StoryEditorOCM
Županijaeko akcija

Ugodno se iznenadili, u 45 minuta izronili jako malo smeća: ACI marina Skradin jedna je od najčišćih na Jadranu

Piše šibenski.hr
12. listopada 2021. - 10:06

Zajedničkim snagama ronioca iz ronilačkog kluba „Roniti se mora“ i djelatnika ACI marine Skradin, u ACI marini Skradin provedena je akcija čišćenja podmorja. Ova je akcija još jedna u nizu onih koje, u skladu sa svojim vrijednostima, ACI provodi u suradnji s lokalnim institucijama, a sve kako bi se dodatno unaprijedila čistoća jadranskog podmorja te osvijestila važnost brige i odgovornoga gospodarenja morem i priobaljem Jadranskoga mora.

image
Eko akcija u skradinskoj ACI marini

Akcija je provedena u organizaciji ACI marine Skradin i u suradnji s Gradom Skradinom i Turističkom zajednicom grada Skradina. Zahvaljujući vrijednim roniocima i djelatnicima ACI marine Skradin, kao i odličnoj suradnji institucija na području Skradina, uspješno je očišćen veliki dio podmorja na području skradinske marine, što je itekako važno za biljne i životinjske vrste koje žive u Jadranskom moru. Uz to, itekako je važna i poruka, odnosno poticaj na razmišljanje o odnosu prema moru i podmorju, koji se nastoji ostvariti ovakvim akcijama u ACI marinama diljem Hrvatske.

- Usprkos tmurnom jutru, u Skradin smo odradili još jednu u nizu eko akciju čišćenja podmorja. Dogovorili smo da čišćenje kreće od pristaništa kraj same ACI marine te dalje prema njenom najplićem dijelu. Očekivali smo da će tu biti standardnog otpada koji nalazimo u marinama kao što su limenke, boce, ručnici i plastična ambalaža, ali prevarili smo se. U 45 minuta ronjenja smo, na našu sreću, izvadili tek nekolicinu otpuhanih ručnika, dvije barske stolice i jedan stari brodski konop. Od svih mjesta, luka, lučica i marina koje smo do sada čistili, ACI marina Skradin je najodržavanija i najčišća marina u kojoj smo ronili“, rekao je Kristijan Grčić, predsjednik ronilačkog kluba Roniti se mora.

image
Akcija čišćenja podmorja u skradinskoj ACI marini

Briga o podmorju i zaštita okoliša neizostavan je dio ACI poslovne politike, zbog čega svake godine kontinuirano organiziraju ovakve i slične akcije. Važnost ljudskog utjecaja na okoliš i podmorski svijet značajan je, a upravo ovakve akcije uvelike pridonose razvoju svijesti i odgovornosti za životnu sredinu i ekosustav Jadranskog mora. Temeljna vrijednost ACI-ja su odgovornost i ljubav prema moru i čistoći prirode, što je itekako prepoznato i na međunarodnoj razini. Svjetski priznate Plave zastave koje se viju u ACI marinama diljem hrvatske obale, simboliziraju iznimnu čistoću okoliša te dokazuju odgovorno gospodarenje morem i obalnim područjem.

19. travanj 2024 08:46