StoryEditorOCM
Receptinevjerojatno dobar

Kremasti rolat s mascarponeom, bijelom čokoladom, pistacijama i domaćim limunima iz Kaštela. Bolje zaista ne može!

Piše T. S. M.
11. ožujka 2024. - 08:10

Imate li pri ruci još koji domaći, neprskani limun, pravi ste sretnik. I zato ih nemojte potrošiti na neki bezveznjikav način, recimo cijedeći ih u čaj. Napravite kolač, po mogućnosti raskošan i bogat, kako bi vam njihov jedinstven okus što bolje ostao u pamćenju sve do iduće sezone.

A mi imamo upravo takav recept, riječ je o rolatu sa zanosnom kremom od limuna, dobili smo ga od cura koje pratio na Instagramu bilirica. Pohvalile su nam se da su njihovi limuni iz Kaštela, a za kolač kažu da je nevjerojatno dobar.

Rolat s lemon curdom, mascarponeom i pistacijama

Sastojci:

Tijesto:

125 g brašna
110 g šećera
4 jaja
2 vanilin šećera
2 žlice kakaa
prstohvat soli

Krema od lemon curda:

150 g šećera
125 g maslaca
3 limuna
2 jaja
2 žumanjka
250 g mascarponea

Premaz od bijele čokolade:

100 g bijele čokolade
100 g vrhnja za kuhanje
10 g maslaca

Premaz od mascarponea:

200 g šećera u prahu
100 g mascarponea
100 g maslaca

Dodatno:

50 g mljevenih pistacija za posipanje

Priprema:

Za tijesto miksajte žumanjke i šećer dok ne pobijele pa dodajte brašno i na kraju tučene bjelanjke. Pecite na papiru za pečenje 10 min na 190°C pa ispečeno odmah položite na vlažnu kuhinjsku krpu i zarolajte. Ostavite tijesto da stoji zarolano ne pripremite kremu i premaz od čokolade.

Za kremu najprije napravite lemon curd: u lončić ulijte sok od tri limuna i dodajte mu koricu od dva limuna, 150 g šećera, 2 cijela jaja i 2 žumanjka. Neprestano miješajte pjenjačom dok ne zakuha, a zatim kuhajte još pet minuta. Pustite da se malo ohladi pa dodajte maslac i izmiksajte. Kad se potpuno ohladi pomiješajte lemon curd s mascarponeom.

Za premaz od bijele čokolade komadiće bijele čokolade prelijte kipućim vrhnjem za kuhanje te dodajte maslac. Sve promiješajte i pustite da se ohladi.

Za premaz od mascarponea najprije dobro mikserom izradite maslac pa mu dodajte mascarpone te na kraju umiješajte i šećer.

Tijesto odmotajte, najprije ga premažite smjesom od bijele čokolade pospite mljevenim pistacijama (sačuvajte malo za ukrašavanje kolača). Preko pistaija nanesite kremu s mascarponeom i limunom pa rolat zarolajte u prijanjajuću foliju kako biste dobili što ljepši oblik.

Ostavite rolat preko noći u hladnjaku, a ujutro ga premažite smjesom od maslaca, šećera i mascarponea i pospite ostatkom mljevenih pistacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 17:48