StoryEditorOCM
Županijavozači, oprez!

U noći sa subote na nedjelju šibenska policija provest će veliku akciju u prometu

Piše Šibenski.hr
17. veljače 2023. - 11:20

U noći s 18. na 19. veljače, odnosno sa subote na nedjelju, između 23 i 5 sati na području Policijske uprave šibensko-kninske provoditi će se ciljana preventivno represivna akcija usmjerena na suzbijanje prekršaja alkoholiziranih i mladih vozača, kazali su u šibensko- kninskoj policiji:

- Pri provođenju ove akcije, osim ovih prekršaja, posebna pozornost će se usmjeriti i na recidiviste u prometu, prije svega upravljanje prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima, upravljanje vozilima za vrijeme trajanja zabrane upravljanja, istek važnosti prometne dozvole, upravljanje neregistriranim i tehnički neispravnim vozilima.

Tijekom akcije u nadzor prometa će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu počinjenja prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola i prometnih nesreća koje su uzrokovali mladi vozači- istaknuo je Šime Pavić, policijski glasnogovornik.

Statistički gledano, tijekom siječnja 2023.g. na području Policijske uprave šibensko-kninske dogodile su se 44 prometne nesreće (43 u 2022.g.) od kojih 29 s materijalnom štetom (35 u 2022.g.), 15 s ozlijeđenim osobama (7 u 2022.g.) dok nije bilo prometnih nesreća sa smrtno stradalim osobama (1 u 2022.g.). U porastu je broj prometnih nesreća s ozlijeđenima.

U prometnim nesrećama ukupno su nastradale 23 osobe (11 u 2022.g.), nije bilo smrtno stradalih (1 u 2022.g.), 2 osobe su teže ozlijeđene (3 u 2022.g.), ali je 21 osoba lakše ozlijeđena (7 u 2022.g.).

Vozači pod utjecajem alkohola u siječnju 2023.g. prouzročili su 6 ili 13,3% svih prometnih nesreća u kojima su 3 osobe ozlijeđene, dok su u 2022.g. prouzročili 1 prometnu nesreću u kojima je 1 osoba ozlijeđena.

Mladi vozači pod utjecajem alkohola u siječnju 2023.g. nisu prouzročili niti jednu prometnu nesreću.

Bitno je napomenuti kako su tijekom siječnja 2023.g. policijski službenici u prometu na cestama zatekli 101 vozača koji su vozilom upravljali pod utjecajem alkohola i/ili droga i 12 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje, što je povećanje u odnosu na siječanj 2022.g. kad su pod utjecajem alkohola i/ili droga zatekli 78 vozača i 15 vozača koji su odbili ponuđeno testiranje.

Napominjemo kako je tijekom siječnja 2023.g., zbog počinjenja različitih prekršaja (vožnja pod utjecajem alkohola, vožnja prije stjecanja prava na upravljanje, vožnja za vrijeme zabrane i dr.), uz Optužni prijedlog na Prekršajni odjel Općinskog suda u Šibeniku privedeno 26 vozača od kojeg broja je njih 5 Rješenjem zadržano u zatvoru u trajanju 15 dana, pojedincima su izrečene i novčane kazne (max. 2.050 eura), a privremeno su oduzeta dva motorna vozila.

          Pozivamo sve vozače da poštuju prometne propise, a posebno kroz ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i zaštitne kacige te da ne koriste mobilne telefone tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

19. travanj 2024 23:51