StoryEditorOCM
Pričedelikatesa

Popularna stranica objavila fotografiju velikog balkanskog specijaliteta i izazvala pomutnju. Komentari su genijalni...

Piše Spiza SD
23. studenog 2023. - 13:17

Uvijek nam je zanimljivo doznati što stranci misle o našoj spizi. Veseli nas čuti reakcije, dobre jer nam laskaju, a loše jer na to možemo reći nešto poput "Ma šta oni znaju šta valja". Tako nas je razveselila i objava popularne stranice Taste Atlas na njihovom službenom Instagramu. A u objavi jedna naša delikatesa, posljednjih godina skupa da je to bezobrazno...

Čvarci. Uz malu provokaciju u captionu uz fotografiju: "Znate li koji je ovo tradicionalni balkanski specijalitet?". Ne, nego ne znamo! Mnogi su ih prepoznali, a mnogi su dodali da se čvarci jedu i u njihovim krajevima.

image
Duško Marušić/Cropix

Javio se netko iz Italije pa poručio da se to kod njih zove "ciccioli", javi se netko od gore malo sjevernije pa rekao da su to "škvarky" i da su mu super, pa se javio netko iz Mađarske da su to "tepertő", javilo se još Talijana s regionalnim nazivima, javili su se Turci, Rusi, čak i Brazilci...

Svi ih znaju i svi ih pripremaju. I, očito, vole. Možda su kod njih nešto pristupačniji? 

Ali najbolji su komentari pristigli s Balkana.

"Svinjski bomboni, tako ih ja zovem". "Smoki, od milja". "Čips od slanine"... nizali su sladokusci ignorirajući provokatore koju se se, kao, zapitali je li to hrana za pse. Ma šta će oni, nemaju pojma šta je dobro.

Volite li ih i vi, evo vam jedan zgodan recept za namaz od čvaraka. 

image
Shutterstock

Pašteta od čvaraka

Sastojci:

250 g čvaraka
3 jaja
1 režanj češnjaka
2-3 žlice krem sira
1 žličica mljevene paprike
malo peršina po želji

Priprema:

Sameljite čvarke, dodajte im tvrdo kuhana jaja, krem sir i sitno sjeckani ili naribani češnjak te mljevenu papriku. Sve ovo možete obaviti štapnim mikserom ili još jednostavnije sve sastoje osim peršina ubaciti u blender.

Kad ste sve dobro izmiješali u kremastu smjesu, dodajte nasjeckani peršin. Čuvajte u hladnjaku do tjedan dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 00:38