"The New York Times" svrstao je raštiku (rašćiku, raštan...) među najzdravije, a u Americi je to i među najskupljim namirnicama, pa navode da dostiže cijenu od čak 100 dolara, prenijela je svojedobno TZ Dubrovnik.
Je li zbog prosvjetljenja sa Zapada, zbog zasićenosti mesnim jelovnicima ili povratku korijenima, dugo podcijenjeno povrće koje je othranilo ovaj primorski kraj doživljava procvat a s tim i cijene bujaju. Još kad bi na Zapadu znali koje sve bolesti i tegobe liječimo listovima zelenog kupusa, koliko bi mu tek cijena bila.
Na gruškoj se placi u Dubrovniku do prije mjesec dana kilogram u nekoliko maceva plaćao po sedam eura, a u jednoj od trgovina ovih dana 5,59 za kilogram.
E, sad, taj je kilogram dvojben jer je gotovo pola težine u stabljikama. Da se ne bace tri eura, stabljike se mogu skuhati i, dobro začinjene te usitnjene štapnim mikserom, poslužiti kao juha.