StoryEditorOCM
Obalaberba u tijeku

Jedan gram košta 20 eura, a dvojica prijatelja jedini su u Dalmaciji koji ga uzgajaju: ‘Konkurencije praktički nemamo, a ova roba stvarno ima kupce‘

Piše Dalmacija SD
8. studenog 2022. - 12:42

Najskuplji je začin na svijetu, naše mu tlo itekako odgovara, ali hrvatski uzgajivači mogu se nabrojiti na prste jedne ruke. Riječ je o šafranu, a berba je upravo u tijeku. Mada bi se mnogi lako pomamili kada čuju da se gram prodaje za 20 eura, brzo ih ohladi spoznaja da za gram ovog začina treba ubrati od 140 do čak 180 cvjetova. I to ručno! Cvijet po cvijet, u zoru.

A jedini dalmatinski uzgajivači šafrana nalaze se u Žeravi, piše HRT. Riječ je o Goranu Paleki i Zvonimiru Baričeviću koji ove godine računaju na berbu od 30-ak tisuća cvjetova, a šafran kao začin plasiraju na zadarsko gastronomsko tržište.: 

“Ono šafrana što smo imali prošle godine, prve ekonomski isplative godine, sve smo riješili u Zadru, u tri restorana kod kuhara Saše Begana i Josipa...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2024 06:42