StoryEditorOCM
Obalanema više

U Šibeniku odsviran rekvijem za slanu srdelu, i posljednji meštar ugasio je obrt: ‘Preporučili su mi da prekinem‘

Piše Branimir Periša
5. siječnja 2024. - 16:24
Da bi mi prerada bila dopuštena, od mene se traže ulaganja u sanitarne uvjete po jednakoj normi kao u industriji.Tretiraju me kao da sam tvornica!, kaže nam Dušan RačunicaNikolina Vuković Stipaničev/Cropix, Joško Šupić/Cropix

Zadnjih dana prosinca na šibenskoj Pijaci odsviran je rekvijem za slanu srdelu i slavni dio prehrambene, pa i gurmanske tradicije Dalmacije.

Riječ je o zanatski soljenoj slanoj ribi, iz barila, na komade i u kartu. Cijela bi Pijaca zamirišala od njih, uspoređivalo ih se s dobrom fetom pršuta, ali nema više, gotovo je. Dušan Računica iz Doca, meštar od toga zanata kao što su mu unatrag pola stoljeća bili roditelji, Zorka i Drago, rasprodao je zalihe, a s prvim danom ove godine i nakon 23 godine ugasio svoj obrt koji je glasio na kćer Jelenu, budući da su supruga Ljiljanka i on umirovljenici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 02:34