StoryEditorOCM
ŽupanijaNA OVO SE ČEKALO

Vlada odrišila kesu: Županiji ‘kapnulo‘ 22 milijuna eura za organizaciju javnog prijevoza, evo tko je dobio unosni posao

Piše T. V.
27. lipnja 2024. - 16:13
Iz državnog će proračuna tako biti osigurano nešto više od 22 milijuna eura, odnosno 3.159.013,00 eura godišnje za sufinanciranje mreže javnog prijevoza putnika na linijama unutar Šibensko-kninske županije.Niksa Stipanicev/Cropix

Na jučer održanoj sjednici Vlada RH dala je suglasnost Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture za sklapanje Ugovora o sufinanciranju javne usluge u cestovnom prijevozu putnika sa Šibensko - kninskom županijom i za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske za razdoblje od 2025. do 2031. godine.

Iz državnog će proračuna tako biti osigurano nešto više od 22 milijuna eura, odnosno 3.159.013,00 eura godišnje za sufinanciranje mreže javnog prijevoza putnika na linijama unutar Šibensko-kninske županije.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Kako stoji u obrazloženju odluke javni linijski prijevoz putnika u cestovnom prometu na području Šibensko - kninske županije do sada se obavljao na temelju dodijeljenih županijskih dozvola s pripadajućim voznim redovima, odnosno po tržišnom modelu ponude i potražnje te isti nije bio organiziran kvalitetno za sva pogotovo ruralna i slabije naseljena područja županije. Slijedom toga, stanovnici istih, zbog nezainteresiranosti prijevoznika, često su bili bez adekvatnog, a ponekad i bez ikakvog prijevoza.

S obzirom na činjenicu da se na određenim područjima javni linijski prijevoz putnika nije mogao odvijati na isključivo tržišnom principu, jer su troškovi održavanja bili znatno veći od prihoda, isti je bilo potrebno sufinancirati sa značajnim sredstvima koje općine i gradovi u zaobalnom dijelu Županije su vrlo teško mogli izdvojiti iz svojih vlastitih proračunskih sredstava. Jedna od smjernica je bila i ponuda tarifnih uvjeta pojedinim skupinama putnika i uklanjanje svih nejednakosti između prijevoznika. S obzirom na to da se pojedine usluge prijevoza putnika ne mogu obavljati na komercijalnoj osnovi, nadležna tijela trebaju osigurati pružanje usluge.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Šibensko-kninska županija je izradila mrežu linija javnog prijevoza putnika na području županije kao podlogu za sklapanje ugovora o prijevozu kao javnoj usluzi, u cilju da se krajnjim korisnicima odnosno lokalnom stanovništvu osiguraju redovitije, sigurnije i kvalitetnije linije uz niži trošak od onih koje bi samo tržište moglo ponuditi.

Županija je provela i postupak javne nabave te izabrala najpovoljniju ponudu  zajednice ponuditelja – Vincek i Slavonija Bus. Vrijednost ugovorene javne usluge za razdoblje 2024 – 2031 iznosi 31.752.134,75 eura od čega na Županiju otpada 25 posto odnosno 7.938.033,75 eura, a na Ministarstvo 75 posto odnosno 23.814.101,25 eura.

 

 

27. lipanj 2024 16:13