StoryEditorOCM
ŽupanijaKREĆE ZADNJA FAZA REKONSTRUKCIJE

Vodička plaža Vruje u koju će ukupno biti uloženo 15 milijuna kuna zablistat će za 80 dana

Piše Ante Talijaš
Nikša Stipaničev/hanza media
1. prosinca 2018. - 16:26

Do kraja godine krenut će se s trećom fazom radova na uređenju vodičke istočne plaže Vruje, koja se prostire ispred apartmanskog naselja "Vile Matilde" i naslanja na plažu Hangar hotelskog naselja "Olympia" i "Olympia Sky".

Naime, nakon provedenog javnog natječaja, ugovor o radovima završne faze uređenja plaže Grad Vodice potpisao je s građevinskom tvrtkom "Kameni zid" iz Drniša, a rok završetka je 80 dana.

– Prema potpisanom ugovoru vrijednost ove investicije je 4,7 milijuna kuna s PDV-om. Ona obuhvaća radove završnog oblikovanja obalnog i morskog dijela plaže. Pristupit će se obrubljivanju obalne linije kamenim poklopnicama i obložnicama te uređenju svih hodnih ploha kamenim pločama. Nadalje, bit će postavljena rasvjeta svih elemenata mostića i rubova plaže, a svi mostići bit će obloženi drvenim gazištima. Unutar bazena bit će postavljeni vodoskoci, uredit će i polukružni ulaz u bazen, pa će se uz istaknute LED svjetleće trake bazen koristiti kao moderna pozornica za kulturno-zabavne manifestacije u večernjim i noćnim satima. Na taj način plaža će živjeti 24 sata – kazao je Marko Lugović, pročelnik Upravnog odjela za komunalni sustav i graditeljstvo grada Vodica.

Valaj podsjetiti da je u rekonstrukciju plaže Vruje kroz dosadašnje dvije faze radova ukupno uloženo 9,5 milijuna kuna, od čega je najvećim dijelom isfinancirano iz gradskog proračuna, dok je Ministarstvo turizma pripomoglo s milijun kuna. Do sada obavljenom rekonstrukcijom izgrađen je sustav zatvorene lagune i bazena te je temperatura mora i do sedam stupnjeva viša u odnosu na ostale gradske plaže, što je jedinstven slučaj na Jadranu.

Prihvatili kritike turista

– Sve kritike brojnih turista koji su do sada koristili ovu rekonstruiranu plažu bile su iznimno pozitivne. Činjenica da je temperatura mora u laguni dosta viša od one u okruženju omogućava ugodno kupanja kada je more bitno hladnije, a to znači i u predsezonskim i posezonskim mjesecima. Završetkom radova na plaži Vruje Vodice će dobiti polivalentan obalni pojas – ugodno kupalište i sunčalište po danu, a prostor za zabavu i opuštanje u večernjim satima. Dio plaže s pješčanicima zanimljiv je za obitelji s malom djecom, a uređeno je i podmorje za potrebe djece i sportova u vodi. Dio je rezerviran za odbojku na pijesku, a izgrađeni bazen dovoljno je velik i za bavljenje vaterpolom i plivačkim sportovima – rekao je pročelnik Marko Lugović.

I prije konačnog završetka svih radova, plaža Vruje od Ministarstva turizma ocijenjena je kao najinovativnija plaža na Jadranu. Konačnim završetkom treće faze radova i dobivanjem uporabne dozvole, ona će biti nominirana za Plavu zastavu, kao i za najljepšu plažu u Hrvatskoj, dodao je Marko Lugović.

02. lipanj 2024 22:34