StoryEditorOCM
Slanoljetna interpretacija

Jeste li za morske štrukle? Ne znate što propuštate, recept našeg čitatelja u fokus stavlja omiljene prodove mora...

Piše Spiza SD
14. kolovoza 2023. - 13:44

Nakon morskih sarmi i morskih čvaraka, na redu su morske štrukle. Naš samozatajni čitatelj Marijan poslao nam je još jednu morsku interpretaciju poznatog kontinentalnog specijaliteta. Kako je osmislio prva dva jela možete se podsjetiti ovdje i ovdje, a u nastavku doznajte što bi to zapravo trebale biti morske štrukle.

Natuknut ćemo vam samo da je ovo ona druga vrsta štrukli, koje idu na juhu umjesto da su zapečeni te da ovaj recept u fokus stavlja jednu popularnu vrstu plodova mora...

Morske štrukle

Sastojci:

300 g očišćenih dagnji
250 g svježeg sira
250 g lisnatog tijesta
750 ml vode
100 ml bijelog vina
50 ml kiselog vrhnja
5 žlica maslinova ulja
2 žlice sjeckanog peršina
2 fileta slanih inćuna
1 žlica pirea od rajčice
1 luk
1 režanj češnjaka
1 korijen peršina
1 list lovora
začini po želji
malo pirea od rajčice
sol, papar

Priprema:

Dagnje isplahnite pa ih stavite kuhati u vodu pomiješanu s vinom. Čim tekućina zavrije smanjite vatru i kuhajte 15 minuta. Procijedite, a tekućinu sačuvajte.

Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte lisnato tijesto.

image
Privatni album

U zdjeli izmješajte svježi sir i kiselo vrhnje, dodajte im skuhane dagnje i dva fileta slanih inćuna. Izmješajte i posložite po dužini lisnatog tijesta, začinite po želji, zarolajte i drškom kuhače podjelite na 5 djelova pa tupom stranom tanjura odrežite.

Na zagrijano maslinovo ulje dodajte sitno sjeckani luk, češnjak, ribani korijen peršina i kratko popržite. Dodajte pire od rajčice.

Izmiješajte i zalijte tekućinom od kuhanja dagnji. Dodajte list lovora i začine po želji pa kuhajte 5 minuta.

image
Privatni album

Dodajte štrukle i kuhajte dok štrukle ne isplivaju.

Kuhanu juhu zajedno sa štruklima servirajte u zdjelice i posipajte sjeckanim peršinom.

image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 13:08