StoryEditorOCM
Otocivatrena stihija

Nakon stravičnih scena, požar na Hvaru polako se smiruje. Na terenu su tri kanadera, planulo 30 hektara niskog raslinja

Piše M. U.
23. lipnja 2024. - 17:40

Gori na otoku Hvaru, iznad grada Hvara, a kako su nam potvrdili vatrogasci radi se o lokaciji koja je i jutros bila u plamenu. Veći broj vatrogasaca je na terenu.

image

Požar na Hvaru

Screenshot/

Na Hvaru ponovno buknuo požar, a puše jaka tramuntana. Brdo Poljun na kojemu je veliki odašiljač i repetitor. Gori odmah iznad grada Hvara - javlja čitateljica koja nam je poslala i video kojeg možete pogledati u nastavku. Doznali smo da na Hvar stiže i zračna pomoć.

Jutros su iz DVD Hvar na svojoj Facebook stranici napisali da je jutros u 7 i 5 krenulo gorjeti na brdu Napoleon (Poljun). Na teren su izašla četiri vozila s 35 vatrogasaca. U 7 i 55 stigla je pomoć DVD-a Stari Grad i Jelsa. U 8 i 30 požar je stavljen pod kontrolom vatrogasaca, a u 9 sati je lokaliziran. Ponovo je krenulo gorjeti u 17 sati. 

Na videima se vidi da su u pomoć stigli i kanaderi. 

5:54

Požar se približio kućama, a brojni stanovnici polijevaju svoja dvorišta. Vatrogasci se još uvijek bore s vatrenom stihijom kako nam javlja čitateljica. Portal Dalmacija Danas objavio je video na kojem se vide ogromne količine dima. Tri kanadera gase požar na brdu Poljun iznad grada Hvara. Gori trava, nisko raslinje i borova šuma. 

Kako doznajemo jedan od kanadera vraćen je nazad. Požar još uvijek nije stavljen pod kontrolu, a stanovnici strahuju hoće li se vatra približiti kućama. Dva kanadera s Resnika upravo lete put Hvara. 

- Trenutno imam informaciju da je opožareno nekih 30 hektara visokog, niskog raslinja i mlade borove šume. Požar je izbio negdje oko 17.15 na brdu Napoleon, prema Poljunu na otoku Hvaru. Odmah su angažirane sve raspoložive snage, 50-ak vatrogasaca i osam vozila s hvarskog područja -  rekao je Anto Sabljić, voditelj Županijskog vatrogasnog operativnog centra za HRT.

Hitno je zatraženo angažiranje zračnih snaga. Dva kanadera bila su u zraku 20 minuta nakon što je požar buknuo. Trenutno nemaju informacije o ugrožavanju ljudskih života ili stambenih objekata. Sabljić je kazao da se požar jako brzo proširio. 

- Dva kanadera na terenu su aktivno gasili požar otprilike sat vremena, a nakon toga su se povukli u splitsku zračnu luku. U međuvremenu ih je mijenjao treći kanader, a dva kanadera se upravo vraćaju gasiti požar na otoku - kazao je Sabljić

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. lipanj 2024 20:32