stdClass Object ( [id] => 1091973 [title] => Što se događa u manjim gradovima i općinama u županiji; tko ide na izbore po potvrdu da je nepobjediv [alias] => sto-se-dogada-u-manjim-gradovima-i-opcinama-u-zupaniji-tko-ide-na-izbore-po-potvrdu-da-je-nepobjediv [catid] => 332 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bit će ovo po mnogočemu drukčiji lokalni izbori od onih na kakve smo naviknuli. Prvo, zbog pandemije koronavirusa nema klasičnih predizbornih masovnih okupljanja, koja se obično uzimaju kao neki indikator potpore koju različite političke opcije u izbornoj utakmici uživaju.Kandidati za čelne lokalne dužnosti predstavljaju se u najužem krugu svojih suradnika i stranačkih prijatelja, ostaju gotovo nezamijećene, ne pobuđuju prevelik medijski interes, pa bi se moglo reći da predizborni skupovi, odnosno promoviranja kandidata više spadaju u plaćeni marketing negoli klasični medijski sadržaj.

Pandemijski izbori

Drugo, neka su se prestrojavanja, makar kad je o Šibensko-kninskoj županiji riječ, ipak tijekom proteklih godina dogodila. HDZ, kao najjača, dominantna politička snaga u županiji, nije više baš tako neranjiv kao nekoć. HDZ je uglavnom izgubio priobalne općine koje se mahom opredjeljuju za nestranačke, nezavisne liste i kandidate. Murter-Kornati, Pirovac, Tribunj, Primošten, sve su te općine pod paskom "nezavisnih", a kad im se pridoda i Tisno gdje je SDP na vlasti, trenutno HDZ drži samo Rogoznicu pod svojom kontrolom, ali, kako se spekulira i to bi se moglo na ovim izborima promijeniti. Jer, iz ove najjužnije priobalne općine dolaze glasovi o ozbiljnom raskolu u tamošnjem HDZ-u, iako je trenutno na vlasti u općini, pa je teško reći što je faktor destabilizacije.


Treće, u ovom trenutku ima i sasvim bizarnih primjera gdje se za načelnika općine kandidira samo jedan kandidat, što eliminira natjecanje, izbore čini potpuno predvidljivim i deplasiranim, a trošak nepotrebnim. Recimo, općina Bilice već dva mandata ima vlast strukturiranu od tri liste, HDZ-ove i dvije nezavisne (NL Josipa Ćalete Cara i NL Nevena Mikulandre). Zajedno drže većinu u Općinskom vijeću, a imaju i zajedničkog kandidata za načelnika- Josipa Ćaletu Cara, koji na izbore ide po svoj treći načelnički mandat bez straha od političkih rivala jer su tri udružene liste objektivno nepobjedive. Pa se konkurenti i ne žele nadmetati u tako neravnopravnoj utrci. Tko može sam osvojiti glasova koliko tri liste, među kojima je i HDZ, osvoje zajedno?!
Ali, ima i onih iza čije nominacije za općinskog načelnika stoji samo jedna stranka, kao što je u slučaju HDZ-ova Živka Bulata, koji se, također, po treći put natječe za unešićkog načelnika. Trenutno, kao jedini kandidat. No, još ima vremena, a možda vrijeme pokaže da ima i kandidata…


Četvrto, u ovim bi izborima, zbog koronakrize, moglo biti i puno unaprijed potopljenih ambicija. Jer, za kandidature treba prikupiti potpise, a kako mnogi, osobito stariji građani i posebno u ruralnim sredinama, zbog straha od zaraze, nerado izlaze, bit će pravo umijeće za mnoge, napose "debitante u politici", osigurati potreban broj potpisa za pravovaljanu kandidaturu. Jer, ima i takvih takmaca koji su na ranijim izborima dobivali manje glasova birača negoli im sada treba za kandidature...
I konačno, pandemija koronavirusa uzet će svoj danak i u odazivu birača na izbore, koji ionako nikad nisu u velikom broju izlazili na lokalne oglede političkih pretendenata na vlast. U situaciji kad se cijele županije (Primorsko-goranska) upravo zaključavaju na dva tjedna zbog eskalacije broja zaraženih, neće biti nimalo lako kandidatima doći do potrebnog broja potpisa, a ni uvjeriti birače da izađu na glasanje i konzumiraju svoje biračko pravo.

Kandidati bez konkurenata

I kad se sve te specifičnosti imaju u vidu, ovi bi izbori, za sve koji u njima sudjeluju, doista mogli biti izazovni.
Najlakše će, vjerojatno, biti rečenom biličkom kandidatu za načelnika, Josipu Ćaleti Caru koji je u formuli ravnopravne "trodiobe vlasti" između dviju nezavisnih lista i HDZ-a, otkrio svoju dobitnu kartu za izbore. Doduše, do izbora, 16. svibnja, štošta se može promijeniti, pa i puno novih kandidata prijaviti, ali zasad se čini da je Ćaleta Car jedan od onih rijetkih kandidata koji na izborima neće imati suparnika. Trenutno je jedini kandidat za načelnika općine, a ako tako i ostane, što je vrlo vjerojatno, Biličani na izborima neće birati, nego samo potvrditi svoga načelnika.


Ćaleta tvrdi da mu ne bi smetala konkurencija, dapače, bilo bi zanimljivije. No, osim što se u kuloarima može čuti kako neka skupina mladih namjerava formirati listu za Općinsko vijeće, računajući na stranačku logistiku Domovinskog pokreta i Mosta, ali bez ambicije da dadu i kandidata za načelnika, druga se imena ne spominju. A nije sigurno, veli Ćaleta, da će i s listom izaći...
U tako komotnoj predizbornoj situaciji, dok drugi kandidati intenzivno smišljaju izborne strategije, Josip Ćaleta Car se bavi razvojnom. Koja će donijeti prosperitet općini Bilice i još pokoji mandat njemu osobno...


- Mi imamo za izbore svoju dobitnu kombinaciju i od nje ne odstupamo. NL Nevena Mikulandre, NL Josipa Ćalete Cara i HDZ-ova, i za Vijeće i za načelnika. U prvom mandatu sam bio zajednički kandidat dvije nezavisne liste, i čim je konstituirano Općinsko vijeće, vrlo brzo smo se dogovorili s HDZ-om oko zajedničkih interesa. Po drugi mandat 2017. išli smo zajedno pod sloganom "Svi smo isto, za naše misto!", koji se potvrdio i u praksi, pa nema potrebe da mijenjamo koncept koji pobjeđuje na izborima i dokazuje se kao najbolji za općinu- objašnjava svoje predizborne pozicije Ćaleta.


- Evo, mi sad imamo dva velika projekta koji će promijeniti perspektivu Bilica: projekt nove škole sa sportskom dvoranom, za koji općina daje zemljište i financira projektnu dokumentaciju, a u realizaciji se nadamo europskom novcu; i drugi, izgradnja zgrade općinske uprave, jer smo već 19 godina podstanari, a ne možete biti ozbiljna općina ako nemate svoju zgradu. S obzirom da sada plaćamo najam za prostor općinske uprave i za ambulantu desetak tisuća kuna mjesečno, bit će to za nas i ušteda. Čekamo suglasnost Vlade, kreditno smo sposobni, vjerujem da će radovi početi u svibnju, i da ćemo kroz osam mjeseci useliti u novi prostor - detaljno iznosi općinske planove načelnik Ćaleta. Nada se i da će izgradnja luke, s mulom u dužini od 105 metara, pridonijeti razvoju nautičkog turizma koji bi mogao biti i nositelj budućeg razvoja općine koja sada raspolaže sa skromnim budžetom od svega osam milijuna kuna. Danas s tim proračunom ne može puno, uglavnom rješava infrastrukturne probleme, od asfaltiranja ulica do njihove javne rasvjete. Ali, s novom zgradom općine, novom školom i sportskom dvoranom, Bilice, kaže Ćaleta, napokon postaju prava općina.


Poput Ćalete, po treći, de facto izvjestan, mandat ide i aktualni načelnik općine Unešić, Živko Bulat (HDZ) koji također, zasad nema konkurenata, iako bi, uvjerava nas, volio da ih bude. Ali, nije da je neka jagma za preuzimanje odgovornosti u ovoj nerazvijenoj općini koja se još bavi elementarnim, egzistencijalnim pitanjima, kao što su voda, asfalt, ili odlagalište otpada u Lećevici o kojem se govori desetljećima.


- Na žalost, to su i danas, 2021., moji prioriteti. Mi sami nemamo ni financijskih ni ljudskih kapaciteta da bi riješili pitanje vodoopskrbe, bez šibenskog Vodovoda to nema šanse, a Vodovod se prenapregao projektom Aglomeracije i realno, nakon tolike investicije, gotovo milijardu kuna, ne možemo očekivati da sada krenu u rješavanje vodovoda za Unešić. A što da ja kažem ljudima kad me pitaju kad će voda? Ne mogu im lagati - žali se Bulat, ali ne odustaje od titule vječitog načelnika u ovoj općini. Pa kad smo ga na početku razgovora upitali hoće li se ponovo kandidirati za načelnika, kao iz topa je ispalio: Naravno!

Živkovićevo povlačenje

Uz Bilice i Unešić, zanimljiva je situacija i u Rogoznici. A koliko je za Bulata mjesto načelnika samorazumljivo, toliko je za Joška Živkovića nezavisna kandidatura za načelnika općine Rogoznica trebala biti neka vrsta političke avanture i izazova. U toj je utakmici računao, kako je govorio, na potporu svih, osim HDZ-a (nije jasno zašto, jer je s HDZ-om dosad vrlo uspješno surađivao?!). Uložio je veliku energiju, godinu dana je pripremao teren i ljude za kandidaturu, proveo je i anketu o svojim izbornim šansama, platio je iz svog džepa, kako kažu u Rogoznici, postavio jumbo plakate, organizirao javno predstavljanje programa i pobudio velika očekivanja kod Rogozničana, da bi, ovih dana, od kandidature – odustao!


Živkovićevim odustajanjem rastu šanse za druge, pa i HDZ-ovog kandidata, rogozničkog direktora turističke zajednice Maria Mladinića, koji je, kažu, na svom dosadašnjem poslu bio vrlo uspješan, ali ga, navodno, Rogozničani baš i ne vide rado kao načelnika.


Dosadašnja načelnica općine Sandra Jakelić odavno je najavila da se ne namjerava ponovo kandidirati, no, govori se da je za nju rezervirano mjesto predsjednice u novom sazivu Općinskog vijeća, bude li HDZ sastavljao većinu. A HDZ, kažu, prolazi teške dane u ovoj "morskoj" općini, jer je, navodno, u stranci došlo do dubinskog raskola koji je rezultirao egzodusom većeg broja članova, koji se povezuju s Domovinskim pokretom i Mostom,. Štoviše, trenutna predsjednica OV Rogoznice, Ivana Lovrić, spominje se kao potencijalna kandidatkinja za načelnicu tih dviju političkih opcija, kontra HDZ-u.No, još ima vremena da se karte slože...


U svakom slučaju, uz HDZ-ova Mladinića, najavljena je i kandidatura nezavisnog Ljube Županovića, a tko će od njih skupiti potpise i doista ući u trku, vidjet ćemo.


Komotnu izbornu situaciju mogao bi imati i primoštenski načelnik Stipe Petrina koji izbore dobiva u pravilu u prvom krugu. A to demotivira njegove protivnike, pa je veliko pitanje kakvu će konkurenciju Petrina imati i na ovim izborima. Formalnih kandidatura još nema, ali se kuloarski spekulira sa zajedničkom akvizicijom DP-a i Mosta, mladim Šimom Šarom, što bez sumnje kod Petrine ne izaziva veću nervozu...


Među one kojima ovi izbori ne predstavljaju razlog za osobitu napetost spadaju i drniški gradonačelnik Josip Begonja, koji vjerojatno neće biti jedini kandidat za gradonačelnika, ali, realno govoreći gotovo siguran pobjednik. Slično je i s gradonačelnikom Skradina, Antonijom Brajkovićem, koji također računa na novi mandat, ali kako kažu u Skradinu, to može zahvaliti glasovima birača u ruralnim naseljima koji mu, očito, ne zamjeraju što kao gradonačelnik stoluje u Skradinu, a živi u Kninu...


Ovo je samo nekoliko specifičnih primjera koje smo izdvojili kao posebnost ovih lokalnih izbora. Ali, kako naši političari znaju reći, sve formalne i neformalne ankete, analize i procjene su jedno, a jedina prava anketa je ona koja će se provesti 16. svibnja, a koju će neki dočekati zijevajući, a neki strepeći. No, zar nije tako i inače?

Potpisi za kandidature


Prema Zakonu o lokalnim izborima, članak 12., za kandidature općinskih načelnika, gradonačelnika i župana potrebno je prikupiti određeni broj potpisa da bi bile pravovaljane. Za župana šibensko-kninskog trebat će čak 1200 potpisa za kandidaturu, s obzirom na to da županija ima do 100.000 birača (na zadnjim parlamentarnim izborima 2020. bilo je upisanih 99.612 birača). Kandidat za šibenskog gradonačelnika morat će ih pribaviti čak 900 jer je na zadnjim izborima Šibenik imao 40.020 birača. Najmanja općina, Civljane, imala je tek 208 registriranih birača, pa će i kandidati za načelnika trebati samo 35 potpisa.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbori 2021. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Izbori 2021. 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-04-14 07:29:56 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Davorka Blažević [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-04-17 10:13:52 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2021-04-17 10:13:52 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 27 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 332 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Šibenske županije [menu-meta_keywords] => vijesti, šibenik, šibenska županija [secure] => 0 [page_title] => Županija [page_description] => Slobodna Dalmacija - Najveće dnevne novine u Dalmaciji [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/04\/14\/17505706.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/14\/16846916.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/14\/17505708.jpg","\/images\/slike\/2021\/04\/14\/17505710.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Niksa Stipanicev\/Hanza Media\/Hanza Media","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Hanza Media\/Hanza Media","Nikolina Vukovic Stipanicev\/Hanza Media\/Hanza Media","Nikola Vilic\/Hanza Media\/Hanza Media"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Stipe Petrina
\n\u00a0","
\nJosip \u0106aleta Car
\n\u00a0","Josip Begonja
\n\u00a0","\u017divko Bulat
\n\u00a0"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_17505706_1920.jpg":"1920x1080","k_17505706_1280.jpg":"1280x1280","k_17505706_1024.jpg":"1024x1024","k_17505706_640.jpg":"640x640","k_17505706_480.jpg":"480x480","k_17505706_340.jpg":"340x340","k_17505706_220.jpg":"220x220","o_17505706_1280.jpg":"1280x853","o_17505706_1024.jpg":"1024x682","o_17505706_640.jpg":"640x426","o_17505706_480.jpg":"480x320","o_17505706_340.jpg":"340x226","o_17505706_220.jpg":"220x146","h_17505706_1280.jpg":"1280x854","h_17505706_1024.jpg":"1024x683","h_17505706_640.jpg":"640x427","h_17505706_480.jpg":"480x320","h_17505706_340.jpg":"340x227","h_17505706_220.jpg":"220x147","pp_17505706_1280.jpg":"1006x1280","pp_17505706_1024.jpg":"805x1024","pp_17505706_640.jpg":"503x640","pp_17505706_480.jpg":"377x480","pp_17505706_340.jpg":"267x340","pp_17505706_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_16846916_1920.jpg":"1920x1080","k_16846916_1280.jpg":"1280x1280","k_16846916_1024.jpg":"1024x1024","k_16846916_640.jpg":"640x640","k_16846916_480.jpg":"480x480","k_16846916_340.jpg":"340x340","k_16846916_220.jpg":"220x220","o_16846916_1280.jpg":"1280x854","o_16846916_1024.jpg":"1024x683","o_16846916_640.jpg":"640x427","o_16846916_480.jpg":"480x320","o_16846916_340.jpg":"340x227","o_16846916_220.jpg":"220x146","h_16846916_1280.jpg":"1280x854","h_16846916_1024.jpg":"1024x683","h_16846916_640.jpg":"640x427","h_16846916_480.jpg":"480x320","h_16846916_340.jpg":"340x227","h_16846916_220.jpg":"220x147","pp_16846916_1280.jpg":"1006x1280","pp_16846916_1024.jpg":"805x1024","pp_16846916_640.jpg":"503x640","pp_16846916_480.jpg":"377x480","pp_16846916_340.jpg":"267x340","pp_16846916_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1188","hd_17505708_1920.jpg":"1920x1080","k_17505708_1280.jpg":"1280x1280","k_17505708_1024.jpg":"1024x1024","k_17505708_640.jpg":"640x640","k_17505708_480.jpg":"480x480","k_17505708_340.jpg":"340x340","k_17505708_220.jpg":"220x220","o_17505708_1280.jpg":"1280x792","o_17505708_1024.jpg":"1024x633","o_17505708_640.jpg":"640x396","o_17505708_480.jpg":"480x297","o_17505708_340.jpg":"340x210","o_17505708_220.jpg":"220x136","h_17505708_1280.jpg":"1280x854","h_17505708_1024.jpg":"1024x683","h_17505708_640.jpg":"640x427","h_17505708_480.jpg":"480x320","h_17505708_340.jpg":"340x227","h_17505708_220.jpg":"220x147","pp_17505708_1280.jpg":"1006x1280","pp_17505708_1024.jpg":"805x1024","pp_17505708_640.jpg":"503x640","pp_17505708_480.jpg":"377x480","pp_17505708_340.jpg":"267x340","pp_17505708_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1278","hd_17505710_1920.jpg":"1920x1080","k_17505710_1280.jpg":"1280x1280","k_17505710_1024.jpg":"1024x1024","k_17505710_640.jpg":"640x640","k_17505710_480.jpg":"480x480","k_17505710_340.jpg":"340x340","k_17505710_220.jpg":"220x220","o_17505710_1280.jpg":"1280x852","o_17505710_1024.jpg":"1024x681","o_17505710_640.jpg":"640x426","o_17505710_480.jpg":"480x319","o_17505710_340.jpg":"340x226","o_17505710_220.jpg":"220x146","h_17505710_1280.jpg":"1280x854","h_17505710_1024.jpg":"1024x683","h_17505710_640.jpg":"640x427","h_17505710_480.jpg":"480x320","h_17505710_340.jpg":"340x227","h_17505710_220.jpg":"220x147","pp_17505710_1280.jpg":"1006x1280","pp_17505710_1024.jpg":"805x1024","pp_17505710_640.jpg":"503x640","pp_17505710_480.jpg":"377x480","pp_17505710_340.jpg":"267x340","pp_17505710_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 332 [name] => Županija [alias] => zupanija [description] => [parent] => 324 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 3 [params] => {"inheritFrom":"323","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 8.0.18-9 [server_version] => 80018 [stat] => Uptime: 5835233 Threads: 92 Questions: 1047440905 Slow queries: 0 Opens: 185872 Flush tables: 3 Open tables: 1024 Queries per second avg: 179.502 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 9391781 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli [host] => 127.0.0.1 [user] => slobodna_admin [password] => BDNkcMPAG9tIErgj [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 3306 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '246' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/zupanija ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 332 [name] => Županija [alias] => zupanija [parent] => 324 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /sibenik/vijesti/zupanija ) ) [link] => /sibenik/vijesti/zupanija/sto-se-dogada-u-manjim-gradovima-i-opcinama-u-zupaniji-tko-ide-na-izbore-po-potvrdu-da-je-nepobjediv-1091973 [printLink] => /sibenik/vijesti/zupanija/sto-se-dogada-u-manjim-gradovima-i-opcinama-u-zupaniji-tko-ide-na-izbore-po-potvrdu-da-je-nepobjediv-1091973?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 628488 [name] => izbori 2021. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-01-18 10:12:27 [main_article_id] => 0 [alias] => izbori-2021 [link] => /tag/izbori-2021 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 360299 [name] => Šibensko-kninska zupanija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sibensko-kninska-zupanija [link] => /tag/sibensko-kninska-zupanija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbori 2021. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Što se događa u manjim gradovima i općinama u županiji; tko ide na izbore po potvrdu da je nepobjediv [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-15-12-58-29-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/14/17505706.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Niksa Stipanicev/Hanza Media/Hanza Media [mainImageDesc] => Stipe Petrina
  [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/14/17505706.jpg [title] => Stipe Petrina
 
Niksa Stipanicev/Hanza Media/Hanza Media ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/14/16846916.jpg [title] =>
Josip Ćaleta Car
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media/Hanza Media ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/14/17505708.jpg [title] => Josip Begonja
 
Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media/Hanza Media ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/04/14/17505710.jpg [title] => Živko Bulat
 
Nikola Vilic/Hanza Media/Hanza Media ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Bit će ovo po mnogočemu drukčiji lokalni izbori od onih na kakve smo naviknuli. Prvo, zbog pandemije koronavirusa nema klasičnih predizbornih masovnih okupljanja, koja se obično uzimaju kao neki indikator potpore koju različite političke opcije u izbornoj utakmici uživaju.Kandidati za čelne lokalne dužnosti predstavljaju se u najužem krugu svojih suradnika i stranačkih prijatelja, ostaju gotovo nezamijećene, ne pobuđuju prevelik medijski interes, pa bi se moglo reći da predizborni skupovi, odnosno promoviranja kandidata više spadaju u plaćeni marketing negoli klasični medijski sadržaj.

Pandemijski izbori

Drugo, neka su se prestrojavanja, makar kad je o Šibensko-kninskoj županiji riječ, ipak tijekom proteklih godina dogodila. HDZ, kao najjača, dominantna politička snaga u županiji, nije više baš tako neranjiv kao nekoć. HDZ je uglavnom izgubio priobalne općine koje se mahom opredjeljuju za nestranačke, nezavisne liste i kandidate. Murter-Kornati, Pirovac, Tribunj, Primošten, sve su te općine pod paskom "nezavisnih", a kad im se pridoda i Tisno gdje je SDP na vlasti, trenutno HDZ drži samo Rogoznicu pod svojom kontrolom, ali, kako se spekulira i to bi se moglo na ovim izborima promijeniti. Jer, iz ove najjužnije priobalne općine dolaze glasovi o ozbiljnom raskolu u tamošnjem HDZ-u, iako je trenutno na vlasti u općini, pa je teško reći što je faktor destabilizacije.


Treće, u ovom trenutku ima i sasvim bizarnih primjera gdje se za načelnika općine kandidira samo jedan kandidat, što eliminira natjecanje, izbore čini potpuno predvidljivim i deplasiranim, a trošak nepotrebnim. Recimo, općina Bilice već dva mandata ima vlast strukturiranu od tri liste, HDZ-ove i dvije nezavisne (NL Josipa Ćalete Cara i NL Nevena Mikulandre). Zajedno drže većinu u Općinskom vijeću, a imaju i zajedničkog kandidata za načelnika- Josipa Ćaletu Cara, koji na izbore ide po svoj treći načelnički mandat bez straha od političkih rivala jer su tri udružene liste objektivno nepobjedive. Pa se konkurenti i ne žele nadmetati u tako neravnopravnoj utrci. Tko može sam osvojiti glasova koliko tri liste, među kojima je i HDZ, osvoje zajedno?!
Ali, ima i onih iza čije nominacije za općinskog načelnika stoji samo jedna stranka, kao što je u slučaju HDZ-ova Živka Bulata, koji se, također, po treći put natječe za unešićkog načelnika. Trenutno, kao jedini kandidat. No, još ima vremena, a možda vrijeme pokaže da ima i kandidata…


Četvrto, u ovim bi izborima, zbog koronakrize, moglo biti i puno unaprijed potopljenih ambicija. Jer, za kandidature treba prikupiti potpise, a kako mnogi, osobito stariji građani i posebno u ruralnim sredinama, zbog straha od zaraze, nerado izlaze, bit će pravo umijeće za mnoge, napose "debitante u politici", osigurati potreban broj potpisa za pravovaljanu kandidaturu. Jer, ima i takvih takmaca koji su na ranijim izborima dobivali manje glasova birača negoli im sada treba za kandidature...
I konačno, pandemija koronavirusa uzet će svoj danak i u odazivu birača na izbore, koji ionako nikad nisu u velikom broju izlazili na lokalne oglede političkih pretendenata na vlast. U situaciji kad se cijele županije (Primorsko-goranska) upravo zaključavaju na dva tjedna zbog eskalacije broja zaraženih, neće biti nimalo lako kandidatima doći do potrebnog broja potpisa, a ni uvjeriti birače da izađu na glasanje i konzumiraju svoje biračko pravo.

Kandidati bez konkurenata

I kad se sve te specifičnosti imaju u vidu, ovi bi izbori, za sve koji u njima sudjeluju, doista mogli biti izazovni.
Najlakše će, vjerojatno, biti rečenom biličkom kandidatu za načelnika, Josipu Ćaleti Caru koji je u formuli ravnopravne "trodiobe vlasti" između dviju nezavisnih lista i HDZ-a, otkrio svoju dobitnu kartu za izbore. Doduše, do izbora, 16. svibnja, štošta se može promijeniti, pa i puno novih kandidata prijaviti, ali zasad se čini da je Ćaleta Car jedan od onih rijetkih kandidata koji na izborima neće imati suparnika. Trenutno je jedini kandidat za načelnika općine, a ako tako i ostane, što je vrlo vjerojatno, Biličani na izborima neće birati, nego samo potvrditi svoga načelnika.


Ćaleta tvrdi da mu ne bi smetala konkurencija, dapače, bilo bi zanimljivije. No, osim što se u kuloarima može čuti kako neka skupina mladih namjerava formirati listu za Općinsko vijeće, računajući na stranačku logistiku Domovinskog pokreta i Mosta, ali bez ambicije da dadu i kandidata za načelnika, druga se imena ne spominju. A nije sigurno, veli Ćaleta, da će i s listom izaći...
U tako komotnoj predizbornoj situaciji, dok drugi kandidati intenzivno smišljaju izborne strategije, Josip Ćaleta Car se bavi razvojnom. Koja će donijeti prosperitet općini Bilice i još pokoji mandat njemu osobno...


- Mi imamo za izbore svoju dobitnu kombinaciju i od nje ne odstupamo. NL Nevena Mikulandre, NL Josipa Ćalete Cara i HDZ-ova, i za Vijeće i za načelnika. U prvom mandatu sam bio zajednički kandidat dvije nezavisne liste, i čim je konstituirano Općinsko vijeće, vrlo brzo smo se dogovorili s HDZ-om oko zajedničkih interesa. Po drugi mandat 2017. išli smo zajedno pod sloganom "Svi smo isto, za naše misto!", koji se potvrdio i u praksi, pa nema potrebe da mijenjamo koncept koji pobjeđuje na izborima i dokazuje se kao najbolji za općinu- objašnjava svoje predizborne pozicije Ćaleta.


- Evo, mi sad imamo dva velika projekta koji će promijeniti perspektivu Bilica: projekt nove škole sa sportskom dvoranom, za koji općina daje zemljište i financira projektnu dokumentaciju, a u realizaciji se nadamo europskom novcu; i drugi, izgradnja zgrade općinske uprave, jer smo već 19 godina podstanari, a ne možete biti ozbiljna općina ako nemate svoju zgradu. S obzirom da sada plaćamo najam za prostor općinske uprave i za ambulantu desetak tisuća kuna mjesečno, bit će to za nas i ušteda. Čekamo suglasnost Vlade, kreditno smo sposobni, vjerujem da će radovi početi u svibnju, i da ćemo kroz osam mjeseci useliti u novi prostor - detaljno iznosi općinske planove načelnik Ćaleta. Nada se i da će izgradnja luke, s mulom u dužini od 105 metara, pridonijeti razvoju nautičkog turizma koji bi mogao biti i nositelj budućeg razvoja općine koja sada raspolaže sa skromnim budžetom od svega osam milijuna kuna. Danas s tim proračunom ne može puno, uglavnom rješava infrastrukturne probleme, od asfaltiranja ulica do njihove javne rasvjete. Ali, s novom zgradom općine, novom školom i sportskom dvoranom, Bilice, kaže Ćaleta, napokon postaju prava općina.


Poput Ćalete, po treći, de facto izvjestan, mandat ide i aktualni načelnik općine Unešić, Živko Bulat (HDZ) koji također, zasad nema konkurenata, iako bi, uvjerava nas, volio da ih bude. Ali, nije da je neka jagma za preuzimanje odgovornosti u ovoj nerazvijenoj općini koja se još bavi elementarnim, egzistencijalnim pitanjima, kao što su voda, asfalt, ili odlagalište otpada u Lećevici o kojem se govori desetljećima.


- Na žalost, to su i danas, 2021., moji prioriteti. Mi sami nemamo ni financijskih ni ljudskih kapaciteta da bi riješili pitanje vodoopskrbe, bez šibenskog Vodovoda to nema šanse, a Vodovod se prenapregao projektom Aglomeracije i realno, nakon tolike investicije, gotovo milijardu kuna, ne možemo očekivati da sada krenu u rješavanje vodovoda za Unešić. A što da ja kažem ljudima kad me pitaju kad će voda? Ne mogu im lagati - žali se Bulat, ali ne odustaje od titule vječitog načelnika u ovoj općini. Pa kad smo ga na početku razgovora upitali hoće li se ponovo kandidirati za načelnika, kao iz topa je ispalio: Naravno!

Živkovićevo povlačenje

Uz Bilice i Unešić, zanimljiva je situacija i u Rogoznici. A koliko je za Bulata mjesto načelnika samorazumljivo, toliko je za Joška Živkovića nezavisna kandidatura za načelnika općine Rogoznica trebala biti neka vrsta političke avanture i izazova. U toj je utakmici računao, kako je govorio, na potporu svih, osim HDZ-a (nije jasno zašto, jer je s HDZ-om dosad vrlo uspješno surađivao?!). Uložio je veliku energiju, godinu dana je pripremao teren i ljude za kandidaturu, proveo je i anketu o svojim izbornim šansama, platio je iz svog džepa, kako kažu u Rogoznici, postavio jumbo plakate, organizirao javno predstavljanje programa i pobudio velika očekivanja kod Rogozničana, da bi, ovih dana, od kandidature – odustao!


Živkovićevim odustajanjem rastu šanse za druge, pa i HDZ-ovog kandidata, rogozničkog direktora turističke zajednice Maria Mladinića, koji je, kažu, na svom dosadašnjem poslu bio vrlo uspješan, ali ga, navodno, Rogozničani baš i ne vide rado kao načelnika.


Dosadašnja načelnica općine Sandra Jakelić odavno je najavila da se ne namjerava ponovo kandidirati, no, govori se da je za nju rezervirano mjesto predsjednice u novom sazivu Općinskog vijeća, bude li HDZ sastavljao većinu. A HDZ, kažu, prolazi teške dane u ovoj "morskoj" općini, jer je, navodno, u stranci došlo do dubinskog raskola koji je rezultirao egzodusom većeg broja članova, koji se povezuju s Domovinskim pokretom i Mostom,. Štoviše, trenutna predsjednica OV Rogoznice, Ivana Lovrić, spominje se kao potencijalna kandidatkinja za načelnicu tih dviju političkih opcija, kontra HDZ-u.No, još ima vremena da se karte slože...


U svakom slučaju, uz HDZ-ova Mladinića, najavljena je i kandidatura nezavisnog Ljube Županovića, a tko će od njih skupiti potpise i doista ući u trku, vidjet ćemo.


Komotnu izbornu situaciju mogao bi imati i primoštenski načelnik Stipe Petrina koji izbore dobiva u pravilu u prvom krugu. A to demotivira njegove protivnike, pa je veliko pitanje kakvu će konkurenciju Petrina imati i na ovim izborima. Formalnih kandidatura još nema, ali se kuloarski spekulira sa zajedničkom akvizicijom DP-a i Mosta, mladim Šimom Šarom, što bez sumnje kod Petrine ne izaziva veću nervozu...


Među one kojima ovi izbori ne predstavljaju razlog za osobitu napetost spadaju i drniški gradonačelnik Josip Begonja, koji vjerojatno neće biti jedini kandidat za gradonačelnika, ali, realno govoreći gotovo siguran pobjednik. Slično je i s gradonačelnikom Skradina, Antonijom Brajkovićem, koji također računa na novi mandat, ali kako kažu u Skradinu, to može zahvaliti glasovima birača u ruralnim naseljima koji mu, očito, ne zamjeraju što kao gradonačelnik stoluje u Skradinu, a živi u Kninu...


Ovo je samo nekoliko specifičnih primjera koje smo izdvojili kao posebnost ovih lokalnih izbora. Ali, kako naši političari znaju reći, sve formalne i neformalne ankete, analize i procjene su jedno, a jedina prava anketa je ona koja će se provesti 16. svibnja, a koju će neki dočekati zijevajući, a neki strepeći. No, zar nije tako i inače?

Potpisi za kandidature


Prema Zakonu o lokalnim izborima, članak 12., za kandidature općinskih načelnika, gradonačelnika i župana potrebno je prikupiti određeni broj potpisa da bi bile pravovaljane. Za župana šibensko-kninskog trebat će čak 1200 potpisa za kandidaturu, s obzirom na to da županija ima do 100.000 birača (na zadnjim parlamentarnim izborima 2020. bilo je upisanih 99.612 birača). Kandidat za šibenskog gradonačelnika morat će ih pribaviti čak 900 jer je na zadnjim izborima Šibenik imao 40.020 birača. Najmanja općina, Civljane, imala je tek 208 registriranih birača, pa će i kandidati za načelnika trebati samo 35 potpisa.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Niksa Stipanicev/Hanza Media/Hanza Media Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media/Hanza Media Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media/Hanza Media Nikola Vilic/Hanza Media/Hanza Media
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/sibenik/vijesti/zupanija/sto-se-dogada-u-manjim-gradovima-i-opcinama-u-zupaniji-tko-ide-na-izbore-po-potvrdu-da-je-nepobjediv-1091973 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=93015858e5df03edca8ebd9a17a7ac399b43f8c3 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%C5%A0to+se+doga%C4%91a+u+manjim+gradovima+i+op%C4%87inama+u+%C5%BEupaniji%3B+tko+ide+na+izbore+po+potvrdu+da+je+nepobjediv&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Fsto-se-dogada-u-manjim-gradovima-i-opcinama-u-zupaniji-tko-ide-na-izbore-po-potvrdu-da-je-nepobjediv-1091973 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsibenik%2Fvijesti%2Fzupanija%2Fsto-se-dogada-u-manjim-gradovima-i-opcinama-u-zupaniji-tko-ide-na-izbore-po-potvrdu-da-je-nepobjediv-1091973 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Izbori 2021. [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
ŽupanijaIzbori 2021.

Što se događa u manjim gradovima i općinama u županiji; tko ide na izbore po potvrdu da je nepobjediv

Piše Davorka Blažević
17. travnja 2021. - 12:13

Bit će ovo po mnogočemu drukčiji lokalni izbori od onih na kakve smo naviknuli. Prvo, zbog pandemije koronavirusa nema klasičnih predizbornih masovnih okupljanja, koja se obično uzimaju kao neki indikator potpore koju različite političke opcije u izbornoj utakmici uživaju.Kandidati za čelne lokalne dužnosti predstavljaju se u najužem krugu svojih suradnika i stranačkih prijatelja, ostaju gotovo nezamijećene, ne pobuđuju prevelik medijski interes, pa bi se moglo reći da predizborni skupovi, odnosno promoviranja kandidata više spadaju u plaćeni marketing negoli klasični medijski sadržaj.

Pandemijski izbori

Drugo, neka su se prestrojavanja, makar kad je o Šibensko-kninskoj županiji riječ, ipak tijekom proteklih godina dogodila. HDZ, kao najjača, dominantna politička snaga u županiji, nije više baš tako neranjiv kao nekoć. HDZ je uglavnom izgubio priobalne općine koje se mahom opredjeljuju za nestranačke, nezavisne liste i kandidate. Murter-Kornati, Pirovac, Tribunj, Primošten, sve su te općine pod paskom "nezavisnih", a kad im se pridoda i Tisno gdje je SDP na vlasti, trenutno HDZ drži samo Rogoznicu pod svojom kontrolom, ali, kako se spekulira i to bi se moglo na ovim izborima promijeniti. Jer, iz ove najjužnije priobalne općine dolaze glasovi o ozbiljnom raskolu u tamošnjem HDZ-u, iako je trenutno na vlasti u općini, pa je teško reći što je faktor destabilizacije.


Treće, u ovom trenutku ima i sasvim bizarnih primjera gdje se za načelnika općine kandidira samo jedan kandidat, što eliminira natjecanje, izbore čini potpuno predvidljivim i deplasiranim, a trošak nepotrebnim. Recimo, općina Bilice već dva mandata ima vlast strukturiranu od tri liste, HDZ-ove i dvije nezavisne (NL Josipa Ćalete Cara i NL Nevena Mikulandre). Zajedno drže većinu u Općinskom vijeću, a imaju i zajedničkog kandidata za načelnika- Josipa Ćaletu Cara, koji na izbore ide po svoj treći načelnički mandat bez straha od političkih rivala jer su tri udružene liste objektivno nepobjedive. Pa se konkurenti i ne žele nadmetati u tako neravnopravnoj utrci. Tko može sam osvojiti glasova koliko tri liste, među kojima je i HDZ, osvoje zajedno?!
Ali, ima i onih iza čije nominacije za općinskog načelnika stoji samo jedna stranka, kao što je u slučaju HDZ-ova Živka Bulata, koji se, također, po treći put natječe za unešićkog načelnika. Trenutno, kao jedini kandidat. No, još ima vremena, a možda vrijeme pokaže da ima i kandidata…


Četvrto, u ovim bi izborima, zbog koronakrize, moglo biti i puno unaprijed potopljenih ambicija. Jer, za kandidature treba prikupiti potpise, a kako mnogi, osobito stariji građani i posebno u ruralnim sredinama, zbog straha od zaraze, nerado izlaze, bit će pravo umijeće za mnoge, napose "debitante u politici", osigurati potreban broj potpisa za pravovaljanu kandidaturu. Jer, ima i takvih takmaca koji su na ranijim izborima dobivali manje glasova birača negoli im sada treba za kandidature...
I konačno, pandemija koronavirusa uzet će svoj danak i u odazivu birača na izbore, koji ionako nikad nisu u velikom broju izlazili na lokalne oglede političkih pretendenata na vlast. U situaciji kad se cijele županije (Primorsko-goranska) upravo zaključavaju na dva tjedna zbog eskalacije broja zaraženih, neće biti nimalo lako kandidatima doći do potrebnog broja potpisa, a ni uvjeriti birače da izađu na glasanje i konzumiraju svoje biračko pravo.

Kandidati bez konkurenata

I kad se sve te specifičnosti imaju u vidu, ovi bi izbori, za sve koji u njima sudjeluju, doista mogli biti izazovni.
Najlakše će, vjerojatno, biti rečenom biličkom kandidatu za načelnika, Josipu Ćaleti Caru koji je u formuli ravnopravne "trodiobe vlasti" između dviju nezavisnih lista i HDZ-a, otkrio svoju dobitnu kartu za izbore. Doduše, do izbora, 16. svibnja, štošta se može promijeniti, pa i puno novih kandidata prijaviti, ali zasad se čini da je Ćaleta Car jedan od onih rijetkih kandidata koji na izborima neće imati suparnika. Trenutno je jedini kandidat za načelnika općine, a ako tako i ostane, što je vrlo vjerojatno, Biličani na izborima neće birati, nego samo potvrditi svoga načelnika.


Ćaleta tvrdi da mu ne bi smetala konkurencija, dapače, bilo bi zanimljivije. No, osim što se u kuloarima može čuti kako neka skupina mladih namjerava formirati listu za Općinsko vijeće, računajući na stranačku logistiku Domovinskog pokreta i Mosta, ali bez ambicije da dadu i kandidata za načelnika, druga se imena ne spominju. A nije sigurno, veli Ćaleta, da će i s listom izaći...
U tako komotnoj predizbornoj situaciji, dok drugi kandidati intenzivno smišljaju izborne strategije, Josip Ćaleta Car se bavi razvojnom. Koja će donijeti prosperitet općini Bilice i još pokoji mandat njemu osobno...


- Mi imamo za izbore svoju dobitnu kombinaciju i od nje ne odstupamo. NL Nevena Mikulandre, NL Josipa Ćalete Cara i HDZ-ova, i za Vijeće i za načelnika. U prvom mandatu sam bio zajednički kandidat dvije nezavisne liste, i čim je konstituirano Općinsko vijeće, vrlo brzo smo se dogovorili s HDZ-om oko zajedničkih interesa. Po drugi mandat 2017. išli smo zajedno pod sloganom "Svi smo isto, za naše misto!", koji se potvrdio i u praksi, pa nema potrebe da mijenjamo koncept koji pobjeđuje na izborima i dokazuje se kao najbolji za općinu- objašnjava svoje predizborne pozicije Ćaleta.


- Evo, mi sad imamo dva velika projekta koji će promijeniti perspektivu Bilica: projekt nove škole sa sportskom dvoranom, za koji općina daje zemljište i financira projektnu dokumentaciju, a u realizaciji se nadamo europskom novcu; i drugi, izgradnja zgrade općinske uprave, jer smo već 19 godina podstanari, a ne možete biti ozbiljna općina ako nemate svoju zgradu. S obzirom da sada plaćamo najam za prostor općinske uprave i za ambulantu desetak tisuća kuna mjesečno, bit će to za nas i ušteda. Čekamo suglasnost Vlade, kreditno smo sposobni, vjerujem da će radovi početi u svibnju, i da ćemo kroz osam mjeseci useliti u novi prostor - detaljno iznosi općinske planove načelnik Ćaleta. Nada se i da će izgradnja luke, s mulom u dužini od 105 metara, pridonijeti razvoju nautičkog turizma koji bi mogao biti i nositelj budućeg razvoja općine koja sada raspolaže sa skromnim budžetom od svega osam milijuna kuna. Danas s tim proračunom ne može puno, uglavnom rješava infrastrukturne probleme, od asfaltiranja ulica do njihove javne rasvjete. Ali, s novom zgradom općine, novom školom i sportskom dvoranom, Bilice, kaže Ćaleta, napokon postaju prava općina.


Poput Ćalete, po treći, de facto izvjestan, mandat ide i aktualni načelnik općine Unešić, Živko Bulat (HDZ) koji također, zasad nema konkurenata, iako bi, uvjerava nas, volio da ih bude. Ali, nije da je neka jagma za preuzimanje odgovornosti u ovoj nerazvijenoj općini koja se još bavi elementarnim, egzistencijalnim pitanjima, kao što su voda, asfalt, ili odlagalište otpada u Lećevici o kojem se govori desetljećima.


- Na žalost, to su i danas, 2021., moji prioriteti. Mi sami nemamo ni financijskih ni ljudskih kapaciteta da bi riješili pitanje vodoopskrbe, bez šibenskog Vodovoda to nema šanse, a Vodovod se prenapregao projektom Aglomeracije i realno, nakon tolike investicije, gotovo milijardu kuna, ne možemo očekivati da sada krenu u rješavanje vodovoda za Unešić. A što da ja kažem ljudima kad me pitaju kad će voda? Ne mogu im lagati - žali se Bulat, ali ne odustaje od titule vječitog načelnika u ovoj općini. Pa kad smo ga na početku razgovora upitali hoće li se ponovo kandidirati za načelnika, kao iz topa je ispalio: Naravno!

Živkovićevo povlačenje

Uz Bilice i Unešić, zanimljiva je situacija i u Rogoznici. A koliko je za Bulata mjesto načelnika samorazumljivo, toliko je za Joška Živkovića nezavisna kandidatura za načelnika općine Rogoznica trebala biti neka vrsta političke avanture i izazova. U toj je utakmici računao, kako je govorio, na potporu svih, osim HDZ-a (nije jasno zašto, jer je s HDZ-om dosad vrlo uspješno surađivao?!). Uložio je veliku energiju, godinu dana je pripremao teren i ljude za kandidaturu, proveo je i anketu o svojim izbornim šansama, platio je iz svog džepa, kako kažu u Rogoznici, postavio jumbo plakate, organizirao javno predstavljanje programa i pobudio velika očekivanja kod Rogozničana, da bi, ovih dana, od kandidature – odustao!


Živkovićevim odustajanjem rastu šanse za druge, pa i HDZ-ovog kandidata, rogozničkog direktora turističke zajednice Maria Mladinića, koji je, kažu, na svom dosadašnjem poslu bio vrlo uspješan, ali ga, navodno, Rogozničani baš i ne vide rado kao načelnika.


Dosadašnja načelnica općine Sandra Jakelić odavno je najavila da se ne namjerava ponovo kandidirati, no, govori se da je za nju rezervirano mjesto predsjednice u novom sazivu Općinskog vijeća, bude li HDZ sastavljao većinu. A HDZ, kažu, prolazi teške dane u ovoj "morskoj" općini, jer je, navodno, u stranci došlo do dubinskog raskola koji je rezultirao egzodusom većeg broja članova, koji se povezuju s Domovinskim pokretom i Mostom,. Štoviše, trenutna predsjednica OV Rogoznice, Ivana Lovrić, spominje se kao potencijalna kandidatkinja za načelnicu tih dviju političkih opcija, kontra HDZ-u.No, još ima vremena da se karte slože...


U svakom slučaju, uz HDZ-ova Mladinića, najavljena je i kandidatura nezavisnog Ljube Županovića, a tko će od njih skupiti potpise i doista ući u trku, vidjet ćemo.


Komotnu izbornu situaciju mogao bi imati i primoštenski načelnik Stipe Petrina koji izbore dobiva u pravilu u prvom krugu. A to demotivira njegove protivnike, pa je veliko pitanje kakvu će konkurenciju Petrina imati i na ovim izborima. Formalnih kandidatura još nema, ali se kuloarski spekulira sa zajedničkom akvizicijom DP-a i Mosta, mladim Šimom Šarom, što bez sumnje kod Petrine ne izaziva veću nervozu...


Među one kojima ovi izbori ne predstavljaju razlog za osobitu napetost spadaju i drniški gradonačelnik Josip Begonja, koji vjerojatno neće biti jedini kandidat za gradonačelnika, ali, realno govoreći gotovo siguran pobjednik. Slično je i s gradonačelnikom Skradina, Antonijom Brajkovićem, koji također računa na novi mandat, ali kako kažu u Skradinu, to može zahvaliti glasovima birača u ruralnim naseljima koji mu, očito, ne zamjeraju što kao gradonačelnik stoluje u Skradinu, a živi u Kninu...


Ovo je samo nekoliko specifičnih primjera koje smo izdvojili kao posebnost ovih lokalnih izbora. Ali, kako naši političari znaju reći, sve formalne i neformalne ankete, analize i procjene su jedno, a jedina prava anketa je ona koja će se provesti 16. svibnja, a koju će neki dočekati zijevajući, a neki strepeći. No, zar nije tako i inače?

Potpisi za kandidature


Prema Zakonu o lokalnim izborima, članak 12., za kandidature općinskih načelnika, gradonačelnika i župana potrebno je prikupiti određeni broj potpisa da bi bile pravovaljane. Za župana šibensko-kninskog trebat će čak 1200 potpisa za kandidaturu, s obzirom na to da županija ima do 100.000 birača (na zadnjim parlamentarnim izborima 2020. bilo je upisanih 99.612 birača). Kandidat za šibenskog gradonačelnika morat će ih pribaviti čak 900 jer je na zadnjim izborima Šibenik imao 40.020 birača. Najmanja općina, Civljane, imala je tek 208 registriranih birača, pa će i kandidati za načelnika trebati samo 35 potpisa.

15. svibanj 2024 14:58