StoryEditorOCM
ObalaZAVRŠETAK AGONIJE

Makarki koja je strepila od deložacije, stiže spas; Grad od ‘Mirovinskog‘ otkupljuje njezin stan, evo koliko ga plaća

Piše Dijana Turić
16. rujna 2024. - 16:58

Još jedna u nizu deložacija iz stana zgrade u Ulici Vladimira Nazora 7 Makarke Vesele Gudelj, najavljena je za 1. listopada, ali taj scenarij će sigurno biti izbjegnut jer će se na dnevnom redu sjednice Gradskog vijeća Grada Makarske u utorak, 17. rujna, naći prijedlog odluke o davanju suglasnosti gradonačelniku za zaključenje ugovora o kupoprodaji radi otkupa stana u navedenoj zgradi.

Makarka u stanu površine 52 metra kvadratna, stanuje 41 godinu sa sinom i mačkom, a kada Vijeće usvoji navedenu odluku prema kojoj će Grad Makarska njezin stan otkupiti od Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, može biti mirna do kraja života.

Kako smo već pisali, HZMO je vlasnik stana u kojem stanuje Gudelj, a sudski postupak za iseljenje bespravne korisnice pokrenut je tužbom od 12. travnja 2001. godine i okončan je pravomoćnom i ovršnom presudom Općinskog suda u Makarskoj te je Gudelj naloženo da se iseli iz stana u roku od 15 dana, pod prijetnjom ovrhe.

Ročište u srpnju

Posljednje ročište radi deložacije bio je zakazano za 3. srpnja ove godine i ponovno je odgođeno na prijedlog ovrhovoditelja zbog pisma namjere Grada Makarske o kupnji tog stana, od 1. srpnja 2024., te je Sud bio odredio novo ročište za deložaciju za 2. kolovoza.

U odgovoru HZMO-a Gradu Makarska ponuđena je kupnja navedene nekretnine u iznosu od 138.500 eura (2.589,51 eura po metru kvadratnom), na koliko je procijenjena tržišna vrijednost nekretnine od strane ovlaštenog procjenitelja.

S obzirom da je Grad Makarska odmah izrazio namjeru kupnje stana, a za što je prethodno potrebno odobrenje Gradskog vijeća jer vrijednost nekretnine prelazi iznos o kojem samostalno može odlučivati gradonačelnik, HZMO kao ovrhovoditelj i Vesela Gudelj kao ovršenik su suglasno od Općinskog suda u Makarskoj zatražili odgodu ovrhe koja je zakazana za 1. listopada, a do koje neće doći.

Kako je navedeno u obrazloženu prijedloga odluke, posjedovanje vlastitih nekretnina (poslovnih prostora, stanova) jedinicama lokalne samouprave, omogućava provedbu mjera gospodarske i socijalne politike.

Ovakvi stanovi se pretežno koriste u provedbi socijalnih politika, no zadnjih nekoliko godina imovina jedinica lokalne samouprave pokazala se i kao vrijedan alat u rješavanju problema deficitarnih kadrova u zdravstvu, kako u Makarskoj tako i u drugim gradovima.

Grad Makarska ne raspolaže adekvatnim brojem gradskih stanova, odnosno stanova u svom vlasništvu i stoga kako bi u budućnosti bio samostalniji u rješavanju navedenih problema, Grad je spreman je na kupnju nekretnina na području grada.

U ovom slučaju Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obavijestio je Grad o prodaji predmetnog stana, a koji je iskazao pisanu namjeru za kupnjom istog.

Sredstva za kupnju nekretnine osigurana su prijedlogom drugog rebalansa proračuna Grada Makarske za 2024. godinu.

image

Deložacija iz stana umirovljene Makarke najavljena je za 1. listopada, ali taj scenarij će sigurno biti izbjegnut odlukom Gradskog vijeća Grada Makarske

Ivo Ravlić/Cropix

U nacrtu ugovora o kupoprodaji stana između HZMO-a na čelu s ravnateljem Ivanom Serdarom i Grada zastupanog po gradonačelniku Zoranu Paunoviću, među ostalim je navedeno da se Grad kao kupac obvezuje stan platiti najkasnije do 26. rujna, a isprava za zemljišnoknjižni prijenos prava vlasništva nekretnine bit će izdana u roku od 30 dana od uplate.

Nakon zaključenja ugovora i uplate, Grad Makarska mora obaviti prijenos svih priključaka na svoje ime kao i sve troškove vezane za korištenje predmetne nekretnine.

Podsjetimo, u stan na predjelu Gorinka, a koji je tada bio u vlasništvu Saveza antifašističkih boraca, Makarka se uselila prije 41 godinu kada je pet godina uzdržavala bolesnu ženu koja joj je obećala da će stan prepisati na nju.

Naknada za stanovanje

Međutim, kada je ženina sestra naglo preminula u Sarajevu, ona je također ubrzo umrla nakon nje tako da stan u konačnici nije uspjela upisati u vlasništvo Makarke s time da su se djeca žene koju je uzdržavala, odmah odrekla stana pa nije bilo nikakvih problema.

Ali, u vlasništvo stana se upisalo ‘‘Mirovinsko‘‘ kojem je plaćala najamninu i sve je krenulo nizbrdo.

Zbog malog iznosa mirovine Gudelj je postala socijalni slučaj jer joj je HZMO ovršio račun, a prije nego li je Grad ovog ljeta iskazao namjeru kupnje stana, predloženo joj je da nađe stan za najam koji će oni plaćati.

Grad Makarska i u ovom trenutku Gudelj plaća naknadu za stanovanje, koja uključuje najamninu i troškove režija (električna energija, potrošnja vode, odvoz kućnog otpada).

Međutim, stan je usred ljeta u Makarskoj nemoguće naći, a da ga i nađe, cijene najma su previsoke i u većini slučajeva se sve iznajmljuje do ljeta tako da će joj nastavkom korištenja stana do kraja života, s leđa biti "skinut" ogroman i gotovo najveći životni teret.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 17:21