StoryEditorOCM
Savjetiutvrdo

Kad u teću idu jaja, kad voda, a kad sol? Ako znate, bit će savršeno skuhana i lako će se ljuštiti. Evo što je još bitno

Piše T. S. M.
18. ožujka 2024. - 07:05

Kako nam se bliži Uskrs, tako raste vrijednost savjeta za pripremu tvrdo kuhanih jaja. Svih ih, doduše, znamo skuhati, ali svi također želimo da nam jaja skuhana za tu prigodu budu baš kako treba: ne želimo jaja čija je površina oštećena ljuštenjem, ne želimo da im je žumanjak okružen onim ružnjikavim zelenim slojem, ne želimo niti da nam se, baš kad ih mislimo lijepo narezati, razliju jer nisu dovoljno kuhana...

Stoga slijedi par savjeta. Ponajprije po pitanju oizbora jaja. Vrlo svježa jaja su najbolja za kolače i prženje, ali starija jaja se lakše gule, pa ako imate pri ruci par jaja koja su vam u hladnjaku već tjedan ili dva, poslužite se njima kad vam zatrebaju trvdo kuhana.

image
Shutterstock

Mnogi još uvijek dvoje oko toga je li jaje bolje staviti u hladnu ili toplu vodu. Odgovor je: u hladnu. Srpljen-spašen. Ubacite li ih u toplu ili čak kipuću, osobito ako ih koristite izravno iz hladnjaka, velika je mogućnost da će im zbog velike razlike u temperaturi puknuti ljuska.

A pazite ovu dilemu: idu li u teću prvo jaja ili voda? Odgovor je jaja, kako ne bi, kad ih spustite u vodu, putem prema dnu lupnula o stijenke, što može uzrokovati sitne pukotine koje se za vrijeme kuhanja mogu proširiti i uzrokovati da dio jaja iscuri.

Hm, a kad bismo trebali dodati sol? Općenito je prihvaćeno pravilo da se sol doda u lonac s vodom prije nego se jaja stave kuhati, a za to su dva razloga. Prvi, ljuska je porozna i za vrijeme kuhanja jaje će upiti sol. Drugi, sol pomaže zatvoriti pukotine koje se mogu pojaviti dok se jaja kuhaju kao i one sitne koje su nastale prije, ali ih niste primijetili. 

image
Shutterstock

Na koliko jakoj temperaturi treba kuhati jaje još je jedno pitanje na koje svi ne znaju odgovor. Odgovor je na onoliko jakoj kolika je potrebna da voda samo lagano vrijucka. Ako se stvaraju jaki mjehurići, jaja se lako mogu prekuhati i postati gumasta, s onom nepoželjnom zelenom nijansom na površini žumanjka ili im se može oštetiti ljuska.

I za kraj evo jednog trika koji je mnogima nepoznat, a osigurava da se ne dogodi gorespomenuta zelena pojava te ujedno olakšava ljuštenje. Čim su skuhana, prebacite ih u zdjelu punu hladne vode pomiješane s kockicama leda. Prethodno ih malo tucnite. Ostavite ih tako barem pola sata i budite sigurni da će se oljuštiti kao od šale i imati lijepu, glatku površinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 11:29