U salati od kupusa uživamo cijele godine, ali osobito nam je draga u sezoni mladog kupusa, mekih i hrskavih listova. Kupus je sjajna namirnica prepuna vrijednih sastojaka, a mnogima je na popisu omiljenog povrća, no ako želite salatu od kupusa koja će biti i ukusna i zdrava, na jednu stvar treba pripaziti.
Jeste li se ikad zapitali stavlja li se u salatu od kupusa ocat pa ulje ili treba postupiti obrnuto? Vjerijatno niste, ali trebali biste tom pitanju posvetiti nešto pažnje. Nije svejedno...
Postoji stav da se u salatu od kupusa najprije treba staviti ulje.
Ulje će, objašnjava se, osigurati zaštitu od octa, koji djeluje nagrizajuće i može oštetiti vrijedne tvari sadržane u kupusu. Ovo se ponajprije odnosi na minerale poput kalcija i magnezija, kojima kupus obiluje i bilo bi prava šteta ne iskoristiti ih na najbolji način.
Ulje ne samo da stvara zaštitni omotač za vrijedne sastojke nego je važno za apsorpciju vitamina topivih u vodi, kao što je vitamin E, takozvani vitamin ljepote i mladosti, kojim kupus obiluje, ali i vitamin A, kojeg je u kupusu nešto manje, ali je važan za dobar vid i lijepu, zdravu kožu.