StoryEditorOCM
Županijas burze rada

Turistička sezona pred vratima: naglo skočila potraga za radnom snagom, ovo su najtraženija zanimanja

Piše Marija Lončar
14. veljače 2024. - 16:44

Turistička sezona sve se više približava, premda smo još, neovisno o toplom vremenu, duboko u zimi. Dobar pokazatelj za to je stanje na burzi rada. Naime, šibenska područna služba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) bilježi skok potražnje za radnom snagom u proteklom mjesecu. u prosincu 2023. godine poslodavci su tražili 190 radnika, ali je taj broj u siječnju skočio na 875 radnika, a to je više nego lani u isto vrijeme - čak za stotinjak ljudi.

Najviše radnika traži se u turizmu i ugostiteljstvu gdje je aktivno gotovo 170 oglasa za radna mjesta. Najtraženiji su kao i prijašnjih godina konobari, a slijede ih kuhari i čistači.

image
Tom Dubravec/Cropix

I druga trogodišnja zanimanja vrlo su tražena kao što su pomoćni kuhar, radnik u kuhinji kao i dostavljači te pralje i glačarice, a posao bi lako trebali naći i skladištari.

Tražene su i medicinske sestre te vozači, a poslodavcima trebaju i recepcionari. Raste potreba i za prodavačima, pa otvorenih oglasa za posao uz ugostiteljstvo i turizam, najviše dolazi iz sektora trgovine.

Unatoč porasloj potrazi za radnom snagom, nezaposlenost u Šibensko-kninskoj županiji ne pada. Štoviše, u blagom je porastu. U siječnju posao su tražile 4.604 osobe što je 200 više nego u prethodnom mjesecu, a čak 400 više nego lani u istom razdoblju.

 

 

28. travanj 2024 23:25