StoryEditorOCM
Županijasve poskupljuje

Vlasnici kuća za odmor neće biti sretni: porez na vikendice s 15 kuna skače na čak pet eura

Piše Šibenski.hr
31. listopada 2023. - 12:42

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Na sjednici Gradskog vijeća Vodica donesena je nova odluka o gradskim porezima. Pročelnik Hrvoje Perica obrazložio je ključne razloge za ovu promjenu, ističući kako je to rezultat nadolazeće porezne reforme Vlade RH koja će ukinuti prirez od 1. siječnja iduće godine.

– Zbog uvođenja eura kao službene valute od 1. siječnja 2023. godine, nužno je bilo ažurirati i prilagoditi iznose u novim valutama. Također, različite promjene u tržišnim uvjetima naložile su potrebu za revizijom i ažuriranjem poreznih stopa – rekao je pročelnik Perica.

Promjene su vidljive u porezima za kuće za odmor i korištenje javnih površina u odnosu na odluku iz 2018. godine.

U članku 4., porez na kuće za odmor povećan je s prijašnjih 15,00 kn/m2 na sadašnjih 5,00 eura/m2. U članku 8., koji se odnosi na porez na korištenje javnih površina, uočljive su sljedeće promjene: za korištenje terase za pružanje ugostiteljskih usluga porez je povećan. Primjerice, u I. ZONI (Vodice), porez je povećan s 300,00 kn/m2 godišnje na 60 eura/m2 godišnje.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Porez za postavljanje kioska do 12 četvornih metara također je revidiran.

U I. ZONI (Vodice) predložen je iznos poreza od 360 eura mjesečno, u odnosu na prethodnih 2000 kuna mjesečno.

Uvedene su i nove kategorije, kao što su postava bankomata i prodaja autohtonih mediteranskih proizvoda, koje prethodno nisu bile specifično adresirane. Ovom prilagodbom Grad Vodice osigurao je suvremen i transparentan porezni sustav koji odražava trenutne ekonomske uvjete i zakonodavne zahtjeve, istaknuto je na Gradskom vijeću.

24. lipanj 2024 10:00