U borovnicama bismo trebali uživati kad god nam se pruži prilika jer su bogate vitaminom C, kalijem i antioksidansima zbog čega se svrstavaju među najzdravije namirnice na svijetu, a osim toga su jako ukusne pa nam to ne pada osobito teško. Kad se zasitite grickanja svježih plodova i njihovog dodavanja u smoothieje, zobene kašice i slična jela u kojima borovnice sudjeluju kao gotovo neizostavan dodatak, poigrajte se tim finim bobicama u kolačima.
Kako vam uživanje u slasticama s borovnicama ne bi ugrozilo zdravlje i liniju, pronašli smo jedan recept u koji ne ide ni mrvica šećera ili brašna, kao ni kapljica mlijeka, dok je maslac zamijenjen kokosovim uljem. U ovom ćete zdravom cheesecakeu uživati bez straha i grižnje savijesti.
Zdravi cheesecake s borovnicama
Sastojci:
300 g indijskih oraščića
240 g datulja
150 g borovnica
110 g badema
120 ml vode
120 ml kokosovog ulja
100 ml meda
2 prstohvata soli
1 limun
Priprema:
Bademe i datulje ubacite u blender i blendajte dok ne postabu jednolična smjesa. Tijesto utisnite u kalup za kolače.
Sačuvajte malo borovnica sa strane, a ostatak ubacite u blender zajedno s indijskim oraščićima, sokom i koricom limuna, medom, soli, voduom i tekućim kokosovim uljem pa blendajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Na kraju ubacite borovnice koje ste odvojili, sve promiješajte kuhačom i izlijte na podlogu od datulja i badema.
Kolač ostavite u hladnjaku preko noći ili nekoliko sati u zamrzivaču.