StoryEditorOCM
ObalaMILIJUNI U UVALI

U ovom dalmatinskom kvartu ima gotovo više gradilišta nego stanovnika: ‘Prijete nam previsoki hoteli i betonizacija‘

Piše Maja Rilović Koprivec
5. rujna 2023. - 14:22

Na području Lapada, jedinom dubrovačkog predjelu izvan UNESCO-ove "kontaktne" zone sa zaštićenom jezgrom koja treba biti ugrađena u novi Generalni urbanistički plan, najavljeni su veliki graditeljski projekti.

Tvrtka "Consultants" već je sredinom kolovoza počela s radovima na hotelu "Sumratin". Prema važećoj građevinskoj dozvoli u uvali Lapad, na mjestu sadašnjeg hotela izgradit će se novi s 94 sobe, visine čak 22 metra, s brojnim sadržajima.

image

Hotel ‘Sumratin‘ u Uvali Lapad zamijenit će građevina od 22 metra visine

Tonći Plazibat/Cropix

I tvrtka "Hoteli Maestral" ishodila je lokacijske dozvole za rekonstrukcije i dogradnje hotela "Adriatic", "Komodor" i "Vis", a i tamošnje će se građevine penjati do 22 metra visine, dopuštene ranijim prostornim planom. I s druge strane poluotoka, Grad Dubrovnik, ishodio je dozvolu za podizanje triju zgrada u Solitudu, s ukupno 50 stanova, a prije godinu dana pozvao je čak i na iskazivanje interesa za izgradnju "Arene Dubrovnik", nogometnog stadiona, s trgovačko-zabavnim i kulturnim sadržajima te podzemnim garažama u Lapadu.

Još niz investitora ima građevinske dozvole u Lapadu gdje su problemi s komunalnom infrastrukturom, naročito s parkiranjem i opterećenjem križanja već sada veliki. Prometna gužva Lapadom od Babina kuka, Putom Iva Vojnovića prema Gradu već je svakodnevno stanje, jer te glavne gradske prometnice ne mogu prihvatiti toliko vozila, a niti toliko ljudi.

Semafori na kružnom toku na Pošti Lapad govore za sebe. Iako se trenutno radi na Lapadskoj obali pitanje je koliko će ona donijeti prometnog rasterećenja.

Planirane novogradnje svakako će povećati probleme s infrastrukturom, pa je pitanje može li postojeća uopće podnijeti nove gradnje. Što se tiče infrastrukture stručnjaci ističu kako je trenutno riješeno samo pitanje elektroopskrbe Dubrovnika, a projektom koji EU-ovim sredstvima gradi "Vodovod" trebala bi se riješiti vodoopskrba i odvodnja.

Najgore je stanje u odvodnji oborinskih voda i pitanje prometne infrastrukture, zbog čega stručnjaci navode kako Dubrovniku zbog nemogućnosti proširenja postojećih prometnica slijede ograničenja.

image

Glavica Babina kuka

Tonći Plazibat/Cropix

Pitali smo u gradskoj upravi koliko je novih građevinskih dozvola izdano i što je sa studijama prihvatnog kapaciteta infrastrukture u Dubrovniku i Lapadu. Evo što su odgovorili:

- Grad Dubrovnik nema u obradi zahtjev za neku novu građevinu značajnog volumena u nadolazećem vremenu na području Lapada, što znači da sve buduće gradnje moraju udovoljavati novom, restriktivnijem GUP-u te volumen tih građevina ne može biti istih ili većih dimenzija od hotela "Sumratin".

U konkretnom slučaju nadogradnje tog hotela potrebno je naglasiti kako će se navedeni objekt graditi sukladno smjernicama "staroga" GUP-a, odnosno dokumenta iz 2014. godine, budući da je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole zaprimljen znatno prije nego što su usvojene ciljane izmjene i dopune GUP-a koje su puno restriktivnije u odnosu na one koje su do donošenja novih odrednica GUP-a bile na snazi – odgovaraju iz gradske uprave, ali ne navode ništa o građevinama "Hotela Maestral".

image

Hotel ‘Maestral‘ ide u rekonstrukciju

Tonći Plazibat/Cropix

Što se tiče studije prihvatnog kapaciteta, Grad, Turistička zajednica grada i Lučka uprava Dubrovnik potpisali su sporazum sa Sveučilištem o znanstveno-stručnoj suradnji u istraživanju i razvoju. Riječ je o istraživačkim aktivnostima koje su od strateškog značaja za postizanje održivog i uravnoteženog razvitka grada i izradi dokumentacije sukladno UNESCO-ovu Planu upravljanja svjetskim dobrom.

- Među ostalim, provest će se istraživanje vezano za nosivi kapacitet, diversifikaciju turističkog proizvoda, procjenu troškova i koristi kruzing turizma, nakon čega će na temelju analiza i stručnih studija Sveučilište izraditi i nacrt prijedloga Strategije integriranog upravljanja održivim turizmom grada Dubrovnika - napominju iz lokalne vlasti, ne navodeći rokove izrade niti studija niti novoga GUP-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 20:50