StoryEditorOCM
Receptipjenasta poput oblaka

Kakva bomba od kolača! Kremasta torta bez mrvice brašna oduševit će vas nježnim korama i bogatim nadjevom s puno oraha

Piše T.S.M.
23. siječnja 2024. - 19:15

Ako ste ljubitelj jako kremastih kolača i ako se ubrajate u one koji bi najradije pojeli samo fil, a ostavili tijesto, svidjet će vam se recept koji smo pronašli na Instagram profilu bez_praha_jednoroga iza kojeg stoji Tatijana Bogojević. Već na prvi pogled bilo nam je jasno da je riječ o pravoj bombi, a kad smo pročitali recept koji vam uz Tatijanino dopuštenje prenosimo, oduševili smo se.

Ova kremasta kreacija ne sadrži ni mrvicu brašna, uopće nema tijesto kakvo biste mogli očekivati u kolačima ovog tipa - sve što služi kao podloga za bogatu kremu od vanilije i oraha su pjenaste kore od bjelanjaka, zbog čega se ova slastica naziva puslica torta.

image
Tatijana Bogojević

Tatijana napominje kako je recept nedavno vidjela na profilu mamita_dane_i_jodze te se odmah oduševila jer ju je podsjetio na torte koje je nekoć jela za rođendane. Malo mu je promijenila izgled pa je umjesto pravokutnog kolača s jednom korom ispekla okruglu tortu s dvije kore - nama se čini da nije pogriješila. Slijedi recept, a u nastavku ćete pronaći i video.

Puslica torta

Sastojci:

Kore:

150 g šećera
5 bjelanjaka
1/2 žlice octa

Nadjev:

1 l mlijeka
300 g oraha
​250 g maslaca
150 g šećera
10 žumanjaka
3 pudinga s okusom vanilije

Priprema:

Istucite bjelanjke pa im postupno dodajte šećer i nastavite tući dok ne dobijete čvrsti snijeg u kojem se jedva osjete zrnca šećera. Zatim dodajte ocat i nastavite miksati još neko vrijeme.

Polovicu smjese prebacite u kalup za torte promjera 24 cm pa ga stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva. Odmah smanjite temperaturu na 150 i pecite oko sat i 20 minuta, a zatim ugasite pećnicu i ostavila koru da se u njoj ohladi. 

Pponovite s ostatkom snijega.

Za kremu dio mlijeka izmiješajte s pudingom pa smjesi dodajte žumanjke. Ostatku mlijeka dodajte šećer pa ih kuhajte dok smjesa ne provrije. Zatim dodajte žumanjke s pudingom i kuhajte dok se krema ne zgusne. Maknite sa štednjaka i umiješajte maslac pa pustite da se dobro ohladi.

Ohlađenu kremu izmiješajte mikserom pa je podijelite na dva dijela i u drugi dodajte mljevene orahe.

Na prvu koru stavite kremu s orasima, zatim drugu koru, a na vrh kremu od vanilije. Tortu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:34