StoryEditorOCM
ŽupanijaDAN POBJEDE

Proslava oslobodilačke ‘Oluje‘ započela na Dinari: otkriven spomenik legendarnim "Paucima", objavljujemo fotografije

Piše Vijesti SD
5. kolovoza 2024. - 08:15

Program obilježavanja 29. godišnjice "Oluje" počeo je, kako i priliči, na planini Dinari s koje su branitelji, predvođeni pripadnicima Četvrte i Sedme gardijske bigade krenuli u oslobađanje Knina i okolice.

Na Crvenoj zemlji iznad Knina, kod vojnog poligona "Josip Markić", otkriveno je spomen-obilježje pripadnicima Četvrte gardijske brigade kao podsjetnik na žrtvu koju su podnijeli pripadnici te postrojbe u stvaranju hrvatske države.

Spomen-obilježje je podignuto na inicijativu Udruge veterana Četvrte gardijske brigade te uz potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Županije šibensko-kninske i Grada Knina.

Kako je istaknuo predsjednik Udruge Borislav Lapenda Lav, spomenik je otkriven simbolično na dan kada je prije 29 godina počela vojno-redarstvena operacija Oluja, u kojoj su Četvrta i Sedma gardijska brigade uz potporu drugih postrojbi oslobodile Knin.

- Odlučili smo se nakon dvije godine priprema podići spomenik za sve pripadnike Četvrte gardijske brigade, za 7500 pripadnika naše postrojbe. Da ostane trajan spomen na te hrabre ljude - poručio je Lapenda.

Na otkrivanju spomenika okupili su se veterani različitih postrojbi, a s njima je bio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved.

- Ovo spomen-obilježje poruka je s Dinare da čuvamo i gradimo domovinu, jer slobodne Hrvatske ne bi bilo da nije bilo hrabrosti i odlučnosti hrvatskih branitelja.

Hrvatska je vodila obrambeni i osloboditeljski rat protiv velikosrpskih agresora na čelu sa Slobodanom Miloševićem i tzv. JNA te pobunjenih Srba u Hrvatskoj - to je istina s kojom se moraju suočiti i u Srbiji - kazao je Medved i pozvao ih da pomognu u otkrivanju sudbina osoba nestalih u Domovinskom ratu.

Spomen-obilježje je u obliku broja četiri, sadrži križ i ploču sa znakom pod kojim su Pauci pobijedili te poruku "Putniče, stani, ni koraka dalje", a podignut je u spomen na sve poginule, nestale i umrle Pauke pokraj puta kojim su se spustili u Knin.

Blagoslovio ga je fra Božo Ančić, dugogodišnji vojni kapelan Pauka, a svečanosti je nazočio i zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade HV-a brigadir Mirko Stošić s mladim pripadnicima Bojne Pauci koji nastavljaju nositi crvene beretke i pronositi slavu legendarne Četvrte.

image
Ministarstvo hrvatskih branitelja
image
Ministarstvo hrvatskih branitelja
image
Ministarstvo hrvatskih branitelja
image
Ministarstvo hrvatskih branitelja
21. rujan 2024 08:45