StoryEditorOCM
Slanoima tu posla

Evo super recepta za Kardinal tortu s malinama: Ovo je sočna, voćna, bogata, mekana, čokoladna fantazija

Piše SPIZA SD
25. kolovoza 2023. - 19:33

Mama Buba, omiljena YouTube zvijezda u cijeloj Srbiji, nedavno je proslavila rođendan. I tom prilikom razveselila je svoje ukućane i napravila divnu čokoladnu mousse tortu s malinama. To je Cardinal torta, svilenkasto mekana, bogata, voćna, čokoladna i ukusna, piše blic.rs.

Prema njezinim riječima, Kardinal torta vrlo brzo postaje svima omiljena, a kod mame Bube je najpopularnija čokoladna torta dosad.

U klasičnom slastičarstvu kardinal je oznaka za smrznutu slasticu s crvenim voćem ili hladnu voćnu slasticu sa svježim ili poširanim voćem prelivenu glazurom od malina ili jagoda.

Recept za tortu Kardinal:

Ovo je mjera za 8-10 osoba, vrijeme pripreme 1 sat + 2-6 sati za hlađenje

Za čokoladni biskvit bez brašna potrebno vam je:

- 120 g čokolade sa minimalno 65% kaka mase (narezane)

- gorka kuvertura 25 g maslaca (kockice)

- 30 g žumanjaka (oko 2 jaja)

- 125 g bjelanjaka (oko 3-4 jaja)

- 45 g finog, sitnog kristal šećera

Mousse od čokolade i maline:

- 200 g čokolade 60-70% kakaa, nasjeckane

- 100 g šećera

- 1 jaje, 2 žumanjka

- 1-2 lista želatine namočene u hladnoj vodi i dobro ocijeđene

- 200 ml pirea od malina (procijeđenih kroz četku)

- 300 ml slatkog vrhnja (stučenog u meki šlag)

- 450 g svježih malina

Glazura:

- 50 ml grenadier sirupa ili maraskina

- 50 ml džema od malina (procijeđenih kroz kist)

- 50 ml pirea od malina (procijeđenih kroz četku)

- 1 list želatine namočene u hladnoj vodi i dobro ocijeđene

- 200 g svježih malina za dekoraciju

Priprema

biskvit:

Čokoladu otopiti na pari na 40 stupnjeva. Dodati kockice maslaca i izmiješati kuhačom. Zagrijte pećnicu na 180 C. Žumanjke stavite u zdjelu i miksajte s 10 g šećera dok ne posvijetle. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg, dodajte ostatak šećera i istucite ih u čvrsti i sjajni snijeg. Dodajte žumanjke, lagano ih izmiješajte kuhačom pa dodajte čokoladu.

Odmah izliti u kalup promjera 26 ili 24 cm, obložen papirom za pečenje i namazan maslacem, pa peći 30 minuta na 160 C uz ventilator. Pečeni biskvit staviti na žicu za hlađenje i koristiti kad se ohladi. Izrežite točnu veličinu koju trebate s podesivim obručem. Ovaj lagani biskvit ne sadrži brašno, što ga čini izuzetno krhkim i delikatnim.

Mousse od čokolade i maline:

U posudu staviti čokoladu i otopiti je na pari. U manji lonac stavite 2 žlice vode i šećer i lagano kuhajte na laganoj vatri, skinite pjenu i po potrebi kistom premažite stijenke lonca hladnom vodom. Kada sirup prokuha nekoliko minuta, stavite termometar i izmjerite temperaturu. Kad je temperatura 116 stupnjeva, jaje i žumanjak staviti u mikser i mutiti na laganoj brzini.

Čim se sirup zagrije na 121 stupanj, maknite ga sa štednjaka i ostavite minutu da prestane kuhati, a zatim ga u laganom mlazu, uz stalno miješanje, prelijte preko jaja. Dodati 1 list želatine i mikserom mutiti oko 5 minuta na laganoj brzini.

Zatim dodati otopljenu čokoladu i mutiti još minutu-dvije dok se ne dobije homogena smjesa pa isključiti mikser. Slatko mliječno vrhnje pažljivo umiješajte u šlag. U šlag pažljivo umiješajte 200 ml pirea od malina. U smjesu od jaja i čokolade špatulom umiješajte šlag s malinama. Ovaj mousse ne treba miješati i mora se odmah upotrijebiti.

Sastavljanje torte:

Biskvit stavite na pladanj za tortu i oko njega postavite obruč za torte. Ulijte polovinu moussea od malina i na njega rasporedite 450 g malina u jednom sloju, redajući ih jednu do druge. Zatim ulijte drugu polovicu moussea.

Nožem izravnajte površinu palete. Stavite tortu u zamrzivač na 2-3 sata ili u hladnjak na 5-6 sati. Glazura: Grenadine, džem i ostatak pirea od malina pomiješajte u manjoj posudi i pustite da prokuha 2-3 minute.

Maknite s vatre, dodajte još jedan list želatine, sve procijedite kroz kist obložen muslinom i čuvajte na sobnoj temperaturi. Kad je glazura gotovo hladna, počet će se zgušnjavati. Zatim je vrijeme da prelijete glazuru preko kolača.

Ako je torta bila u zamrzivaču, izvadite je i ostavite da odstoji oko 20 minuta na sobnoj temperaturi prije glazure. Pola glazure izlijte na tortu, poravnajte paletu nožem i stavite u hladnjak na 5 minuta. Čim se glazura stegne, prelijte preostalom glazurom i tortu držite u hladnjaku do posluživanja.

Posluživanje:

Kako biste skinuli obruč oko torte, kratko ga zagrijte ringlinom za kolače ili prođite vrućim nožem (nož umočen u vruću vodu) između torte i obruča. Podignite obruč rotirajući ga prema gore. Stavite tortu na lijep pladanj za posluživanje. Odvojene svježe maline rasporedite u polukrugove po rubu torte kako biste ujedno odvojili komadiće. Poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 02:13