StoryEditorOCM
ŽupanijaU organizaciji TZ Rogoznica

Suze sv. Lovre promatrat će se večeras na Punti Planke. Svi ste pozvani na ovu nebesku atrakciju

Piše Vedrana Stočić
12. kolovoza 2023. - 13:22

 

 

U organizaciji rogozničke Turističke zajednice  danas, točnije noćas, brojni Rogozničani i njihovi turisti promatrat će Suze sv. Lovre - svjetleći roj malih nebeskih tijela na jednoj od najatraktivnijih pozicija na hrvatskoj obali Jadrana – rtu Ploča  ili Punti Planki. Promatranje će moderirati astronom i astro fotograf Saša Nuić koji promatračima dati važne informacije o Perzeidima i ostalim meteorskim rojevima. Uz stručno vodstvo Saše Nuića (AD Beskraj, Zagreb) i Matije Tomaškovića (AD Varaždin) promatrači će zaroniti u dubine nebeskog beskraja.

Ova turistička atrakcija u organizaciji rogozničke Turističke zajednice i Saše Nuića traje već godinama, a upravo je Punta Planke bez svjetlosnog onečišćenja s koje se vidi kako Mliječna staza doslovno uranja u more.

Upravo meteorski roj Perzeida, u narodu često nazivan i kao Suze sv. Lovre, jedna je od najljepših nebeskih pojava.

Uvjeti za promatranje meteora, ističu u TZ, ove  godine su izvanredni obzirom da nam Mjesec svojom svjetlošću skoro uopće neće ometati vidljivost ove nebeske pojave, a i vremenska prognoza  je dobra. Očekuje se  maksimalna aktivnosti meteorskog roja koji će se dogoditi upravo u noći s 12. na 13. kolovoza. Prognozira se prosječna aktivnost od oko 100 meteora na sat.

 

Tijekom promatranja posjetitelji će biti upoznati s mitskom rtom Punta Planka, surovom, ali čudesnim lokalitetom, razdjelnicom Jadrana gdje se sudaraju jugo i bura, topla i hladna morska struja. Punta Planka je u najstarijim sačuvanim opisima istočne obale Jadrana, grčkim pomorcima bila je poznata kao Diomedov rt  čak 600 godina prije Krista. Na rtu Planke bilo je svetište posvećeno Diomedu,  a jedna od legendi vezana je i za čudotvornog biskupa iz 11. stoljeća sv.Ivana Trogirskog koji je nakon brodoloma na tom, za pomorce najpogibeljnije rtu, spasio kralja Kolomana i mornare hodajući po površini mora. Na puni Planke u njegovu čast trogirski plemići podigli 1324. godine crkvicu.

28. travanj 2024 21:39