Josipa Jerkov.

18. travanj 2024 22:45