StoryEditorOCM
Slanos narančom i bademom

Kolač koji će vam uljepšati dan: miriše božanstveno, okus mu je još bolji, a savršeno je sočan zahvaljujući ovom sastojku

Piše T.S.M.
7. veljače 2024. - 08:10

Dobro je poznato da mirisi mogu popraviti raspoloženje, a miris naranče na glasu je kao osobito moćan popravljač istoga. Miris svježe pečenih kolača, pitate li sladokusce, ima barem jednako jako djelovanje. Zašto onda ne biste ispekli kolač koji miriše na naranču?

Slastica čiji vam recept nudimo ne samo da miriše na naranču i na kolače, nego još sadrži arome toplih začina - cimeta, đumbira i klinčića. Pored toga je fantastično sočna i to zahvaljujući tajnom sastojku: maslinovom ulju. Dobro, nije baš tajan, ali jamči izvanrednu sočnost.

Sve navedeno, uz dobru dozu badema i kremastu glazuru na bazi ricotte čini ovaj kolač zajamčenim podizačem raspoloženja. Uživajte!

Sočni kolač od naranče

Sastojci:

240 g brašna
240 g šećer
120 g mljevenih badema
365 ml maslinovog ulja
240 ml mlijeka
3 jaja
2 žlice soka od naranče
1,5 žličica cimeta
1 žličica đumbira
1 žličica praška za pecivo
1/2 žličice klinčića
1/4 žličice sode bikarbone

Glazura:

170 g šećera u prahu
40 g ricotte
30 g maslaca
1 žličica svježeg soka od naranče
1 žličica narančine korice

Priprema:

Prosijte brašno, bademovo brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir i klinčiće.

Miksajte jaja sa šećerom dok ne postanu pjenasta i svijetla. Malo po malo, uz miješanje, dodajte im ulje, a zatim mlijeko pa sok od naranče.

Na kraju im postupno dodajte suhe sastojke.

Smjesu prebacite u kalup obložen papirom za pečenje i pecite na 170 stupnjeva Celzija otprilike 1 sat. Ostavite da se hladi u kalupu oko pola sata, zatim kolač prebacite na kuhinjsku rešetku da se potpuno ohladi te ga zatim premažite glazurom koju ste dobili miješanjem svih navedenih sastojaka dok smjesa nije potpuno glatka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 06:14