StoryEditorOCM
Županijasan ili java

Vlada dala ‘zeleno svjetlo‘ projektu o kojem se mašta desetljećima: gradit će se zračna luka u Pokrovniku

Piše Šibenski.hr
23. studenog 2023. - 14:18

- Desetljećima se maštalo o tome kako će naša županija dobiti zračnu luku, a sad se to počelo ostvarivati. Nakon dugih priprema, beskrajnih lobiranja i dogovaranja, danas je na sjednici Vlade RH donesena odluka o davanju suglasnosti za osnivanje društva s ograničenim odgovornošću, odnosno zračne luke u Šibensko-kninskoj županiji.

Ovaj projekt je od velikog značaja za razvoj turizma i gospodarstva u Šibensko-kninskoj županiji, koja će tako dobiti svoju međunarodnu zračnu luku. Zračna luka u će se nalaziti na prostoru grada Drniša odnosno naselja Pokrovnik što je predviđeno prostorno planskom dokumentacijom te razvojnim strategijama- javio je Hrvoje Zekanović, saborski zastupnik iz Šibenika.

Zekanović tvrdi kako je, bez obzira što je ovo tek početak a ne kraj. ovo povijesni dan za Šibenik, Drniš i cijelu našu županiju. Zračna luka će nam otvoriti nove mogućnosti za povezivanje s drugim gradovima i zemljama, privlačenje novih gostiju i investitora, te stvaranje novih radnih mjesta.

- Važno je napomenuti kako će se zračna luka nalaziti nalazi u blizini autoceste A1, državne ceste D8 i željezničke pruge Split-Šibenik-Zadar što joj daje komparativne prednosti. Ova zračna luka će  biti jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata u Hrvatskoj, koji će imati veliki utjecaj na razvoj cijele Dalmacije, a trebala bi također biti dio Transeuropske prometne mreže (TEN-T), koja povezuje glavne prometne pravce i čvorove u Europi.

Hvala Vladi Republike Hrvatske koja je još jednom pokazala kako vodi računa o ravnomjernom razvitku svih krajeva Hrvatske. Ova odluka je još jedan dokaz orijentacije Vlade RH prema razvoju turizma, a i prepoznavanje šibenske turističke regije koja ima goleme mogućnosti u razvoju svoje turističke ponude.

Ovim putem moram zahvaliti svima koji su sudjelovali u ovom dugotrajnom procesu:

Kolegama Branki Juričev Martinčev, Josipu Begonji i Franku Vidoviću koji su prije dvije godine, pa opet lani podržali amandman na državni proračun kojim je započeo ovaj proces.

Vladi RH, Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, Šibensko-kninskoj županiji, Gradovima Šibeniku, Drnišu, Vodicama, Kninu i Skradinu te Razvojnoj agenciji Šibensko-kninske županije. Važno je napomenuti kako su sva Gradska vijeća navedenih gradova i Županijska skupština Šibensko-kninske županije prethodno usvojila odluke o osnivanju društva s ograničenim odgovornošću, odnosno zračne luke- izjavio je saborski zastupnik Zekanović.

Prema njegovim riječima, poslovni udjeli u budućoj zračnoj luci će biti takvi da će Republika Hrvatska imati 55 posto, Šibensko-kninska županija 20 posto, Grad Šibenik osam posto, Grad Vodice šest posto, Grad Drniš pet posto, Grad Knin četiri posto te Grad Skradin dva posto

- Važno je napomenuti kako ovo nije kraj nego  tek početak stvaranja i građenja zračne luke na prostoru grada Drniša, odnosno naselja Pokrovnik- zaključio je Zekanović.

27. travanj 2024 18:08