StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Tri kaznene prijave na Murteru znak su da Divlji zapad više ne postoji

Piše Zdravko Pilić
19. rujna 2024. - 13:36

Jesmo li malo previše fokusirani na politiku, na tko je što rekao u Saboru, tko je napustio staru, a tko osnovao novu stranku, tko je za ovoga, a tko za onoga, tko će s kim i protiv koga, na nove izbore – a uvijek su neki izbori – predsjedničke i lokalne? Jesmo, naravno, iako je politika važna, no sve je to zapravo ‘luk i voda‘ prema jednoj velikoj promjeni koja nam se pred nosom dešava, sve su je novine i portali zabilježili, a rijetko tko da ju je smjestio u kontekst koji zaslužuje. A riječ je o velikoj promjeni, zapravo kopernikanskom obratu u postupanju oko nelegalne, odnosno divlje gradnje, u zaštićenom obalnom pojasu. Pojavi koja je, zajedno sa svim što je donijela, više demolirala naše more i priobalje nego sve invazivne vrste – počevši od Caulerpe Taxifolia, preko plavog raka pa do vatrenog crva - i ciklona i tajfuna tipa Boris i svih drugih klimatskih promjena kojima smo bili svjedoci i ovog ljeta. Što se tu dogodilo?

Dvaput će razmisliti

Dogodilo se to da su se divlji graditelji, i to oni najdrskiji i najbezobzirniji konačno suočili s pravnom državom, s kojom su se dosad – izrugivali. U već tri navrata, u zadnjih samo dvadesetak dana, Policijska uprava Šibensko – kninska izvjestila je i novinare i javnost, kako je usred mora uobičajenih sezonskih prekršaja i nezakonitosti – izazivanja prometnih nesreća, vožnje u pijanom stanju, krađa i provala – podnijela kaznene prijave protiv divljih graditelja. Dakle ne prekršajne prijave, plati kaznu pa se rugaj, nego kaznene, a za to se već može fasovati i zatvor. Nema više loptanja s komunalnim redarima, građevinskom inspekcijom, što je čija nadležnost, pa tako mjesecima i godinama, dok zgrada koja je u međuvremenu podignuta već bude u najmu, nego policijska prijava odmah ide na tužiteljstvo, odnosno državno odvjetništvo, a otamo na sud.

Tako je 3. rujna laštru platio 63 – godišni Slovenac kojeg šibenska policija kazneno prijavila jer je tijekom 2023. kao suvlasnik zemljišta u Betini, odlučio na 90 metara od mora i izvan granica građevinskog područja, bez građevinske dozvole izgraditi betonski objekt. A onda se nakon njega još jedan njegov 52 – godišnji sunarodnjak našao u istom problemu. I njega je policija prijavila za protupravnu gradnju, jer je i on, od siječnja do lipnja 2024. godine, kao vlasnik zemljišta u Betini, izgradio građevinu zatvorenog dijela zgrade s natkrivenom terasom. Ovaj je mlađi vidio to valjda od starijeg, pa kad je vidio da je ovaj ‘lišo‘ prošao, pomislio je da bi i on mogao to isto. Sad će biti obratno! Kad sad svi drugi koji su namjeravali ovako nešto slično vide kako su prošla ova dvojica, ali i vlasnici srušenog kampa, dvaput će razmisliti hoće li se u takvo što upustiti. A da nije riječ samo dvije laste, koje ne čine proljeće, svjedoći treći slučaj koji se prije neki dan dogodio isto na Murteru, samo ne u Betini, nego u Tisnom, u kojem je kazneno prijavljena 43 – godišnjakinja. I ona je gradila ‘betonsku konstrukciju‘ na zaštićenom obalnom području, odnosno pomorskom javnom dobru. I zaradila također kaznenu prijavu, od strane policijskog Odjela za gospodarski kriminalitet i korupciju. Što također raduje i ohrabruje – konačno da netko nazove stvari pravim imenom i da se osvijesti da je ‘divlja gradnja‘ na hrvatskom Jadranu već godinama najunosniji crni biznis, školski pojam ‘organiziranog kriminala‘, unosniji i profitabilniji i od trgovine drogom i oružjem, a puno manje opasan i riskantan. 

Plave bluze su stigle

S njim se policija i treba baviti, a ne komunalnim problemima - za to već sad postoje nadzorne kamere, prometni redari i radari. Oni ispod kojih su oni koji su godinama investirali desetke i stotine tisuća ubirali milijune, nesmetano prolazili. Mnogi od njih su svoje nelegalne (g)radnje uspjeli i legalizirati, pa su danas uspješni i bogati građani, investitori i biznismeni, lokalni političari ili njihovi mecene. Koje nitko ne pita za njihov prvi milijun. U svakom slučaju, jedno je razdoblje u životu mlade hrvatske države, 30 godina nakon Oluje i 25 godina nakon uspostave suvereniteta u hrvatskom podunavlju, konačno završeno. Hrvatska je odlučila uspostavit i svoj puni suverenitet na svom tržišno najvrijednijem dijelu, koji je dosad prepuštala razno – raznim desperadosima, kao da smo na Divljem Zapadu. A to je pomorsko javno dobru ilinamga Zaštićeni obalni pojas!  Plave bluze su na njemu konačno zabile državnu zastavu. Dosad je bilo onoga ko prije dođe, i na autu s kukom doveze miješalicu!

 

19. rujan 2024 13:36