StoryEditorOCM
ObalaU SRCU GRADCA

Velika sramota u malom mistu: ‘Dokad ovako? Davimo se u smradu! Fekalije iz sabirne jame prelijevaju se 16 godina...‘

Piše Dijana Turić
24. rujna 2024. - 15:52

Punih 16 godina iz sabirne jame - kolektora u centru Gradca, a u kojem se nalazi mjesna kanalizacija na koju je dio objekata spojio odvodnju oborinskih voda, uslijed velikih kiša počne izlaziti kanalizacijski sadržaj popraćen nesnosnim smradom.

Tako se dogodilo i prije par dana kada se iz kolektora za vrijeme kiše, prelijevala voda s fekalijama, a na smrad su se opet, kao i lani i svih ovih godina, žalili domaći i gosti okolnih kuća.

Kolektor se nalazi na zemljištu na površini od oko 60 kvadrata, a koje je u vlasništvu Joška Grljušića.

O ovom problemu Grljušićeva obitelj obavještava sve nadležne službe iz Gradca, ali sve to nema učinka jer je kolektor pod ingerencijom tvrtke koja ima koncesiju, a to je ‘‘Izvor Ploče‘‘.

image
Privatni album

- Djelatnici ‘‘Izvora Ploče‘‘ samo su izašli na teren i ništa još nije poduzeto. U travnju sam održao sastanak s gračkim načelnikom Matkom Burićem i predstavnikom ‘‘Izvora‘‘ koji je obećao sanirati kolektor, ali sve je ostalo samo na tome.

Čim padne kiša, iz kolektora koji nema građevinsku dozvolu, izlijevaju se i voda i fekalije pa sam podigao tužbu protiv ‘‘Izvora‘‘ i prijavu građevinskoj inspekciji jer se radi o nelegalnom objektu, a Općina Gradac nema ništa s ovim problemom - kazao je Grljušić.

Kako tvrdi, na problem izlijevanja vode i fekalija kao i na smrad, ukazuje zadnjih 15 godina jer je na sabirnu jamu za fekalije, spojena i cijev od oborinskih voda te tijekom svake kiše cijeli sadržaj septičke jame izlazi vani kroz poklopac i izlijeva se na zemljište.

Netko će se zaraziti...

Fekalije i WC papir se prelijevaju iz jame i samo je pitanje dana kada će se netko zaraziti.

Na terenu su prije par godina bili i djelatnici Općine Gradac i ‘‘Izvora Ploče‘‘ čija je preporuka izmjena dihtunga na šahtama, a ne zamjena šahti.

S obzirom na to da se radi o specifičnim šahtama, potrebno je naručiti dihtunge od dobavljača koji nisu odmah dostupni.

Upit o problemu sabirne jame namjeravali smo postaviti ‘‘Izvoru Ploče‘‘ s kojim je nemoguće stupiti u kontakt, mada nam je lani njihov djelatnik potvrdio da je jama njihova infrastruktura, ali je tu riječ o neovlaštenom spajanju oborinskih voda zbog čega žurno trebaju napraviti odspajanje cijevi za oborinske vode kako više ne bi dolazilo do prelijevanja sadržaja uslijed kiše.

Ali i to obećanje je ostalo neispunjeno.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. rujan 2024 15:52