StoryEditor
Županijaogromna investicija

Vlada dala zeleno svijetlo za golf terene na Prukljanskom jezeru, evo tko stoji iza projekta

Piše Šibenski.hr
19. srpnja 2021. - 20:09
Oko 200 hektara na obali Prukljanskog jezera na kojem će se graditi golf tereni i nautička lukaNikša Stipaničev/Cropix, AFP

Vlada je konačno dala zeleno svjetlo za prihvaćanje ponude jedinog ponuđača koji se javio za realizaciju projekta Prukljan u Skradinu, a koji bi prema najavama trebao rezultirati s više od 300 milijuna eura ulaganja, piše Poslovni dnevnik.

Riječ je o natječaju za prodaju i koncesiju zemljišta na lokaciji kraj Prukljanskoj jezera i tvrtki Dalmatia sport and health resort, sa sjedištem u Splitu, čiji je prvi osnivač 2007. godine nizozemska tvrtka Wittens Praktijk, a koja ga je prije godinu dana prepustila novom vlasniku, tvrtki također registriranoj u toj zemlji The Dalmatian Resort Croatia.

U pozadini projekta, kao jamac preko svojih tvrtki, stoji Ali Parsa, britansko-iranski poduzetnik s karijerom investicijskog bankara, koji je mjesto na gospodarskoj sceni zauzeo je kao osnivač Babylon Healtha, sustava koji pruža 24-satne zdravstvene usluge i savjete liječnika korisnicima putem tekstualnih i video poruka putem mobilne aplikacije.

Babylon Health Ali Parsa osnovao je 2013. godine, a sustavom koji se koristi u više od 60 zemalja omogućio mu je pozicije na rang-ljestvicama utjecajnih i bogatih ljudi u Britaniji.

U ponudi za projekt izgradnje golf-terena, hotela i turističkih vila, te nautičke luke i pristaništa na Prukljanu, Ali Parsa se ne pojavljuje izravno, no za splitsku tvrtku Dalmatia sport and health resort, koja je osnovana prije četrnaest godina s minimalnim kapitalom od 20 tisuća kuna i u tom razdoblju nije imala značajnijih prihoda, stao je jamstvima. A njihova provjera jedan je i od glavnih razloga što je proces ocjenjivanja prihvatljivosti ponude koja je ispunjavala sve tražene uvjete, trajala tako dugo.

Naime, problemom se ispostavilo da je umjesto pisma namjere banke koja treba udovoljavati točno propisane kriterije dostavljena potvrda Nedbank Private Wealtha s otoka Guernsey o postojanju novca za realizaciju projekta u visini traženog jamstva od 100 milijuna kuna.

Kako se navodi u pojašnjenju vladine odluke, taj novac posjeduje pravna osoba koja je u nekoj neodređenoj vezi s investitorom, koji može ostvariti spomenuto financiranje.

“Uz ogradu nepoznavanja propisa koji uređuju bankarsko poslovanje na otoku Jersey, i zbog važnosti projekta kako za lokalnu zajednicu, tako i za hrvatsko gospodarstvo u cjelini, od Državnog odvjetništva Republike Hrvatske zatraženo je da se očituje možemo li u primjerenom roku pozvati investitora da dostavi traženo pismo namjere.

Državno odvjetništvo pozitivno se očitovalo te se nastavilo s postupanjem, a na zahtjev Ministarstva investitor je dostavio traženo pismo namjere, kojim banka potvrđuje da će izdati bankarsku garanciju na iznos od 14 milijuna eura, što je više od traženih 100 milijuna kuna”, stoji u vladinoj odluci, uz napomenu da je ponuđač dostavio i valjanu bankarsku garanciju za ozbiljnost ponude, također u većem iznosu od traženoga, više od 20 milijuna kuna, ali je, dodaju, bila praktički nenaplativa zbog navođenja swift adrese Hrvatske narodne banke, koja se ne bavi platnim prometom s privatnim osobama.

Problem je riješen promjenom swift adrese i prebacivanjem na Hrvatsku poštansku banku, te je tako uklonjen zadnji problem za prihvaćanje ponude za jedno od najvećih ulaganja u hrvatskom turizmu, piše Poslovni dnevnik.

Uz obalu Prukljanskog jezera, na površini od blizu 200 hektara, planira se izgradnja golf-terena s 18 rupa, hotela i urbanih vila kapaciteta do 1500 ležajeva i najmanje četiri zvjezdice, te luka nautičkog turizma.

Država u tu svrhu prodaje ukupno 54 hektara, za koje će ulagač platiti 46 milijuna kuna, od čega 29 milijuna za 30 hektara zemljišta namijenjenog za gradnju hotela s 1500 kreveta, te 17 milijuna za zemljište za gradnju turističkih vila.

Za izgradnju igrališta za golf (18+9 rupa) s pratećom infrastrukturom Vlada je odobrila osnivanje prava građenja na rok od 99 godina na 136 hektara zemljišta, što će godišnje investitor plaćati 2,6 milijuna kuna.

Odobrena mu je i 50-godišnja koncesija na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja dvije plaže i izgradnje i korištenja luke nautičkog turizma, za koje je određena fiksna naknada po koncesioniranoj površini, te varijabilna u visini 2 posto godišnjeg prihoda i postupno povećanje za 0,5 posto svakih pet godina.

Ugovor za projekt Prukljan potpisat će se najkasnije u roku od tri mjeseca, a realizacija će uslijediti u narednih pet godina.

item - id = 1113860
related id = 0 -> 1146389
related id = 1 -> 1146042
03. prosinac 2021 05:13