StoryEditorOCM
ŽupanijaNovac osiguran

U Tisnom nije tisno za djecu: Za 220 osnovaca općina kupuje radni materijal

Piše Katarina Rudan
31. kolovoza 2020. - 08:21

Općina Tisno financirala je kupnju školskih udžbenika i radnih bilježnica za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području općine Tisno nekoliko godina i prije negoli je država, prije dvije godine, na sebe preuzela obvezu osiguravanja udžbenika za osnovnoškolce.

Općina je tada nastavila financirati kupnju radnog materijala te je i ove godine općinski načelnik Ivan Klarin donio Odluku o financiranju kupnje radnog materijala za učenike osnovnih škola s prebivalištem na području općine Tisno za školsku godinu 2020./2021.

– Novac za ovu namjenu osiguran je u općinskom proračunu i roditeljima ili skrbnicima učenika ćemo u cijelosti refundirati cijenu radnog materijala, koja se kreće od 330 kuna za prvi razred do 700 kuna za osmi razred osnovne škole. Roditelji ili skrbnici, kao i prijašnjih godina, moraju popuniti zahtjev i obvezno priložiti račun o kupljenom osnovnom radnom materijalu, odobrenom od Ministarstva znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2020./2021., uz predočenje osobne iskaznice. Navedenu dokumentaciju moći će predati u Općinu Tisno od 1. do 30. rujna, a isplata sredstava će ići na njihov žiroračun – kaže Ivan Klarin.

Ove školske godine u Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba Tisno, kojoj pripada i Područna škola u Jezerima, te u Područnoj školi u Betini koja je u sastavu Osnovne škole "Murterski škoji" Murter, ukupno je oko 220 učenika i svima će u cijelosti Općina snositi troškove osnovnog radnog materijala.

Osigurano 250.000 kuna

Svake, pa tako i ove godine, u proračunu je za (su)financiranje programa osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja osigurano 250.000 kuna za radni materijal te subvencioniranje prijevoza učenika srednjoškolcima, dok su sredstva za učeničke i studentske stipendije posebna stavka u iznosu od oko 270.000 kuna.

Ove će godine, kako je planirano, Općina dodijeliti 35 stipendija u mjesečnom iznosu od 400 za srednjoškolske i 700 kuna za studente. Među njima najveći je broj redovnih studentskih, a dodijelit će se i nekoliko srednjoškolskih za deficitarna zanimanja, te sportske i stipendije darovitim učenicima.

Kad je riječ o vođenju brige o djeci i mladima, treba dodati i 150.000 kuna koliko je u proračunu osigurano za jednokratne novčane pomoći novorođenoj djeci – za prvo dijete 3000, drugo 5000 te za treće i svako sljedeće 7000 kuna.

S obzirom na to da su zbog posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa u ovom trenutku prihodi u tišnjanskom općinskom proračunu manji za 30 do 40 posto u odnosu na isto razdoblje lani, rezanja sredstava za socijalne programe, kojem pripada i program pomoći osnovnom i srednjoškolskom obrazovanju, načelnik općine kaže da neće biti.

– To je značajan pad prihoda i mi smo, nažalost, morali rezati stavke koje se odnose na neke planirane investicije, ali u ovom dijelu izdataka koji se odnose na socijalne programe i programe pomoći za sada nećemo dirati. Duboko se nadam i vjerujem da se to neće morati dogoditi te da će se stanje s epidemijom smiriti, a život i gospodarstvo vratiti u kakvu-takvu normalu – na kraju će Klarin.

07. svibanj 2024 23:04