StoryEditorOCM
OtociPRIČA IZ MASLINIKA

Maslinari na Hvaru tuku rekorde, urod je genijalan, ali kupci se neće usrećiti: ‘Za te novce samo će budaletine kupovat‘

Piše Stjepan Mijat Zaninović
16. listopada 2024. - 13:16

Iako po Hvaru još uvijek ima puno turista, domaći ljudi su se polako počeli okretati branju maslina. To je ovih dana glavna tema. Kada brati, kako brati, kako preraditi... Sve su to slatki problemi maslinara s Hvara jer, u usporedbi s prošlom godinom, grane pucaju pod težinom plodova. Sjetimo se, lani je gotovo svaka maslina pretrpjela ubod muhe, zbog čega je zabilježen tragično nizak urod.

Malo tko zna realnije stanje od onih kojima velik broj ljudi odvozi masline na preradu. Nazvali smo vlasnika uljare Radojković i nevjerojatno, prekinuli ga u branju maslina. Pitali smo ga kakva je godina njemu i drugim maslinarima te zašto su svi opsjednuti hladnim prešanjem.

Kiša spasila berbu

“Urod je u većini slučajeva rekordan, bez obzira na sušu. Kiša koja je pala u kolovozu i rujnu spasila je berbu. Oni koji imaju puno maslina i oni koji žele, uvjetno rečeno, kvalitetnije ulje, već su počeli brati. Mi ćemo biti gotovi za 5 dana i imat ćemo preko 20 tona ploda. Počeli smo trećeg listopada, a imamo ukupno 700 stabala. Nasad od 250 mladih maslina (12 godina), a ostalo su stare. Većinom uzgajamo levantinku i oblicu, uz nešto oprašivača iz Italije. U uljari za nas i za klijente koristimo hladni način prešanja, ne ide preko 24 stupnja da bi se zadržala voćnost. To daje malo gorča i pikantnija ulja, ali gosti to traže. Postotak ulja koji se dobije od ploda ove godine je između 8% i 15%, ovisno o lokaciji, ali u prosjeku iznosi 11-12%,” rekao je Ivo Radojković, uljar i maslinar iz Bogomolja, kojeg smo pitali i o razlici između hladne i tople preše.

image

Lipe masline

Stjepan Mijat Zaninović

“Sve ove uljare koje ti znaš po otoku, to ti je sve hladni način. Nitko ne prelazi 27 stupnjeva. Ni Božić u Svirču ni Rubin u Zastražišću. Stare preše su u Brusju, Hvaru i Poljicima. Naravno, možemo i mi podignuti temperaturu ako netko želi dobiti nešto više ulja i skratiti proces obrade, ali većina ljudi se odlučuje za hladni način prerade jer inače ne mogu proizvesti ekstra djevičansko maslinovo ulje.

Trofejna ulja i do 15 eura po decilitru, refužo ništa ispod 15 po litri

Nazvali smo i maslinara iz Zastražišća, koji se maslinama bavi iz hobija i tradicije, kao i većina rekreativnih maslinara, da pitamo kakav je urod, kako ide berba i koliko će koštati ulje jer, iako je to hobi, ako je urod dobar, većina ima nešto ulja i za prodaju.

“Rodilo je iznad prosjeka. Rekao bih čak i najbolje u zadnjih 10 godina. Počeli smo brati prije par dana. Brali smo ‘Plažu‘ (južna strana, jako nepristupačna). Sad smo tu u ‘Ogrođe‘, ispod kuće. Evo, i mačak je s nama. Lijepo je vrijeme, gušt. Cijena ulja će nama ove godine biti 15 eura,” rekao je Jure Braco Zaninović.

image

Pari proliće

Jure Braco Zaninović

Iz razgovora s popriličnim brojem ljudi po otoku, koji proizvode različite količine i kvalitete ulja, saznali smo da će biti nemoguće pronaći maslinovo ulje po cijeni nižoj od 15 eura za litru. Većina kaže da će cijena biti između 15 i 20 eura, dok će neki prodavati ulje i po cijeni od 25 eura po litri. Kada smo pitali Nikicu Pehara, voditelja i vlasnika uljare Rubin u Zastražišću, tko će plaćati ulje 25 eura po litri, uz dječački smiješak odgovorio je: “A samo budaletine...” Naravno, ta cijena se odnosi na refužo ulja i za veće količine. Vrhunska nagrađivana ulja (uspješno) se prodaju po cijeni od 8 do 15 eura za decilitar.

Tresač je idealan za visoke grane

Prije ulaska u grad Hvar, zatekli smo skupinu veselih berača na jako strmom terenu ispod ceste. Rekli su da je to jedan od lakših terena za branje, ali su potvrdili da je urod bolji od očekivanog te da su masline zdrave. Neki od njih brali su ručno, dok je jedan radio s tresačem. Pitali smo koliko ljudi zamijeni tresač i dobili realan odgovor: “Ovisi tko ga koristi.” Ispostavilo se da, ako ga koristi netko tko nema dvije lijeve ruke, tresač može zamijeniti pet ljudi.

Iskusni berač nam je rekao da su tresači iznimno korisni za najviše grane jer se zbog njih ne trebaju koristiti ljestve. Ostavili smo veselu ekipu, kako su se predstavili, “Restorana Moli Onte”, da beru i šale se te za kraj nazvali udrugu maslinara otoka Hvara kako bismo saznali kada treba početi s berbom.

image

Lipe masline

Stjepan Mijat Zaninović

"Treba početi brati."

“Godina je po količini izvanredna i po kvaliteti. Nije bilo uboda muhe. Rodnost oko Jelse i Starog Grada je velika, isto kao i na istočnom dijelu otoka. Postotak ulja je od 10 do 12%, što je logično ako uzmemo u obzir rod i stupanj zriobe. Dosta je ljudi već počelo brati, a oni koji nisu, trebali bi, kako se ne bi pojavila muha (koja je sterilna na temperaturama višim od 32 stupnja). Sada je optimalno vrijeme za berbu jer, što je maslina zelenija, daje kvalitetnije ulje u odnosu na to kada dozrije do kraja. Naravno, kada dozrije do kraja, maslina ima više ulja, ali ponavljam, sada je idealan period za berbu jer plod ima optimalan odnos kvalitete i količine ulja,” rekao je Đordan Gurdulić, predsjednik udruge maslinara otoka Hvara sv. Špirijun, koji je u trenutku razgovora bio, pa gdje drugdje nego u masliniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. listopad 2024 13:59