StoryEditorOCM
Županijatradicija

Uskrs u obitelji Lokas: tangana jaja i pogača zvijede su blagdanskog stola

Piše Šibenski.hr
31. ožujka 2024. - 21:20

I vjernici Šibenske biskupije Kristovo uskrnuće slave, tradicionalno, u krugu obitelji - blagujući blagoslovljeno jelo i njegujući običaje. Na blagdan vjere i nade u Božju pobjedu ističu: kršćanstvo treba živjeti djelima, javlja HRT.

Uskrs je temelj vjere! Slavi se danas pobjeda života nad smrću, vječnosti nad prolaznošću. A prethodila mu je pokornička priprema. Četrdeset dana duhovnog čišćenja i rasta.

- Pripremalo se kroz korizmu, pripremalo se kroz post. Sjećali smo se svega onoga što je Krist prošao radi nas i za nas. Uskrs je najbitniji kršćanski blagdan i s novom snagom idemo dalje - kaže Joško Lokas za HRT.

Kaže se - uskrsni stol čuvar je tradicije. Njegova zvijezda - domaća pogača. Blagoslovljenu, pod ovim krovom zovu - posvetalica.

Blagovalo se ovoga jutra posvećeno jelo. Na najveći kršćanski blagdan gleda se kao na novi početak.

- Isus je uskrnuo za nas grešnike i uskrsnuo je zbog toga da nas iskupi od grijeha - kaže Isabel.

Blagdan nad blagdanima - drugo mu je ime. I okuplja obitelj za stolom. Od pamtivijeka!

- Djevojčice, pripazite na mrvice, pazite gdje vam padaju mrvice.

- Apsolutno se ništa ne baca. Taj običaj je i dan danas. Skupilo bi se do zadnje mrvice i nosi se u vinograd, u maslinik pod maslinu, kako bi označili budućnost i nastavak života, kaže Ana Lokas.

U košarici na uskrsno jutro mora biti jaje. Pisanice i Uskrs - nedjeljivi su! Jaje simbolizira novi život, rođenje, plodnost. I taj se djelić baštine ovdje brižno čuva!

- Više od polovice jaja bi se koristila za izradu pogača, a ova druga polovica jaja bi se bojala odnosno tangala u korama od kapule i u vodi. Volim Uskrs zato što se svi okupimo i onda slavimo - rekli su novinarki HRT-a njezini sugovornici.

 

 

01. svibanj 2024 19:09