StoryEditorOCM
Županija’ČUPAVA’ SEZONA

U Vodicama je ovog ljeta znatno više nautičara nego lani; više je Talijana i Nijemaca, a manje Čeha i Poljaka

Piše Toni Veljača
10. kolovoza 2023. - 11:40

U srcu smo turističke sezone. Dobrano smo zagazili u kolovoz pa se polako počinje raditi bilanca. Zbrajaju se dolasci, odlasci, noćenja, potrošnja, uspoređuju se rezultati s lanjskom godinom, iako ima još dobrih mjesec, dva do kraja sezone.

Ono što nam je do sada poznato jest da, gledano po županijama, Šibensko-kninska u prvih sedam mjeseci bilježi pad od tri posto u odnosu na 2022. godinu. Negdje na tom tragu svrstale su se i Vodice, poznato turističko središte s tradicijom duljom od, evo, šest desetljeća.

– Sezona je općenito – dobra. Istina, u privatnom sektoru bilježimo pad od dva posto, ali to je samo jedan segment. Po brojkama, na razini smo lanjske godine, ali ima još tu dana i dana pred nama da donesemo konkretan zaključak – kazuje nam u telefonskom razgovoru direktorica Turističke zajednice Vodica Anita Franin Pečarica.

Ako volite brojke i postotke, evo što kaže i sustav eVisitor. Na području grada Vodica ostvareno je 13 posto više dolazaka i pet posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje 2022. godine. Spomenuli smo pad od dva posto u privatnom sektoru, ali zato su ostali “u plusu”. Od hotela do kampova i, za Vodice iznenađujuće – nautičara. Upravo nautičari bilježe najveći rast, čak ih je 22 posto više nego lani. Hotelijeri također imaju razloga za zadovoljstvo, pa i kampovi, koji su zadržali promet iz prošle godine.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/cropix/Hanza Media

Pozitivan smjer

– Česi i Poljaci su ove godine podbacili. To su gosti koji biraju uglavnom privatni smještaj i autodestinacije poput Vodica.

Ne znamo zbog čega ih ove godine nema u tolikom broju, ali, s druge strane, zanimljivo je da imamo veći broj gostiju iz Njemačke, Austrije, Italije, Slovenije, Mađarske, pa i gostiju iz Hrvatske – dodaje direktorica vodičkoga TZ-a, ističući kako je nekakav opći stav svih dionika u turističkom sektoru da se sezona u Vodicama razvija u pozitivnom smjeru.

– U kontaktu smo s ugostiteljima, ali i ostalima. Mislim da su svi zadovoljni trenutačnim stanjem. Moram reći da su cijene u Vodicama porasle za 10 do 15 posto, ali kada uzmemo u obzir sve, to je i očekivano. Gosti, ne sumnjam, vode računa o cijenama, ali kada one prati kvalitetu, onda je to opravdano – kazuje Franin Pečarica.

Razlog zašto se gosti iz godine u godine vraćaju u Vodice, pored prirodnih ljepota, plaža, mora, jest raznolik i bogat program društvenih i zabavnih događanja. Vodička fešta je završila, a ispred nas je na desetke koncerata, predstava, izložbi...

– Ulažemo doista velike napore u organizaciju ljetnog programa. Koncerti, dokumentarci, predstave, ribarska večer, gastrodogađanja, od ove godine ostvarili smo suradnju i s našim vinarijama. U Vodicama dolaze doista raznoliki gosti, trudimo se svima ugoditi, naravno koliko je to god moguće – zaključuje direktorica vodičkog TZ-a.

28. travanj 2024 09:18