StoryEditorOCM
ObalaAntenski rat

Mobilni operater i dalje nema papire za baznu stanicu tik uz Dom zdravlja i dječje igralište! Slučaj je potpuno bizaran

Piše Sandra Barčot
13. rujna 2024. - 16:07

Idemo opet ponoviti gradivo – Hrvatska nije uređena država, država je to u kojoj svatko na svoj način tumači pravo!

A ako i jeste u krivu, nema panike – institucije ne rade svoj posao, ne izlaze na teren, ne reagiraju na prijave, ne poduzimaju ništa iako je odluka donesena, sve je papirnato provedeno, no na terenu je sasvim druga situacija – svatko se ponaša kako je njemu volja, znajući da dok dođe do pravomoćnosti presude, onog rušenja ili ti ga povratak u prvobitno stanje – on do tada može i umrijeti!

Pa zašto onda ne zarađivati ako se može, makar i ilegalno!

"Telemach" opet aktivira baznu stanicu

Aktualna priča je opet Trogir, iako je prije tri godine sve počelo, iako su prije tri godine radovi na postavljaju antene teleoperatera „Telemacha” zaustavljeni, iako je stup za antenu koja zrači, postavljen dvadesetak metara od ulaza u Dom zdravlja Splitsko-dalmatinske županije, iako su građani odmah reagirali, kao i komunalni redar grada Trogira, opet se ništa nije dogodilo.

Dapače – tri godine kasnije, preciznije 24. svibnja 2024. godine prijavljen je početak građenja, odnosno postavljenje antena teleoperatera u rad, iako je taj stup trebao biti srušen prije tri godine, a građani nam dojavljuju kako je početkom rujna antena i puštena u rad. Zasvijetlila je...

image

Građani su nam početkom rujna 2024. poslali sliku gdje se vidi kako je antena - aktivirana

Privatni album

No ni danas nemaju dozvole, pa je opet sve upućeno nadležnim, državnim institucijama, no gradnja prekinuta – nije!

Na što su opet reagirali ogorčeni građani Trogira, zabrinuti za zdravlje svoje djece, a i svoje, dok se pacijenti kao i odgovorni u regionalnom Domu zdravlja za sada ne oglašavaju. Njih zračenje ne zabrinjava, no zato lokalnu samoupravu, Grad Trogir, itekako zabrinjava dokumentacija za građenje koja – nije uredna!

No, idemo redom.

Od građana, onih koji sve ove institucije – plaćaju, od poreznih obveznika.

Antena 20 metara od Doma zdravlja, 30 od dječjeg igrališta

- Firma „Telemach”, poznata po postavljanju ilegalnih baznih stanica, postavila je 3. ožujka 2021. mobilnu stanicu u sred Trogira, 20 metara od Doma zdravlja, 30 metara od dječjeg igrališta, 50-ak metara od kuća i poslovnih prostorija, što je bitno zbog pravilnika Ministarstva zdravstva o zaštiti od EMP. Mobilna stanica se nalazi točno pred ulaz u Dom zdravlja na k.č. 3757 k.o.Trogir. Ministarstvo je obaviješteno te su nam vratili dopis kako nisu izdali dozvolu za ovaj objekt, te je sve poslano na Državni inspektorat na daljnje postupanje.

No navedena mobilna stanica dobiva uredno sve dozvole od HAKOM-a, budući da je HAKOM jedna bezvrijedna agencija koja ne gleda interese građana RH, međutim ne dobivaju dozvolu za rad od Ministarstva zdravstva niti je mobilna stanica dozvoljena na tom području budući da nije predviđena prostornim planom grada Trogira – pišu nam u svojoj peticiji građani, pa navode i daljnje postupke koje su proveli:

Cirkus na Travarici: teleoperater podiže antenu u Trogiru, a dozvola glasi na Split; Bilić: Neka investitor ukloni ili ćemo mi to prisilno obaviti

- Gradonačelnik Trogira je odmah poslao komunalne redare koji uručuju nalog o uklanjanju objekta te određuju kaznu firmi „Telemach” te vlasniku parcele. Parcela je inače parking, nalazi se u vlasništvu rizničara HDZ-a Trogir Leonarda Miše, koji je otvorio firmu „Trogir parking d.o.o.” 8. veljače 2021. godine, a „Telemach” je prema HAKOM-u 9. veljače 2021. godine uputio odnosno zatražio odobrenje za frekvenciju. Osim što je ta mobilna stanica postavljena nekih 50-ak metara od već postojeće mobilne stanice A1, za koju se također tražilo uklanjanje, stanica je na visini od nekih 25 metara i kao takva apsolutno narušava vizuru grada.

Svi sve znaju, nitko ne reagira

Građani su o svem ovom obavijestili nadležne institucije, od HAKOM-a, građevinske inspekcije u Splitu, DORH-a,...

Gradilište je tada zatvoreno, i tri godine je uz baznu stanicu, uz postavljen stup – vladao mir!

Nije se provelo rušenje, plaćala se naknada za korištenje zemljišta, i sada se 2024. godine zatražila dozvola za gradnju?!

Što se događa tri godine kasnije, navode nam iz grada Trogira, u odgovoru gradonačelnika Ante Bilića.

- Za početak je važno naglasiti kako lokacije postavljanja antenskih stupova ne reguliraju jedinice lokalne samouprave nego HAKOM. Da pojasnimo detaljnije, Prostorni plan može sadržavati odredbe kojima na neki način ograničava lokaciju na kojoj bi se mogla izgraditi nova stanica, ali po Zakonu, HAKOM je taj koji u konačnici potvrđuje to mjesto (bez obzira na odredbe plana). Zakon je iznad Prostornog plana. Grad Trogir je u odredbama svog prostornog plana dao ograničenja (kao što je minimalna udaljenost od jezgre), ali ako HAKOM da odobrenje za određenu lokaciju, tada Grad tu ne može ništa, što je i ovdje slučaj.

Grad nemoćan

Investitori i projektanti nisu dužni ishoditi akt za gradnju jer je Vlada RH donijela pravilnik po kojem se objekti kao što je antenski stup grade samo prema glavnom projektu. U konačnici se ne treba ishoditi ni uporabna dozvola čime je izbjegnut i zadnji korak u kojem bi gradski upravni odjel mogao utvrditi je li sve u skladu sa zakonom, nego svu odgovornost snose investitor, projektant i izvođač radova, a zaobilazi se Grad – navodi poteštat UNESCO-ovog grada, te razjašnjava dalje:

- Spomenuti pravilnik je omogućio gradnju i izvođenje radova bez nadzora tijela graditeljstva. Zakonski, svaki projektant je obvezan projektirati poštujući odredbe i zakona i prostornog plana, međutim dolazi do situacija u kojima projektanti ili nemaju dovoljno znanja pa nesvjesno ili pak namjerno i svjesno krše zakone, i izrađuju glavne projekte koji nisu u skladu sa odredbama prostornih planova, u što Grad nema ni ovlasti ni kapacitete ulaziti.

image

Gradonačelnik Trogira Ante Bilić kaže kako su oni u ovom slučaju nemoćni, premda su obavili sve što je u njihovoj ingerenciji

 

Nikola Vilić/Cropix

U ovom konkretnom slučaju, dana 24. svibnja 2024. godine prijavljen je početak građenja Upravnom tijelu za urbanizam i prostorno uređenje Grada Trogira koji je podnio investitor „Telemach Hrvatska d.o.o.” Navodi se kako će se radovi izvoditi sukladno odredbama članka 128. stavka 1. Zakona o gradnji, za koje je izrađen glavni projekt, zajedničke oznake T2-SPL2538-95-23, glavni projektant Milenko Kasalo, dipl.ing.stroj.

Tri godine kasnije i dalje nekompletna dokumentacija

Pregledom dostavljene dokumentacije utvrđeno je kako priložena dokumentacija nije uredna. U postupku izrade projektne dokumentacije nisu ishođeni posebni uvjeti i uvjeti priključenja javnopravnih tijela kao ni potvrda glavnog projekta istih, kako npr. HAKOM-a, tako ni Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, unatoč tome što se lokacija nalazi u području oko zračne luke unutar kojeg je provedba zahvata u prostoru moguća isključivo prema uvjetima tog nadležnog tijela, stoga je prijava kao nepotpuna proslijeđena na postupanje nadležnim javnopravnim tijelima, uključujući i Državni inspektorat, Područni ured Split, Služba građevinske inspekcije, koji bi po istoj trebali reagirati i postupiti sukladno svojim ovlastima.

I za kraj nam gradonačelnik Trogira otkriva ono najbizarnije:

- To je jedina moguća uloga Grada u ovoj priči, gdje Gradski Upravni odjel za urbanizam i prostorno uređenje djeluje samostalno i u predmetima prijave početka građenja kao svojevrsni „poštanski ured“. Prije su investitori bili obavezni svakom tijelu pojedinačno prijaviti početak građenja, a sada se prijavljuje našem gradskom odjelu koji je dužan to dalje proslijediti kroz sustav e-Dozvole nadležnim javnopravnim tijelima bez obzira jesu li radovi u skladu s odredbama zakona i prostornog plana jer onda po toj prijavi građevinska inspekcija i ostala tijela trebaju izaći na teren i provjeriti je li sve u redu.

Građevinska inspekcije ne reagira!

Želimo istaknuti da je odmah pri izvođenju radova, naš UO za komunalno gospodarstvo reagirao, zaustavio radove i proslijedio sve u rad na nadležno postupanje Građevinskoj inspekciji u Splitu koja je trebala izdat rješenje o uklanjanju, ali u ove tri godine nije nitko reagirao – kazuje nam Ante Bilić.

Eto, tri godine su prošle od postavljanja stupa, a „Telemach” je tada imao dozvolu za baznu stanicu, ali ne na području Trogira već Splita. Sada su opet krenuli u postavljanje kabela, aktivaciju bazne stanice i opet sa ne kompletnom dokumentacijom.

Jer kako smo rekli na početku teksta – Hrvatska nije uređena država!

image
Dragan Matić/Cropix

Naravno upit smo nanovo poslali „Telemachu” od kojega nikada nismo do sada odgovor – dobili...

No ovog puta su nas iznenadili i promptno poslali odgovor, gdje se sve "prebacuje" na lokalnu samoupravu. Evo odgovora "Telemacha Hrvatska".

Nema dogovora sa gradom pa smo išli na pokretni stup

- Unatoč brojnim pokušajima, nismo uspjeli postići dogovor s jedinicom lokalne samouprave za postavljanje klasičnog stupa kojim bismo osigurali građanima i turistima na području Trogira što bolju pokrivenost signalom. Stoga smo osigurali privremeno rješenje u vidu pokretnog stupa. U Telemachu za svako postavljanje elektroničke komunikacijske infrastrukture ishodimo potrebnu dokumentaciju te su i za navedeni pokretni stup pribavljeni svi potrebni akti koji su dostavljeni nadležnim tijelima, uključujući i Suglasnost za postavljanje izdanu od Ministarstva zdravstva. 

Dakle, pokretni stup postavljen je u skladu sa svim propisima, na lokaciji koja je neophodna za unapređenje kvalitete usluge, osobito u vrijeme turističke sezone i značajnog pritiska na infrastrukturu mobilnih operatora.  

Telemach nastoji i dalje postići dogovor s jedinicom lokalne samouprave kako bi na spomenutom području osigurao trajno rješenje i lokalnoj zajednici, a posebno poduzetnicima i turističkim sektoru omogućio što bolju pokrivenosti signalom i vrhunsko korisničko iskustvo - navode iz "Telemach Hrvatska".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. rujan 2024 16:07