StoryEditorOCM
ŽupanijaPovratak Gospe od Kapelice

Više stotina Rogozničana i turista ispratilo Gospinu sliku u svečanoj procesiji po kopnu i moru. U more za brodicama skakala i djeca

Piše Vedrana Stočić
23. srpnja 2023. - 15:38

 

 

Nakon tri tjedna, slika Gospe od Kapelice u svečanoj procesiji morem i kopnom vraća u svoje svetište na rtu poluotoka Gradine. Mnoštvo naroda, brojni kupači, brodovi i brodici ispratili su Gospin brod. Na stotine vjernika prelazilo je po zvizdanu zavjetni put dug 2,5 kilometra. I sve se to ponavlja svake godine već 301 put.

Prema predaji, ribar Ivan Bogavčić–Tuburko, daleke 1722. godine, loveći ribu oko rta poluotoka Gradine ugledao je neobičnu svjetlost. Kada se približio stijeni s koje je dopirala svjetlost, našao je Gospinu sliku koja prikazuje Marijin posjet rođakinji Elizabeti. Sliku je odnio kući i spremio je u škrinju, ali se ona na neobjašnjivi način vratila na isto mjesto. I tako tri puta. Bio je to znak da upravo na tom mjestu treba izgraditi kapelicu Gospi u čast.

image

gospina slika

Ivana Stočić/

Osobita je to i autentična lokalna marijanska svetkovina koja ima sve elemtne čudotvornosti. Među tisućama vjernika sve je više i stranih turista koji paniraju svoje godišnje odmore kako bi sami bili dio ovog izuzetnog vjerskog sadržaja.

Prošle godine s brojnim manifestacijama i posebno svečano obilježena 300-ta godišnjica štovanja Gospe od kapelce, tom prigodom milenijsku fotografiju snimio je i naš poznati fotograf Šime Strikoman, a u izradi je monografija posvećena tom jubileju.

image

 

 

Ivana Stočić/

-U monografiji ćemo zabilježiti i bogatu povijest ove naše vjerske tradicije, zato smo u uputili poziv da nam dostave svoje stare obiteljske fotografije koje kroz dugo vremensko razdoblje svjedoče o davnim procesijama, iluminacijama, generacijama plicača, brodovicama, leutima i gajetama koje su davnih dana pratile Gospin brod.-kaže nam Ivan Ramljak direktor rogozničke Turističke zajednice.

image

 

 

Ivana Stočić/
image
Ivana Stioočić/

 

 

                        

28. travanj 2024 07:02